2017.07.25. | Raab Zsuzsanna
Akadnak pillanatok az életben, amikor az ember szeretné különlegesnek érezni magát… Az Alpár Ignác tervezte egykori Tőzsdepalota tetején, az újonnan nyílt St. Andrea Wine & Skybarban koktélozva erre bőven adott a lehetőség…
A St. Andrea Wine & Skybar lehetne a világ bármely csillogó nagyvárosában, de mi örülünk, hogy a pazar tetőteraszokról a mi Citadellánkat, a Duna-partot és a Bazilikát látni. Budapest gasztronómiai palettája nemrégiben egy exkluzív hellyel gazdagodott, amit mi is meglátogattunk.
A Váci utca 1. szám alatti szemet gyönyörködtető műemléképület a Világörökség része. A bárba lifttel megyünk fel, ami már önmagában is a szokásostól eltérő élmény! Elegáns, tágas, letisztult térbe érkezünk, ahol a kilátás valóban elképesztő, azonnal magával ragad minket.
A Michelin-ajánlású St. Andrea Wine & Gourmet Bar után megnyílt Skybar igen kifinomult, minden tekintetben a minőséget előtérbe helyező élményt kínál vendégeinek. Megtaláljuk itt az egri St. Andrea Pincészet legkiválóbb borait, ám figyelmünket sokkal inkább a bármixerek látványos munkája köti le. Rengeteg koktél, meggyőző profizmus… Figyelemreméltó, közel 180 tételes italkínálatával a Skybar egyértelműen a magas szintű bárkultúrát képviseli.
Minket persze az is érdekelt, hogy vajon az italok mellé milyen ételeket fogyaszthatunk. A Skybar executive séfje a Gourmet Barból már jól ismert Barna Ádám, aki Balog Elenával közösen kínálja a bárfogásokat. Mivel ez nem étterem, ezért előételméretnyi mennyiségekre gondoljunk, olyanokra, amelyek teljessé tehetik az italélményt. Szerintünk 3-4 adag tesz ki nagyjából egy elégséges vacsoraadagot, de ide a vendégek elsősorban úgysem vacsorázni jönnek.
A Gourmet Bar és a Skybar tökéletesen kiegészíti egymást: mivel térben sincsenek távol egymástól, a Gourmet Barban megvacsorázva átruccanhatunk ide koktélozni, és így egy teljes estés St. Andrea-programban lehet részünk.
Barna Ádám barfoodkínálatát kóstolva az az érzésünk, hogy egy világ körüli utazáson veszünk részt. Fantáziadús, ugyanakkor harmonikus ízeket kapunk, különlegesen szép tányérokon.
A lazacpisztráng, kalamansi, retek összeállítás ízében Japánt idézi, míg a kecskesajt, málnapor extrém párosa mediterrán fogás. A dry aged marhatatár, homár bisque krémes, a kacsamáj „maxi king” csokoládéba burkolt játékos falat. Kedvencünk mégis az uborka, maracuja, szecsuáni bors hármasából született ételköltemény, amely ugyan desszertként érkezik, de nem édes, hanem kirobbanóan friss és üdítő.
A St. Andrea Wine & Sky bar minden tekintetben az eget célozza meg. Kiváló italaival és világra nyitott konyhájával bárkit lenyűgözhet, aki emlékezetessé akarja tenni az estéjét.
Fotó:
Bárdosi Márk