Intenzív öt év van mögöttünk
Káptalantóti külső részén, a Csobánc oldalában fekszik az Illés Borászat hangulatos présháza – a teraszról széles panoráma nyílik a Badacsonyra és a környező hegyekre. Egy júniusi délelőttön egy bortúrázó csoportot váltok itt: a 2022-es Kavics nevű házasítás palackja még kint van a jégtartóban. Készítője, Illés Anita szerint a bor sokat változott az eltelt évek alatt, most éppen a rajnai rizlinget mutatja a leghangsúlyosabban. Erről meg is győződünk, majd egy újdonsággal folytatjuk: a 2024-es reduktív olaszrizlinget tegnap palackozta, az illata és az íze akár a friss baracké.
Visszatérés a szőlőhöz
„A Kunsági borvidék közelében nőttem fel, ahol minden tanév azzal kezdődött, hogy az első két hétben kimentünk biciklivel szüretelni a téeszbe. A nagyszüleim kertjében is volt szőlő, amit nagyon gondosan műveltek. Nem tudom, miért, de a tizenhat unokájuk közül csak engem engedtek be a sorok közé. Egész gyerekkoromban körbevett a szőlőművelés és a borkészítés, de annyira mégsem volt szoros a kötődésem ezekhez, hogy ilyen irányba induljak el. Egy időre meg is feledkeztem az egészről. Később, amikor megszereztem a szőlész-borász szakmérnöki diplomát, kaptam anyukámtól egy fényképet, amin a nagypapámmal vagyok kint a szőlőben: nagyon meghatott, mivel hosszú évekig nem jutott eszembe a gyerekkoromnak ez az időszaka” – meséli Anita.
Budapesten végezte tanulmányait, majd könyvelőként dolgozott pénzügyi területen, de nem érezte jól magát ebben. „Szabadabbnak gondoltam magam, mint hogy egész nap egy irodában üljek a gép előtt. El is hagytam a pályát, miután megismerkedtem Dáviddal, a férjemmel, és megszülettek a gyerekek. Sokat utaztunk, közel három évig éltünk Göteborgban. Szerettem a környezetet, a stílust, az embereket, a nyitottságukat és a hozzáállásukat, sok pozitív benyomás ért.”
1997-ben Dávid szülei vásároltak egy házat Badacsonytördemicen, a felújítási engedély feltétele a szőlőtelepítés volt. Ekkoriban még kevés vörösbor készült a borvidéken, ezért is esett a választásuk a kékfrankosra. A termésből időnként bor vagy szőlőpárlat készült a családnak és a barátoknak. 2019-ben vásárolták meg a Káptalantótiban lévő présházat és a termőterületeket, elkezdték a felújítást, Anita pedig lediplomázott a MATE-n. Akkoriban már egy ideje saját borászatról álmodoztak, a beteljesülést a következő év hozta el: a vevőjük a szüret előtt váratlanul visszalépett, így a megmaradt szőlőből elkészült az első évjáratuk.
Kövek és vörösek
2020-ban az olaszrizling három formában került fel a palettájukra. A reduktív tétel mellett megjelent a Napkő és a Holdkő: az előbbi 500 literes osztrák, az utóbbi 300 literes francia tölgyfa hordóban érett, nevüket a környék vulkanikus kövei és a présház ihlették. Napkő azóta minden évjáratban készült, Holdkő viszont csak akkor, amikor megfelelő mennyiségű és minőségű termés áll rendelkezésre hozzá. Az olaszrizlingből 2022-ben már a Kavics házasításba is került, pontosan egyenlő arányban a szürkebaráttal és a rajnai rizlinggel. A következő évben ehhez a trióhoz sauvignon blanc társult – ezt fajtaborként is készítik, francia stílusban. A 2024-es Kavics szürkebaráthangsúlyos. Ez a fajta idén jelent meg önállóan a kínálatban, többek között azért, mert a rendezvényeken sokan keresték, amint meglátták, hogy a Badacsonyi borvidékről érkeztek.
Meggyőződésük, hogy a vörösbornak van helye itt: a tördemici kékfrankost már az első évjáratban beemelték a portfólióba. Most a 2022-es évjáratát kóstoljuk, a fekete bors mellett dohány bontakozik ki benne. „Örültem, amikor a vásárlásnál kiderült, hogy a csobánci területeken van cabernet franc is” – így a vörös szortiment is bővült.
Sokszínű paletta
Boraikat a fenntarthatóság elveit követve, organikus műveléssel, a lehető legkevesebb beavatkozással igyekeznek készíteni. A présház körüli ültetvény a legnagyobb, itt van például a rajnai rizling, ami fajtaborként is elérhető náluk, ezen kívül sauvignon blanc, olaszrizling, chardonnay és szürkebarát terem. A Bodok-hegyen két hektáron gazdálkodnak, ott is van olasz- és rajnai rizling, emellett zöld veltelini, a sárgamuskotály-ültetvény pedig a Liliomkert Piaccal szemben terül el. „A széles fajtaválaszték területi adottság is, így vettük a szőlőket. Stratégiai szempontból lehet, hogy érdemes lenne egyszerűsíteni a portfóliót, de közben annyira érdekes ennyi fajtából bort készíteni! Mindig izgalmas, amikor megérzem, hogy közeledik a szüret: ilyenkor annyira elkezd dolgozni bennem, hogy az idei évből vajon mit lehet majd kihozni. Szeretem az újdonságokat, nemcsak a borban, hanem az élet más területein is. Ugyanakkor a hagyományokhoz is hű vagyok, ragaszkodom például ahhoz, hogy legyen hordós borunk.”
