Vissza

Gyömbéres citromfűszörp

2024.07.02. | Szabó Edit
A gyömbéres citromfűszörp szódával vagy friss, hideg vízzel hígítva tökéletes frissítő a nagy nyári melegben. Elkészítése egyszerű, semmiféle konyhai jártasságot nem igényel. Érdemes kipróbálni…


A gyömbér és a citromfű pozitív élettani hatásairól hosszan lehetne mesélni, ezért ez a szörp nemcsak finom, de egészséges is. A gyömbér jó szolgálatot tesz emésztőszervi problémák, hasi görcsök, puffadás esetén, de ismert görcsoldó, köhögés- és gyulladáscsökkentő hatása, ezen felül rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, ami jót tesz a szervezetünknek. A citromfű köztudottan nyugtató hatású, de a belőle készült tea emésztési panaszok esetén is kiváló szolgálatot tesz.

Mi most másfél liter vízzel készítettük, de a mennyiség tetszés szerint változtatható, csak figyeljünk az arányokra.

Gyömbéres citromfűszörp recept

Hozzávalók:
1,5 l víz
60 dkg cukor
1 nagy csokor friss citromfű
2 kezeletlen citrom
3 evőkanál reszelt gyömbér
 
Gyömbéres citromfűszörp recept

Elkészítése:


1. A vízből és a cukorból szirupot főzünk, és hagyjuk kihűlni.

2. A citromfűágakat megmossuk és lecsepegtetjük, a citromokat megmossuk és felkarikázzuk, a gyömbért megmossuk, majd héjastól lereszeljük egy nagylyukú reszelőn.

3. A gyömbért, a citromfüvet és a citromot a kihűlt sziruphoz adjuk, és lefedve, hűvös helyen egy napon át pihentetjük. Majd leszűrjük, a levet újra felforraljuk, és forrón, alaposan kitisztított, sütőben 70-80 fokon, 20 percen át csírátlanított üvegekbe töltjük.

Gyömbéres citromfűszörp recept

4. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, és mehet is a polcra. (A dunszttal kapcsolatban a cikk végén olvasható részletesebb tájékoztatás.)

5. Jégre töltve, szódával felhúzva, néhány cseppnyi citromlével megbolondítva, citromkarikával díszítve kínáljuk.

Gyömbéres citromfűszörp recept

Borsmenta-tipp:
ha a beáztatott citromfű-gyömbér-citrom kombót a leszűrés után újra felöntjük hideg vízzel, kinyerhetjük belőle a még benne lévő értékes anyagokat. Finom, édes italt kapunk, amit leszűrve, a citromkarikák kifacsart levével pikánssá téve azonnal kínálhatunk. 


Megjegyzés: a dunszt a befőzés végső, hőkezelési fázisa. Nedves és száraz dunszt egyaránt létezik. A száraz dunszt lényege, hogy a befőttek, lekvárok minél lassabban hűljenek ki. A lezárt üvegeket azonnal többrétegű papírba/konyharuhába csavarjuk, és takaróval bélelt ládába, akár hűtőtáskába pakoljuk, szorosan egymás mellé. Pokróccal, párnával letakarjuk. Addig hagyjuk a dunsztban, amíg magától ki nem hűl. Ha jól betakartuk, ez akár több napig is tarthat.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Mentás citromfűszörp és rebarbarakompót

2019.05.14. | Klich Zsuzsa
A mentát, a citromfüvet és a rebarbarát Kati nénitől kaptuk ajándékba, amikor a komposztálható ételmaradékokat átvittük hozzá, neki ugyanis van kertje. Mindenki örült, mi a legjobban, m…
Főzünk

Rebarbarás szamócaszörp és -dzsem

2019.06.17. | Klich Zsuzsa
Csak egyszer kell nekifutni, és végül szörpünk is, dzsemünk is lesz. A szörp a rebarbara fanyarságának köszönhetően remek frissítő, a dzsem pedig kalácsra kenve vagy sültek mellé is kiv…
Főzünk

Szamócalekvár, szamócaszörp

2021.06.28. | Szabó Edit
A tavasz édes ízei üvegbe zárva. Egy szamócalekváros kenyérrel a tél közepén is jól indul a nap, a szörpöt pedig ihatjuk tisztán, de megbolondíthatjuk egy kis alkohollal is…  
Főzünk

Hideg padlizsánsaláta

2021.08.24. | Szabó Edit
Egy kedves görög vendéglőben kóstoltuk ezt a padlizsános fogást, elkértük a receptjét, és elkészítettük. Tökéletes előétel, de egy szelet friss bagettel akár könnyű ebéd is válhat belől…
Főzünk

Bodzaszörp

2022.06.18. | Klich Zsuzsa
A bodzavirág az első tavaszi napokon jelenik meg a bokrokon, hogy aztán csodás illatba burkolja a kerteket, udvarokat, erdőket, hegyeket. Ilyenkor minden háziasszony bodzaszörpöt készít…
Főzünk

Kovászos uborka – a nyár slágere

2023.07.28. | Szabó Edit
Nincs nyár kovászos uborka nélkül! Az elkészítése pofonegyszerű, az eredmény káprázatos. Íme egy megbízható recept…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (44) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (290) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (236) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (7) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (112) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (119) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (5) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (155) ipacs szabó istván (4) iszunk (14) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (274) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (110) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (241) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (40) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (45) utazunk (47) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)