Vissza

Édes kísértés

2017.11.10. | Szabó Edit
Az egész egy vidéki cukrászdával indult a 90-es évek elején. A cukrászdából aztán csokiműhely lett, és a Demeter Chocolate kézzel készített szaloncukrai és különleges bonbonjai egy csapásra meghódították az újdonságra éhes vásárlók szívét…
 

A kakaóvajillatba burkolózó kiskunlacházai üzem udvarán mosolygó pár fogad. Demeter Zoltán cukrász és felesége, Zsuzsi szívesen mesél a kezdetekről. „Volt két ambiciózus fiatal, akik többet akartak, mint a szüleik. A férj cukrász volt, hát nyitottak egy cukrászdát, és szorgalmasan látogatták a szakkiállításokat, vásárokat, hogy minél több újdonsággal lephessék meg a vásárlóikat” – kezdi a mesét a feleség. „1999-ben egy német kiállításon rátaláltam egy konyakmeggyet gyártó gépre – folytatja a történetet Zoltán. – Megvettük, és nekiálltunk a kísérletezésnek. Az általunk készített konyakmeggy végül olyan népszerű lett, hogy nem győztük a munkát, be kellett zárnunk a cukrászdát, és édesipari üzletet nyitottunk a helyén.”



A technológiát folyamatosan tökéletesítették, újabb és újabb berendezéseket szereztek be, de az igazi váltás csak 2011-ben történt. „Elmentünk az első Édes Napok rendezvényre – mondja Zsuzsi – és tátva maradt a szánk. Attól a perctől a csoki a mindenünk.” Tanultak mindenhol és mindenkitől, ahol és akitől csak lehetett. A csokoládékészítés csínját-bínját Budapesten és Belgiumban sajátították el, és megértették, hogy mindennek a titka a minőségi alapanyag. Jó csokoládé nélkül nincs jó bonbon, szaloncukor, de még konyakmeggy se, az ember el se hinné, hogy csoki és csoki között mekkora lehet a különbség.



A konyakmeggy azóta is nagyon kedves számukra, tizenhat éve készítik töretlen lelkesedéssel, ám öt éve megjelent az újabb szerelem, a szaloncukor, amelynek gyártási folyamatába is volt szerencsénk bepillantani.



A csoki pasztilla formájában érkezik külföldről, a legjobb nevű forgalmazóktól. A megolvasztott csokipasztilla átható, édes illata megül a teremben, alig várjuk, hogy kóstolhassunk. A folyamat egyszerű: a formákba öntött, megszárított csokihüvelybe kerül a töltelék, aztán egy újabb csokiréteggel bezárják a formát, végül újra szárítják, és már kezdődhet is a csomagolás. Minden munkafolyamatot kézzel végeznek, így nem csoda, hogy a karácsony közeledtével 16 ember dolgozik két műszakban, hogy ki tudják elégíteni az igényeket.



A 21-féle ízesítéssel készülő szaloncukorból mindenki ki tudja választani a számára legkedvesebbet. Demeter Zoltán azt mondja, a legnagyobb kedvenc még mindig a zselés, de egyre többen keresik a különlegességeket. Sós karamellás, mákkrémes, fahéjas szilvás, vörösboros, zserbós, de még szatmári szilvapálinkás variáció is szerepel a kínálatban, nem könnyű dönteni.



Demeter Zoltán folyton keresi, kutatja, milyen ízkombinációkkal lehetnének bonbonjai még egyedibbek, még különlegesebbek. A szokatlan variációkat a szakemberek is nagyra értékelik: nem véletlen, hogy a zserbós bonbont 2017-ben, a szatmári szilvapálinkás bonbont pedig 2016-ban jutalmazta csillaggal a Great Taste Awards zsűrije.



Az egzotikus hatású, rendkívül frissítő málnás-citomfüves bonbon tavaly kapott bronz minősítést az International Chocolate Awards versenyen, az almasajtos szaloncukor pedig a Magyar Kézműves Remek minősítést érdemelte ki. Az étcsokoládé burokban fűszeres almasajt bújik meg, amelyet a monori Csúzi Szabolcs készített. Nagyon kellemes ízű, érdemes megkóstolni, akárcsak a liofilizált virágokkal és gyümölcsökkel megbolondított táblás csokoládékat, amelyek nemcsak finomak, de rendkívül látványosak is.



A Demeter Chocolate igazi családi vállalkozás. Ma már Zsuzsi és Zoltán mindkét gyermeke ott dolgozik az üzemben, ottjártunkkor Ádám épp a csokihüvelyeket készítette nagy műgonddal.



A kézzel készült csokoládé nem olcsó mulatság, de a minőségnek bizony ára van. Viszont szerencsére egyetlen kocka csokoládé, egyetlen precízen elkészített bonbon is elég, hogy a különleges ízeknek, a váratlan, ám szokatlan harmóniáknak örülni tudjunk. Engedjünk a kísértésnek!

 
Fotó:
Borsmenta - honlap

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (116) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (282) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (157) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (46) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)