Ők írják az egri bikavér jövőjét
Négy fiatal egri borász kapott helyi vagy országos elismerést 2025-ben! Gál Tibort a Borászok Borászává választották, Juhász Ádám megkapta az Év Egri Bortermelője, Bukolyi Marcell az Év Egri Szőlőtermelője címet, a St. Andrea Szőlőbirtok pedig Az év pincészete lett. Az alábbi interjúban Gál Tibor, Juhász Ádám, Bukolyi Marcell és ifj. Lőrincz György osztja meg gondolatait az olvasókkal. 
Mit jelent számotokra, hogy az Egri borvidéken dolgozhattok?
Gál Tibor: Számtalan borvidéken volt lehetőségem dolgozni és tanulni az elmúlt években, de a szívem mindig hazahúzott. Ez egy megmagyarázhatatlan kapcsolat; tudod, hogy hol vagy otthon, hol érzed magad jól, hol vagy kiegyensúlyozott. Nekem ezt csak Eger adja meg. A családunk itt eresztett gyökeret, és szeretnék annyit adni ennek a vidéknek, hogy a gyermekeim ugyanazt érezhessék, amit én.
Juhász Ádám: Az Egri borvidéken dolgozni számomra egyszerre lehetőség és felelősség. Lehetőség, hiszen Eger évszázados borkultúrája, dűlői, klímája, a szőlőfajták olyan karaktert adnak a borainknak, amelyik minden palackban egyediséget hordoz. Felelősség, hogy igyekezzek vinni valami újat, valami előremutatót, hogy az Egri borvidék is tovább fejlődhessen, és ne csak a múltját őrizzük, hanem a jelenét és a jövőjét is építsük. Számomra az Egri borvidéken alkotni azt jelenti, hogy ismerem és tisztelem a hely adottságait (dűlőket, talajokat, klímát), a hagyományokat (pl. az egri bikavért), ugyanakkor nem ragaszkodom automatikusan a múlthoz: merek újítani, innovatív lenni.
Bukolyi Marcell: Itt dolgozni egyszerre ajándék és kötelesség. A világ egyik legnagyobb ökológiai potenciállal rendelkező borvidékének a szívében, a Nagy-Eged hegy lábánál élhetünk és gazdálkodhatunk. Ez a hely a legnagyszerűbb borok elkészítésének lehetőségével ajándékoz meg bennünket, és ezzel kötelezően élnünk kell. Mindent alá kell rendelnünk annak, hogy ennek a csodás termőhelynek az egyedi karaktere a borainkon keresztül érvényre jusson.
Ifj. Lőrincz György: Elképesztően hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus borvidéken van lehetőségem dolgozni. Szerintem Eger világszínvonalú adottságokkal rendelkezik, amit szeretnénk is a világba kiáltani. Nagyon inspiráló és egyben nagy felelősség is azon munkálkodni, hogy egyszer akár a világ legjobb borvidékei mellett említsék a miénket is. 
Hogyan definiáljátok az „egri karaktert” a borokban?
Ifj. Lőrincz György: Eger számomra három dologról szól: hűvös klíma, vulkanikus talaj és házasított borok. Ezek mind azt eredményezik, hogy boraink rendkívül energikusak, izgalmas aromatikával, lendületes savakkal és komplexitással rendelkeznek. Szerintem nagyon vagány!
Gál Tibor: Az egri bor minden kétséget kizáróan egyedi. A jellemzően tufás talajnak köszönhetően minerális és ásványos, a hűvösebb klíma és a föld alatti pincelabirintusok miatt pedig úgy gyümölcsös és vibráló, hogy közben koncentrált, gazdag és hihetetlenül elegáns.
Bukolyi Marcell: A jó egri bor telt, tartalmas, gazdag – ugyanakkor jóivású és szerethető. Az Egri borvidék hihetetlenül sokszínű és széles skálán mozgó borstílusokat képvisel, mindezekben mégis közös nevező a hűvös elegancia és a kifinomult egyensúly.
Juhász Ádám: Kékfrankos-alapú elegancia, feszes sav, finom bor, a dűlők megjelenése és tiszta, modern borászati megfogalmazás. A kékfrankost identitásképző fajtának tartom a bikavér-gondolkodásban, ezt következetesen képviselem, és szeretném, ha a múltat „kiradírozó”, új stílusú egri vörösök irányába tudnám terelni a fogyasztókat. 
Hogyan viszonyultok a bikavérhez – mit jelent nektek?
Gál Tibor: A bikavér számomra az egyetlen igaz egri bor. Ez az a kifejeződés, ami egy személyben képes közvetíteni a borvidék különleges termőterületeit, a város kulturális sokszínűségét, turisztikai izgalmait és történelmi-irodalmi varázsvilágát. Ha egy szóban kellene leírni mindazt, amiről a borvidék szól, akkor az a szó a bikavér lenne.
Juhász Ádám: Nekünk a bikavér az egri identitás kulcsa: tudatos házasítás, kékfrankos-dominancia, jó arányokra épülő struktúra és olyan hordóhasználat, ami a gyümölcsöt nem fedi el, hanem kíséri. A prémium tételünk kézzel szüretelt alapanyagból, kékfrankos és nemzetközi fajták házasításából készül. Az erős alapokra modern precizitással építkezem.
Ifj. Lőrincz György: Sok borvidék csak áhítozik egy olyan közösségi márkára, amiben megvan minden, hogy világsiker legyen. Az egri bikavér ilyen. Ott van benne a sztori, a legenda, ott van benne minden, ami a közel 1000 éves egri szőlő- és borkultúra alatt az emberek megtapasztaltak, a mikroklímáink, a talajadottságaink, az egyedi fajtáink, egyszóval ez az Egri borvidék esszenciája. Úgy érzem, hogy a bikavér az egyetlen nagy lehetőségünk, amivel felkerülhetünk a világ bortérképére.
