Vissza

Irodalom a fazékban

2017.03.15. | Raab Zsuzsanna
Különleges gasztronómiai kalandban lehet részünk, ha március 31-ig ellátogatunk a Petőfi Irodalmi Múzeum „Írói fogások” című kiállítására. Családi étkészletek, hamisítatlan receptek, régi történetek várnak minket, és persze irodalom a javából…

Főzni és enni kifejezetten jó dolog. Ám mihez kezdenénk, ha a mai főzőműsorok és gasztroblogok világából kicsit visszatekintve hirtelen ott találnánk magunkat a magyar szépirodalom nagyjai között? Mit kérdeznénk tőlük? Milyen lenne együtt főzni Móricz Zsigmonddal? Vacsorameghívást kapni Mikszáth Kálmántól? Jókait a kedvenc ételeiről faggatni, kutakodni Ady és Csinszka házvezetője vagy Lesznai Anna kézzel írt receptjei között?



Ha végigjárjuk a kiállítást, biztosan sok kérdésre választ kaphatunk…
Ötletesen megvilágított falak között, három gazdagon berendezett, zegzugos termen át sétálunk végig. Tetszenek a színek – a sárga, a bordó, a fekete és a lila mind egy-egy hangulat, egy gasztronómiához fűződő érzés. Bőven van mire rácsodálkozni: az egyik teremben vitrinbe zárt szakácskönyvek és családi receptek sorakoznak, a másikban egész falnyi porcelán és evőeszköz kacsint ránk - híres írók saját asztaláról.



A legnagyobb meglepetés a valódi sparhelt, amelyen valódi lábasban és valódi fakanállal kavarhatunk betűlevest. A kavarás után meg is ehetjük, amit „főztünk”, hiszen a betűlevesből idézetek állnak össze, például Jókai Mór gondolata: „Paprika minden rendes magaviseletű embernél szokott lenni.”



A gasztronómia örök – irodalmunkban ugyanannyira köze van az életörömhöz, a nemzeti identitáshoz, az erotikához, mint a szakralitáshoz vagy éppen a nélkülözéshez. A gasztronómia ezen kívül maga az ambivalencia: létezés és elmúlás, öröm és kesergés, szent és profán találkozása, hiszen nem mindegy, hogy ki mit hol mikor és kinek a társaságában eszik.

A vallás tekintetében mind a keresztény, mind a zsidó kultúrában nagy hangsúlyt kap az ételek szimbolikája. A böjti időszak, azaz az önmegtartóztatás ideje, a hal, a kenyér és a bárány például fontos elemei a vallási rituáléknak.

Az együtt evés, a közös étkezés egybekovácsol, erősíti az nemzeti identitástudatot. Minden ország saját gasztronómiával bír, megvannak a hagyományos ízei, mint nálunk a paprika, az eredetileg Erdélyből származó káposztakultusz, a pörkölt vagy a gulyás.



Érdekes belegondolni abba, hogy női íróink miért nem értekeznek a főzésről. Vajon miért inkább a férfiak választják témául? A választ nem áruljuk el, de tény, hogy férfi és nő hol édes, hol keserű viszonyában az éhség sokszor a másik ember iránti vágyat fejezi ki.

A kiállítás legmeghatóbb része kétségkívül az Éhség folyosója, ahol szinte teljes sötétségben, csak kevés fény mellett olvashatjuk a nélkülözés szomorú sorait. József Attila, Füst Milán, Illyés Gyula, Katona József és Nagy Lajos mesél nekünk a szegénységről, amikor a finom falat csak álom marad. Nagyon is helyénvaló, hogy egyúttal a látogatóktól adományokat is gyűjtenek itt a Heti betevő számára.



Íróink más és más aspektusból foglalkoztak a gasztronómiával. Bodor Ádámnál az étkezés hétköznapi tevékenység, míg Mikszáth Kálmán írásai sok esetben a kor gasztrotörténeti lenyomatai, melyek visszaidézik a régi vendéglők klasszikus hangulatát. Krúdy Gyulát nyugodtan nevezhetjük a gasztronómia „nagy öregjének” – gondoljunk csak a történeteiben legendás érzékletességgel ábrázolt velős csontokra, töltött káposztákra, pecsenyékre, húslevesekre! Jókai Mórnál a nemzeti identitás kerül kapcsolatba az ételekkel – főként felesége, Laborfalvi Róza pompás lakomái révén. Nem feledkezhetünk meg az étkezés torzult változatairól sem: Parti Nagy Lajos többször írt a mániás evésről, és a kiállítás megidézi Petri Györgyöt is, aki – bár nagyon szeretett vacsorát adni a barátainak – egyébként alig evett.



A kiállítás számunkra legkedvesebb része egy sor fekete-fehér fénykép: Déry Tibor ebédel feleségével pasaréti otthonukban az 1970-es években, Karinthy Frigyes csokornyakkendőben néz ránk egy bankett terített asztalánál, Babits Mihály és Török Sophie kedélyes kávézása Esztergomban, vagy egy törékenyen idilli fotó a Radnóti házaspárról, amint a szabadban éppen süteményt falatoznak 1940 körül.



Végezetül pedig, ha szeretnénk íróink nyomdokaiba lépni, nyomtatott cédulákon hazavihetünk a receptjeikből, és saját konyhánkban újjáéleszthetjük többek között Móricz palacsintatortáját, Mikszáth palóclevesét vagy a híres Jókai-bablevest. Miközben főzünk, talán eszünkbe jut majd a tréfás kedvű Arany János:

„Hasadnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar!
Bölcsődtül kezdve sírodig
Ezt ápold, ezt takard.
A nagy világon e kívül
Nincs más, amit mívelj:
Áldjon vagy verjen sors keze,
Itt enned, innod kell.”
(Arany János: Hasadnak rendületlenül)



 
Fotó:
Szabó Edit -
S. Gál Csaba









bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (126) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (8) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (280) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (45) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)