Az első díjukat a Napkő hozta el: 2022-ben ezüstérmet kapott a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. A tavalyi Badacsonyi Borvidéki Borversenyen a 2022-es Holdkő megkapta az első aranyérmét: elsőgenerációs borászatként sokat jelent számukra a borvidéken belüli elismerés. Ezt a tételt 2024-ben a Winelovers Wine Awards borversenyen a legjobb olaszrizlingnek választották, és 91 ponttal aranyérmet is kapott. A Concours International de Lyon zsűrije idén szintén a 2022-es Holdkőt választotta a legjobb magyar bornak, emellett egy aranyat is elhozott csakúgy, mint a 2023-as Napkő. Tavaly öt olaszrizlinget neveztek a GROW du Monde versenyre, mindegyik arany vagy ezüst minősítést érdemelt, az idei megmérettetésen pedig a 2022-es Napkő kapott ezüstöt. Júniusban a Magyar Bormarketing Ügynökség is ezt a bort mutatta be Münchenben.
Mozgalmas mindennapok
Tételeikre a borkereskedések és a csúcsgasztronómia is felfigyelt, emellett rendszeres résztvevői lettek a boros eseményeknek. 2021-ben csatlakoztak az egész borvidéket megmozgató Badacsony New Yorkban sétakóstolóhoz. „2024-ben a Magyar Bormarketing Ügynökség szervezésében megvalósult az első Master of Wine túra, amelynek Csopaki kóstolóállomásán mi is lehetőséget kaptunk a boraink bemutatására.” A Szegedi Borfesztiválon és a Szolnoki Tiszavirág Fesztiválon idén debütáltak. Az utóbbi története Badacsonyban indult. „Tavaly egy helyi eseményen megismerkedtem egy házaspárral, és kiderült, hogy a feleség borklubot vezet a barátnőivel. A Tiszavirágon évek óta bérelnek egy faházat, ahol női borászok borait árulják, és minden napra meghívnak közülük valakit. Pártolom, ha van egy ilyen női kezdeményezés. Örülök, hogy egyre több nő foglalkozik borkészítéssel, és egyre többet lehet hallani is róluk. Igazán rossz tapasztalatom nincs női borászként, de persze előfordul már, hogy Dávidot gondolták a borásznak – ami nem meglepő, hiszen folyamatosan képezi magát a borismeretek területén és a borüzleti vonalon. Erős háttér a borászatban, a kereskedelmi és a stratégiai döntésekben vesz részt, illetve a kóstolók megtartásában segít.”
Anita körbe is vezet a présházban, a feldolgozó- és érlelőhelyiségekben. „Van, hogy itt alszom kint, mert gyakran napkeltétől napnyugtáig dolgozom a szőlőben vagy a pincében, aztán késő éjjelig adminisztrálok. Ilyenkor van idő behozni az ilyen típusú elmaradást.” A beszélgetésünk előtti napon például nemcsak a 2024-es olaszrizling került palackba, hanem az első kéknyelű is: egy ideje szeretett volna már ezzel a badacsonyi fajtával foglalkozni, aztán váratlanul felpörögtek az események. „Tavaly nagyon bíztam abban, hogy a négyéves zöldveltelini-telepítésünkről szép termést fogunk szüretelni, de aztán az őzikék alig hagytak belőle valamit. Pedig már megérkezett hozzá az új tölgyfa hordót is – jött egy gyors gondolat, hogy akkor kéknyelűt teszek bele. Vásároltam egy kisebb mennyiséget, amit öt hónapig érleltem a hordóban, két évig szeretném palackban pihentetni.” A maradék zöld veltelini végül reduktívan készült el: könnyed, zöld gyümölcsös, gyógynövényes jellegű lett.
Anita idén egyelőre nem gondolkodik új tételben. „Az már most látszik, hogy a mozgalmas tavasz és nyár után az ősz is az lesz: idén is több fesztiválon fogunk még részt venni, hiszen ilyenkor van lehetőség a borkedvelőkkel személyesen találkozni.” Ott lesznek például a badacsonytördemici Bazalt Napokon, a Badacsonyi Borhéten, és a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon is.
Öt meg öt
„Nagyon intenzív öt év van mögöttünk, boldog vagyok, hogy eljutottunk idáig. Sokat fejlődtem – nem csak a borkészítésben –, és közben sok jó emberrel találkoztam. Jólesnek a sikereink, de koccintani ritkán van idő, mert mindig jön a következő feladat. Általában az év utolsó hónapja az, amikor nyugodtabbak a napok, ilyenkor ünnepeljük meg a családdal közösen az adott évben elért eredményeket.”
A tízéves jubileumra önmagában is célként tekintenek, addig is szeretnék a külföldi eladásaikat erősíteni, ugyanakkor a pincénél is növelnék a forgalmat. „Szép és nyugodt helyen vagyunk, mellettünk megy el az Országos Kéktúra, közel a csobánci vár. De kissé kiesünk a badacsonyi körforgásból, és célirányosan is kevesebben jönnek ide, mint az ismertebb hegyekre. Szívügyem, hogy a borszeretők jobban felfedezzék a Csobáncot” – fejti ki Anita. „Úgy érezzük, hogy kis butikborászatként akkor érhetünk el sikereket, ha a mostaninál is magasabbra emeljük a minőséget, és még nagyobb hangsúlyt fektetünk a prémium tételek készítésére. Közben ott szeretnénk maradni a boraink mögött, továbbra is az arcunkat adni hozzájuk, mert így tudunk fejlődni és hitelesek maradni, ami számunkra nagyon fontos – és a következő öt évben is az lesz.”