Friss Michelin-csillaggal – zárva!

2016.09.25. | Szabó Edit
A Michelin Guide díjátadó ceremóniája után egy nappal bezáratták a hatóságok Sanghaj egyik legfiatalabb, ám máris Michelin-csillagos éttermét, a Tai’an Table-t. A háttérről Rácz Jenőt, az étterem séfjét kérdeztük.
 
A helyi lapok azt írták, hogy nagyon sok lakossági panasz érkezett az étterem miatt, és működési engedélye sem volt a helynek. Ez valóban így igaz?

Igen, ez igaz, de azt is tudni kell, hogy Kínában legalább az éttermek harmada engedély nélkül működik, és ez itt teljesen természetes. Az emberek itt is irigyek, mint bárhol máshol a világon, és sokan féltékenyen figyelték azt a gyors sikert, amit a Tai’an Table magáénak mondhatott már az első hónap után. Rengeteg újságcikk született rólunk, a figyelem középpontjába kerültünk, tudtuk, hogy ebből előbb-utóbb probléma lesz, és a tulajdonosunk, Stefan Stiller el is kezdett új helyet keresni.Tehát számítottatok rá, hogy az éttermet be fogják zárni?

Igen, ugyanis kiderült, hogy ezen a helyen hiába kérjük, soha nem fogunk működési engedélyt kapni. Az étterem egy lakóházban volt, olyan helyen, ahol nincs vészkijárat, és nem felel meg egy sor olyan követelménynek, amit a hatóságok előírnak.

A Shanghai Daily rövid tudósításában az épület lakói a szellőzőrendszer okozta elviselhetetlen zajra, a sütőolaj szagára és a füstre panaszkodnak, és elismerik, hogy hónapok óta igyekeznek bezáratni az éttermet…

Ebben a helyiségben korábban is működtek különböző üzletek, de a lakók valamennyiüket elüldözték. Mi is tudtuk, hogy költöznünk kell majd, de nem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan. Ha a lakók nem hívják a rendőrséget minden este, talán sikerült volna nyitva tartanunk addig, amíg biztonsággal átköltözhetünk a másik helyre, de a bezárási végzés gyorsabban érkezett, mint vártuk. Eddig szinte versenyt futottunk az idővel. A Michelin-ellenőrök már a nyitást követő hetekben megjelentek nálunk, tudtuk, hogy figyelik az éttermet. Azt is tudtuk, hogy a katalógus szeptemberben jelenik meg, azért izgultunk, hogy legalább addig nyitva tarthassunk, amíg kiderül, hogy megkaptuk-e a csillagot. Sikerült, megkaptuk, és másnap be kellett zárnunk.

Tragédiaként élitek ezt meg?

Szó sincs róla. Az új üzlethelyiség kialakítása folyamatban van, mi pedig kaptunk egy Michelin-csillagot. Nincs itt semmi tragédia. A koncepciónk bevált, az emberek szeretnek bennünket. Az új hely pontosan olyan lesz, mint a régi volt, ugyanaz a stílus, ugyanaz a csapat, még a tányérok is ugyanazok lesznek, csak máshol.

A Tai’an Table a Taian utcáról kapta a nevét, ahol a bezárt étterem van. Megtartjátok a nevet az új helyen is?

Természetesen, hiszen így ismernek bennünket.Hol nyittok majd?

A közelben, mindössze tízperces autóútra az előzőtől, egy irodaház egyik szintjén, viszont azt sem könnyű megtalálni, tehát a felfedezős játékban itt is részük lesz majd a vendégeknek. Az a hely tökéletesen megfelel az előírásoknak, nem lehet az engedélyekkel semmi probléma, és mivel nem lakóház, senkit sem zavarunk majd esténként. A terület nagyobb lesz, a konyhát és a vendégteret ugyanúgy alakítjuk ki, ahogyan eddig volt, viszont a bár egy másik szintre kerül majd, így sokkal kényelmesebb kiszolgálást nyújthatunk a vendégeinknek. Biztos vagyok benne, hogy a váltásnak csak pozitív hatásai lesznek, sokkal nagyobb álmokat tudunk majd megvalósítani.

Hogy halad a munka, mikor tudjátok birtokba venni a helyet?

Jelenleg az üzlethelyiség kialakítása zajlik, a munkások egy bő hónap múlva vonulnak le a területről, és akkor jöhetünk mi a berendezéssel és az előkészületekkel. Várhatóan nyolc hét múlva, novemberben nyitunk.

Mi történik addig a munkatársakkal? Lógatjátok a lábatokat?

Ránk férne egy kis pihenés, biztosan mindenki elmegy majd egy rövid szabadságra, de a nyitásig rengeteg kitelepülős rendezvényünk lesz, amit más éttermekkel együtt valósítunk meg, tehát feladatokkal addig is el leszünk látva bőségesen.De mi lesz azokkal a vendégekkel, akik már hónapokkal ezelőtt foglaltak nálatok, és most nem tudnak elmenni vacsorázni?

Mindenkit értesítettünk a bezárás éjszakáján, és természetesen felvesszük velük a kapcsolatot egy új időpont egyeztetésére, ha már készen áll az új étterem.

Az étterem bezárásának híre kicsit sem csorbította a Tai’an Table hírnevét?

Szerintem egyáltalán nem. Hallottam, hogy néhányan támadták a Michelin Guide-ot, miért ad csillagot egy olyan helynek, ahol nincsenek rendben az engedélyek, de nekik nem feladatuk ezt vizsgálni. Ők az ételt és a kiszolgálást nézték, és az szerintük megér egy csillagot. A bezárás reggelén hihetetlen mennyiségű újságíró tolongott az étterem előtt, Európa, Amerika, Ausztrália nagy hírcsatornái mind beszámoltak a történtekről, mert azt hiszem, a Michelin történetében ilyesmi még nem fordult elő. Számunkra ez nem negatív történet, ebben a pillanatban Kína legszenzációsabb étterme vagyunk, noha átmenetileg nem létezünk.

Eszerint még jót is tettek veletek a lakók, hogy egy kis botrányt kavartak körülöttetek…

Azt azért nem mondom, hiszen mindannyian sokkal jobban szerettünk volna zavartalanul dolgozni tovább, de nincs okunk szomorkodni. A csillag nem vész el, főzni tudunk, a csapat együtt marad, és a tőlünk megszokott stílusban, változatlan kiszolgálással várja majd a vendégeket novembertől az új Tai’an Table.

Itt is olvahat Rácz Jenőről:
"Rákenroll séf" vagyok
Fugu Budapest burgerrel


 
Fotó:
Tai'an Table
 

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (263) borász (29) borászok borásza (5) borbár (26) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (14) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (186) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)