2016.03.21. | Szabó Edit
Püspökkenyeret valamiért leginkább karácsonykor sütünk, pedig ez a nem túláradóan édes, könnyen elkészíthető sütemény bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét...
Az alapreceptet Horváth Ilona klasszikus szakácskönyvben találtuk, de az idő egy keveset változtatott rajta.Hozzávalók:
- 6 egész tojás
- 25 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 5 dkg mazsola
- 20 dkg apróra vágott birsalmasajt, aszalt füge, aszalt barack, aszalt gyömbér, kandírozott narancshéj vegyesen
- 15 dkg durvára vágott dió
- 1 vaníliarúd
- Az egész tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük.
- A masszához adjuk a lisztet, és alaposan összedolgozzuk.
- Az apróra vágott aszalt gyümölcsöket kevés liszttel összekeverjük, és a tésztához adjuk.
- Belekeverjük a vaníliarúd kikapart magját is.
- Kivajazunk, kilisztezünk (vagy sütőpapírral kibélelünk) egy nagyobb őzgerincformát, és a tésztát egyenletesen eloszlatjuk benne.
- 190 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
Megjegyzés:
- A feléből is készülhet, de ha nagyobb a család, érdemes elkészíteni a teljes adagot.
- Csokoládémázzal is bevonhatjuk, de akkor sajnos nem fog illeni a választott borhoz. Kávéhoz viszont kitűnő.
Borajánlatunk: Royal Tokaji Borászat: Royal Tokaji Cuvée 2013