2017.04.24. | Szabó Edit
A Vylyan terasz tizedik születésnapjára színvonalas grillkonyha nyílt a kisharsányi pincészet mediterrán kertjében…
Megvan annak már 25 éve is, hogy Debreczeni Pál virágzó borászatot álmodott Kisharsány határába, a Fekete-hegy lábához, a Dobogó-dűlő szívébe. Az elhatározást tett követte, a zöldmezős beruházás elkezdődött, 1992-ben eltelepítették az első szőlőtőkéket, aztán megépült a pince és a feldolgozó is. Éppen úgy, ahogyan a tulajdonos elképzelte, a hegyek ölelésében. Telt-múlt az idő, és a Vylyan Pincészet borai egyre népszerűbbé váltak. Aki a borvidékre látogatott, nemcsak a híres villányi pincészeteket ejtette útba, de boldogan tett egy kitérőt Kisharsány felé is.
Az érdeklődők egyre többen lettek, békésen üldögéltek, iszogattak, és ámulva csodálták a kilátást a kis kóstolószoba ablakából. Mert az ablakon túl ott volt az egész völgy. Szőlőültetvények végtelen sora, mögötte a kisharsányi templom tornya, azon túl pedig Horvátország, valahol a ködbe vesző, kéklő messzeségben. Ez a panoráma tárult az irodában dolgozók elé is, ők is ezt csodálták nap mint nap. Addig nézegették, míg végül döntöttek: kell egy terasz.
Jöttek is hamarosan az építőmunkások, a mű elkészült, és a csinos kis terasz oly szervesen illeszkedik a tájba, mintha mindig ott lett volna. Mediterrán sziget egy majdnem mediterrán világban. A levendula- és rozmaringbokrok között színes pillangók röpködnek, a levegőnek földillata van, az ember meg ott ül egy pohár borral a kezében, nézi a kéket meg a zöldet, ami valahol a távolban összeér, és sehogy se akaródzik elmennie onnan.
Ünnepre gyűltünk nemrég ezen a helyen. Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet tulajdonosának meghívására érkeztünk, hogy megüljük a terasz nyitásának 10. évfordulóját. Debreczeni Pál ezt a napot már nem érhette meg, de a felesége és a munkatársai tovább építették, amit ő elkezdett. „Pali mindig olyan helyet szeretett volna, ahol jól érzik magukat az emberek. Tudatosan választotta éppen ezt a területet itt, a szőlőtenger közepén, ahol minden a borról szól” – emlékezett a kezdetekre Debreczeni Mónika.
A bor mellé a nyitás óta helyi sonkát, sajtot, szalámit kínáltak a vendégeknek, ám az eltelt tíz év alatt sokat változott a világ: eljött a vendéglátás fejlesztésének ideje. A terasz mellé 80-100 fő kiszolgálására alkalmas, minden igényt kielégítő grillkonyha épült. A tervezésben és a kivitelezésben Péter Ákos, az ételek előkészítésében Lovász József Domi, a 2015-ös Konyhafőnök sorozat győztese volt Mónika segítségére. Domi tanácsadóként továbbra is segíti a konyha, na meg Bilanics Richard séf és a csapat munkáját.
A Vylyan grillteraszának megnyitása alkalmából egy igazán rendkívül borral, a 2007-es Mandolással koccintottak a vendégek. A tízéves bort Ipacs Szabó István, a pincészet főborásza töltötte az egybegyűltek poharába.
Az ebédmenüt a jól összeválogatott szakácscsapat prezentálta, természetesen Domi vezetésével, aki nagy lelkesedéssel sütötte a húsokat az otthonosan csak „tojás”-nak becézett csodagrillben. Az eszköz egy ősi módszer és egy korszerű technológia szerencsés nászából született, és rendkívül sokoldalúan használható.
A kínálatban szerepeltek csirkenyársak, halnyársak, marhaburger, pulled pork, köretként sült bébikukorica és burgonya, különböző salátákkal kiegészítve. Az ízeket izgalmas mártások tették teljessé.
Az ételek mellé Ipacs Szabó István lelkesen töltögette a pincészet legújabb büszkeségeit. A 2015-ös évjáratú kékfrankos most a Vylyan csapatának egyik kedvence, és ezt nem is csodáljuk. A gazdag, mégis könnyű ivású bor lédús, kellemesen gyümölcsös. Ízvilága leginkább a magozott meggyére emlékeztet, egy kis étcsokival megbolondítva. A 2012-es syrah olívás, feketeborsos fűszerességével ejti rabul a kóstolót, a 2011-es Duennium viszont maga a méltóság. A pincészet zászlósbora csak a legjobb évjáratokban készül, kis palackszámban, nagy odafigyeléssel. Élmény kóstolni.
A Vylyan terasz komplex élményt kínál. Az ott tálalt ételek éppen olyan szeretettel és gondoskodással készülnek, mint a pincészetben születő borok. Aki szereti a jó ízeket, aki számára az étkezés nem csupán szükséglet, hanem kaland is lehet, nem fog csalódni. A Vylyan terasz konyhája mostantól hétfő kivételével naponta várja a vendégeket. Vasárnaponként villásreggelit szolgálnak fel, és minden hónap második szombatján tematikus napot tartanak, amikor valamelyik nemzet konyhája köré épül a gasztronómiai kínálat. Szívesen látnak nagyobb csoportokat, vállalják céges rendezvények, sőt akár esküvők lebonyolítását is, de az eddig megszokott programoknak sem mondanak búcsút. Sőt!
Április 29. – május 1. között lesz megint BorZsongás, vagyis tavaszköszöntő majális jó ételekkel, túrákkal, közös jógával, művészpiaccal, gyerekprogramokkal és koncertekkel, május 6-án pedig a nemrég elhunyt kiváló csokoládékészítő, Szántó Tibor szellemét idézik majd meg ízek és emlékek segítségével a Vylyan teraszon.
„Aki belekavarodik a szőlő és a bor világába, azt e világ nem engedi soha. Így vagyunk ezzel mi is itt, a Vylyannál. A boraink erről a szenvedélyről mesélnek” – mondja Debreczeni Mónika. Mi pedig mindenkit arra biztatunk, hogy töltsön el egy délutánt ezen a mediterrán teraszon, kóstolja meg a borokat és az ételeket, aztán csak nézze a felhőket, és engedje, hogy átjárja a Vylyan-életérzés.
Fotó:
Horváth Gábor