2019.04.09. | Barossné Koós Andrea
Budapest első fine dining BBQ étterme egy igen megosztó állatot választott szimbólumként, ám a konyha jó, és a végére még a szfinx macskával is egészen megbarátkozunk. A Borsmenta a Zeyában járt…
A budapesti Sas utcában egyre nyílnak a jobbnál jobb éttermek. Példának okáért itt nyitotta meg kapuit a Michelin-csillagos Borkonyha testvére, a Textúra, de itt kínálja húsait az egyik legkiemelkedőbb választékkal rendelkező steakhouse, a Prime is. Ebbe az erős mezőnybe lépett be a város első fine dining BBQ éttermeként a Zeya.
Fine dining és BBQ? Igen, ez a két kifejezés elég meglepően hangzik így egymás mellett, azonnal kíváncsiak is lettünk, hogy vajon mit takar pontosan. A Sas utcai étterembe lépve azonnal látjuk, hogy vár még ránk meglepetés bőven. A bejárati ajtó melletti hatalmas fotóról egy macska néz velünk farkasszemet, tekintete szigorú, testét nem fedi szőr. Aki ismeri, az tudhatja, hogy a hely szimbólumának választott szfinx macska valójában játékos, kedves, intelligens állat, ám aki még soha nem találkozott vele, igencsak meghökken a látványtól. Ez az a pillanat, amikor az ember eldönti, hogy belép-e az étterembe, vagy elfordítja a tekintetét, és továbbsétál. Előre jelezzük: érdemes bemenni. Az étterem kínálata abszolút egyedi Magyarországon, ráadásul a végére még a kanadai szőrtelen macskával is barátságot köthetünk.
A BBQ az utóbbi években egyre népszerűbb hazánkban. A technika lényege, hogy a hús alacsony (kb. 110-120 fokos) hőmérsékleten, hosszú ideig tartó, indirekt hő hatására készül el (low and slow). Mostanra igazi mozgalommá nőtte ki magát, egyre több fesztivál és program szerveződik a BBQ köré. Sorra nyitnak a jobbnál jobb éttermek, gondoljunk csak a BPBarBQ-ra, a FatMamára vagy akár a vidéki Őrház Chill és BBQ-ra. A technológia szakirodalma most már magyar nyelven is elérhető, de akár személyes oktatáson is részt vehetünk, például a budakeszi Briquette-ben. Kellő kitartással, türelemmel mi magunk is készíthetünk finom, omlós húsokat a kertünk végében, sőt akár saját sütőt is építhetünk.
A sütögetésre gondolva a könnyed, ráérős életérzés jut eszünkbe, aminek szellemisége tökéletesen tetten érhető a Zeya étteremben. A hely belső kialakítása elegáns, visszafogott, a falakon elhelyezett fotókról további csupasz macskák néznek vissza ránk. Az üzletvezető kedvesen körbevezetett minket az étteremben, így megtudhattuk, hogy különtermükben nagyobb társaságoknak is tartanak privát vacsorákat. A konyhában külön helyet alakítottak ki az ételek low and slow elkészítéséhez, és a különböző steakhúsokhoz saját érlelőt használnak.
Az étlap hatalmas választékot kínál, de mi a különlegesebb alapanyagokból készült ételek mellett döntöttünk. A várakozás perceit megkönnyítendő kovászból készített mini cipóval és fűszervajjal kínáltak minket.
Már a bevezető fogások látványa is szemet gyönyörködtető, hát még az íze! Amint szánkba vettük az első falatokat, azonnal megértettük, hogy a nincs ebben semmi rendkívüli, a BBQ és a fine dining remekül működik együtt. Az előételként választott kacsamájterrine füstösségével lepett meg bennünket, és igen kiváló párost alkotott a pisztáciamorzsával és a málnatextúrákkal. A másik előételünk ízlésesen tálalt velős csont volt, savanyított zöldségekkel és faszénen sült pirítóssal. A kenyérre kent puha velő enyhén füstös, kellemes ízét tökéletesen kiegészítették a mellé kínált savanyúságok.
Főételként füstön készült, sötétbarnán csillogó báránycsülköt rendeltünk. A húst bulgurágyon tálalták, úgy trónolt a tál közepén, mint egy hatalmas, beszorult kard, de a csontot akár egyetlen finom mozdulattal ki tudtuk volna húzni, annyira omlós és puha volt a hús. A csülök erőteljes ízét a mentás joghurt könnyed frissessége ellensúlyozta remekül. A szaftos húshoz testesebb vörösbort választottunk, és egy pillanatra felrémlett előttünk egy réges-régi görög nyár, amikor boldogan sütögettük a húst a tengerparton.
Marhapofát is rendeltünk, amit az étlap szerint ementáli sajtos galuskával tálaltak, ám meglepetésünkre a mártással átkent marhaszelet tetejére rántott pacalt is készítettek. A BBQ technikának köszönhetően az erősebb textúrájú húsok is annyira omlóssá válnak, hogy kést se kell használnunk, az elfogyasztásukhoz éppen elég egy villa. A sajt erőteljes íze remekül érződött az ételen, de nem volt annyira tolakodó, hogy a marhapofa ízét háttérbe szorítsa, itt is nagyon jók voltak az arányok.
A kellemes légkörben elköltött remek vacsorához a sommelier segítségével választhattunk jó borokat, színvonalas koktélokat. Ízletes ételek, remek italok, jó hangulat, figyelmes kiszolgálás, jó emlékeket idéző, szívünknek kedves ízek. Nem is kell ennél több egy kellemes estéhez. Aki erre vágyik, annak jó szívvel ajánljuk a Zeyát.
Fotó:
facebook
Barossné Koós Andrea