Bukolyi Marcell: A bikavér a borvidékünk első számú legendája és brandje, így számunkra a jövő záloga is.
Szerintetek borvidéki szinten hol tart most a bikavérről való gondolkodás?
Gál Tibor: A bikavérről gondolkodás rendkívül bátor dolog ma Egerben. A jelenlegi közízlés és a divatok sok mindenkit elijesztenek ettől a markától, csak a legelkötelezettebbek vállalják ezt a különleges küldetést! A bikavér nem csak egy bor. Ez A Bor. A sikeréhez nagyobb önfeláldozásra lenne szükség.
Bukolyi Marcell: A prémium szegmens fogyasztói ma már minden esetleges korábbi előítélettől mentesen, a legnagyobb lelkesedéssel fogyasztják a felső kategóriás egri bikavéreket. A bizalmukat az évről évre konzisztensen magas minőségű egri bikavér borainkkal sikerült elnyerni. Az alsó kategóriákra nincs rálátásom, az kissé más műfaj.
Juhász Ádám: A borvidéken erősödik a tudatos minőségi piramis, és egyre karakteresebb bikavérek készülnek. Az egri közösség kommunikációja fókuszáltabb lett (négy évszakos programok, nagykóstolók, szakmai bemutatók), ami egységesíti az üzenetet a fogyasztók felé.
Ifj. Lőrincz György: Én úgy látom, hogy egyelőre a lassú, akár megfontoltnak is nevezhető, hosszú távú építkezés folyamata zajlik. Hála istennek úgy néz ki, hogy egyre többen veszik komolyan ezt a bort, és egyre többen látják, hogy ez nemcsak a múltja és a jelene a borvidéknek, hanem a jövője is. Persze sok feladatunk van még, amíg olyan erős márkát építhetünk, ami megkérdőjelezhetetlen minőséget képvisel a világban, de közösséget építve, együtt gondolkozva, Isten áldásával sikerülhet.
Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a bikavérrel kapcsolatban?
Bukolyi Marcell: Hiszünk abban, hogy az Egri borvidék zászlóshajója az egri bikavér lesz a jövőben is. Ez a bor tud minket megfogalmazni, elhelyezni a koordinátarendszerben és előkelő pozícióba juttatni a világ bortérképén. Azon kell dolgoznunk, hogy a lehető legnagyszerűbb egri bikavér borokat készítsük el (és a kollégáinkat is erre ösztönözzük), melyek örömöt szereznek a hazai fogyasztóinknak, és nemzetközi figyelemre is számot tarthatnak.
Juhász Ádám: A megbízhatóság a márka kulcsa, ezért stabil, évjáratokon átívelően magas minőséget kell termelnünk. Nagyon fontos, hogy a stílus tolódjon a nagyobb kékfrankos-dominancia és a precíz házasítási arányok irányába. A fogyasztói megértés erősítése érdekében az egymástól könnyen megkülönböztethető kategóriák, könnyen érthető üzenetek és az edukáció nagyon felértékelődik a jövőben. Végül, a legmagasabb minőségű bikavéreknél tovább kell erősíteni a dűlők megismertetését a fogyasztókkal.
Gál Tibor: Én azért dolgozom, hogy a bikavér legyen a legértékesebb egri bor, adjon nyugodt megélhetést és presztízst a termelőinek a bor világában.
Ifj. Lőrincz György: Az az álmom, hogy olyan bor legyen az egri bikavér, aminek minden egyes palackja felismerhető, egyedi és magas minőséget közvetít. Szeretném, ha egyszer a világ legjobb borai mellett rangsorolnák, és ha valaki kap a poharába akár egy New York-i étteremben vakon egy vörösbort, ne csak az jusson eszébe, hogy ez a bor esetleg olyan burgundis vagy piemonti, talán bordeaux-i, hanem hogy huhh, ez olyan egries, olyan egri bikavéres! És legyen is abban a New York-i pohárban egy egri bikavér!
Az idei évben több országos díjat is egri borászok, borászatok nyertek el – mit jelent ez számotokra?
Juhász Ádám: Nagyon fontos visszajelzés, megerősítés: azt jelzi, hogy jó az út, amin járunk. A jövőre nézve inspiráció és motiváció, ami új lendületet ad, hogy még jobban dolgozzunk – nem elég megállni a jelenlegi szinten, hanem tovább kell lépni. Számomra a díjak nem célok önmagukban, hanem mérföldkövek, visszajelzések és ösztönzők, hogy érdemes továbbmenni. Reméljük, hogy a következő években még többször állhatunk ilyen elismerések mögött – nemcsak személyesen, hanem közösségi, borvidéki szinten is.
Ifj. Lőrincz György: Minden hír, ami Egerről szól, nagy dolog, minden díj, amit egri borász kaphat, hatalmas siker. Nemcsak az adott borász, borászat elismerése, hanem az egész borvidéké. Szívből örülök a kollégáim eredményeinek is, amik talán még inkább alátámasztják azt, hogy micsoda fantasztikus borvidéken dolgozhatunk.
Gál Tibor: Hogy jó úton haladunk. Ezt mi eddig is éreztük, de a nehezebb órákban mindig jól jön egy kis megerősítés. Ettől természetesen nem bízhatjuk el magunkat, de fontos és értékes ez a visszacsatolás a szakmától.






