„Chouchou bolondság, Chouchou mennyország”

2017.03.27. | Raab Zsuzsanna
A chouchou (ejtsd: „susu”) magyar fordítása „kis kedvesem” – francia becéző szó, amit kiejtve máris valami bájos, valami sikkes és valami nagyon francia jut eszünkbe. Például egy desszertező. De nem ám Párizsban vagy Lyonban, hanem Budapesten, a 13. kerületben…
 

Akik közelről ismerik, azt mondják, hogy Szász Kinga szó szerint kivirult, amióta 2017 januárjában megnyitotta első cukrászüzletét, a Chouchou-t. A csokoládéval már régóta foglalkozó cukrászlánnyal a szakma iránti szenvedélyről, a buktatókról és a kitartásról beszélgettünk.

A Chouchou-ba jó megérkezni. Egyszerű, praktikus, ugyanakkor játékos a berendezés. Kinga azt mondja, nem szereti, hogy olyan szürke a környék: csak az épületek mindenütt, sehol egy fa vagy bokor. Ahogy belépünk az üzletbe, rögtön szemet szúr a pulton pompázó jókora virágcsokor – ha az utcán nincs is növény, a Chouchou-ba már szerencsére végérvényesen megérkezett a tavasz!



Az üzlet meglepően pici – talán el sem hinnénk, hogy mennyi tevékenység megfér egymás mellett: a földszinten készülnek a csokoládébonbonok, az emeleten találjuk a cukrászműhelyt. Kinga meredek lépcsőkön vezet fel minket a galériára, ahol habverők és egyéb konyhai eszközök között süteményillatban ülünk le beszélgetni – puha párnákra az ablak mellé, ahonnan rálátni a Hegedűs Gyula utcára.

Kinga sorsa 2009 óta összefonódik a csokoládé világával: csíkos, csepp alakú, jellegzetes ízű bonbonjai évek óta nagy sikert aratnak az ínyencek körében. A mosolygós lány eredeti végzettsége szerint közgazdász, aki a csokoládéval eleinte csak kikapcsolódásként foglalkozott, aztán a hobbi egyre nagyobb teret kapott a mindennapjaiban. Elvégezte a cukrásziskolát, sztázsolt Németországban és a budapesti Zazziban, de ami a leglényegesebb: egyre kevésbé tudta elhessegetni magától a gondolatot, hogy érdemes lenne a cukrászattal életvitelszerűen foglalkoznia.



2015 áprilisában hagytam ott a munkahelyemet. Nehéz döntés volt – feladni a kiszámítható tanácsadói karrieremet a teljesen bizonytalan jövőért. De megléptem, és érdekes módon még abban a hónapban, szinte azonnal megtaláltam a Chouchou üzlethelyiségét. Az üzlet kialakítása persze jócskán próbára tett, ezer akadállyal és problémával szembesültem: szűkös volt az anyagi keretünk – a tervezés, a szakmai követelmények megteremtése, az engedélyeztetés, és hogy végül minden a helyén legyen, szóval mindez együtt sok erőmet felemésztette. Kemény időszak volt, de nem bánom: itt minden falrepedést, minden szegletet ismerek, és pontosan tudom, miért olyan, amilyen” – meséli Kinga.

Kinga „a kevesebb több” elvét vallja, és ez ugyanannyira meglátszik a Chouchou elegáns, kissé minimalista berendezésén, mint a pultban található desszerteken.



Nem szeretem a túlságosan édes ízt. Bármit készítek, általában mindig lejjebb veszem a hozzáadott cukor mennyiségét. A francia desszertek azért állnak hozzám közel, mert mindig az és annyi van bennük, ami éppen szükséges – se több, se kevesebb. A desszert megalkotása igazi kreatív munka! Főként klasszikus francia receptekkel dolgozunk, amiket olykor saját ízlésünkre formálunk. A készítésben segítségemre van Nathalie, a bátyám párja, aki Franciaországból érkezett, imád sütni, és örömmel vesz részt a Chouchou-ban. Szívvel-lélekkel dolgozik, és most készül letenni a francia cukrászvizsgát!”

A Chouchou apró hely, így a desszertválaszték sem óriási, de azért bőven találunk kedvünkre valót. Kis tanakodás után a Cote d’Azur ikonikus süteményét, a Tarte Tropézienne-t kóstoljuk: brióstészta és vaníliás-narancsvirágvizes krém nem túlságosan édes, de kellően narancsos találkozása. Igazán francia: könnyű és ízletes!



Bár elsőre csillogónak tűnhet a gyönyörű francia sütemények és bonbonok világa, a végeredmény mögött bizony kemény munka rejlik. A cukrászélet fárasztó, de a Chouchou tulajdonosa nem bánta meg a döntését:

A napjaim elég hosszúak, mondhatni egyáltalán nem unatkozom… Hetente háromszor az Espresso Embassyba szállítunk süteményeket, azokat is én viszem ki. Utána bejövök a Chouchou-ba, nekiállunk sütni, feltöltjük a pultot, közben a fél fülemen ott a telefon, ügyeket intézek, kiszolgáljuk a vendégeket. Este 7-kor bezárunk, majd elvégzem az aznapra tervezett feladatokat. Még kicsi a csapat, bár igyekszünk bővülni. Nathalie és Ildi a kezdetektől segít nekem, és most csatlakozott Emese is, aki Oslóban szerzett cukrászgyakorlatot. A pultban Gergő dolgozik. Mindent összevetve: nehéz és küzdelmes a cukrász szakma, de itt azt érzem, hogy amit teszek, annak értelme van. Kinyílt a világ. Annyi segítőkész emberrel ismerkedtem meg az elmúlt hónapokban! Nélkülük a Chouchou nem lenne chouchou.”



Ha korábban valami nem úgy sikerült, annak utólag visszagondolva mindig megvolt az oka. Kinga azt mondja, sokat tanult a közbeszerzési tanácsadói múltjából. Mivel 13 éven át projekteket vitt, emberekkel tárgyalt, problémákat kezelt, ezért uralni tudja a párhuzamosan zajló folyamatokat.

A felmerülő problémákat inkább megoldandó helyzetekként kezelem. A Chouchou persze mélyvíz, hiszen a saját üzletem is, ami egyben hatalmas szabadság, és még annál is nagyobb felelősség. A korábbi munkámból leginkább a visszajelzés hiányzott. Itt édességet adok az embereknek, ami nagyon személyes dolog. Imádok kóstoltatni! Ha nálam valaki bonbont vagy süteményt vesz, nagyon várom a hatást, a pillanatot, az első mosolyt, amikor az illető megérzi az ízeket! Engem ez doppingol.”



Kinga szeme fáradtan csillog, de a szavaiból árad a lelkesedés. Mást nem is mondhatunk: drukkolunk a Chouchou-nak!
 
Fotó:
Raab Zsuzsanna
facebook






 
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (106) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (243) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (50) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (17) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)