2018.01.18. | Szabó Hajnalka
Hús-hús-hús. Ez a szlogen mindent elárul a fél éve nyitott budapesti helyről. Aki a magyar konyha legjobb ízeire vágyik, menjen bátran a Cupákosba! Mi is benéztünk…
A belvárosi Cupákosnak már a nevéből is sejthetjük, hogy nem a vegetáriánusok Mekkájába érkeztünk – bár ők sem maradnak éhen, ha betérnek, de tény, hogy nem húsmentes fogásokkal van tele az étlap. A húsimádók viszont mind a tíz ujjukat megnyalhatják egy jó ebéd vagy vacsora után, és nem feltétlenül csak képletesen, hiszen itt nem számít szentségtörésnek, ha akár kézzel esünk neki egy-egy fogásnak. Ha az étlap alján megpillantjuk, hogy az üzemeltető a „Lerágott Csont Kft.”, akkor végképp nem marad kétségünk, hogy itt fesztelenül csak az ételre kell koncentrálnunk.
A szemközti Macesz Bisztró konyhafőnöke, Tasnádi Ákos szerelemprojektje a hely. Ákos már gyerekkorában is nagyon szeretett hentesnél enni, a családjával legtöbbször a Fehérvári úti piacra jártak bevásárolni, itt varázsolta el ez a közeg, és a varázslat felnőttként sem kopott meg. Van abban persze valami fricska, hogy épp a zsidónegyed közepén nyitotta meg azt a helyet, ahol főként disznóhúst kínál a vendégeknek, de a nyitás óta eltelt bő fél év őt igazolja: nemcsak hogy nem lóg ki innen, de kifejezetten szeretik a magyar és a külföldi vendégek egyaránt. Arra külön büszke, hogy ráadásul a magyar vendégek vannak picit többen, akik szeretik és keresik a magyaros ízeket, a magyaros mentalitáshoz szabott nagy adagokat. Mert itt bizony nem marad éhen senki, egy levessel vagy előétellel meg egy főétellel annyira jól lehet lakni, hogy a desszertnek már nem marad hely, ráadásul a pénztárcánkat sem viseli meg a házon kívüli étkezés.
És hogy mit ehetünk a Cupákosban? „No manír, no panír!” – mondják, mert bármennyire magyaros konyhát visznek, ők nem hisznek abban, hogy mindent ki kell rántani. Van viszont gulyásleves, velős csont, meg oldalas, és garantáljuk, hogy az étlapot böngészve senkinek nem fog hiányozni a rántott szelet hasábbal és rizzsel. Indításnak mindenképpen javasoljuk a csirkemájkrémes pirítóst gyömbéres almával. Ez utóbbi ízkombináció talán nem rémlik gyerekkorunkból, de olyan jó párosítás, hogy megéri kipróbálni!
A folytatás igazán feladja a leckét. Ha a klasszikus henteses vonalat keressük, akkor a sült kolbász (rögtön három darab, nehogy éhesek maradjunk) kenyérrel, savanyúsággal, mustárral igazán jó választás, de a „cupákos burger” (jókora fasírtos zsemle sült krumplival és coleslaw salátával) után sem lesz hiányérzetünk. És hogy hogyan született meg ez a szokatlan fogás? Ákosék szerettek volna egy csipetnyi streetfoodot, de a mindenhol divatos burger mégsem illik a magyaros konyhához. Legyen hát a magyar ember hamburgere, a fasírtos zsemle, amiről mindannyiunknak az osztálykirándulások és a családi nyaralások jutnak eszünkbe, és ha csak a nevét olvassuk, máris összefut a nyál a szánkban.
Ez, a velős csont és a csülök az, ami egyébként levehetetlen az étlapról, és ezt, őszintén szólva, nem is csodáljuk. A csülökről egyébként egy kis kulisszatitkot is megtudtunk, mégpedig azt, hogy 16 órán keresztül készül, a lassú sütés közben sörrel locsolgatják, a tányérunkra pedig hagymás tört burgonyával és karamellizált savanyú káposztával kerül.
Nemcsak sertés, de marha és baromfi is van az étlapon, a mi egyik kedvencünk épp a rozé kacsamell volt zöldborsófőzelékkel. De milyen az a főzelék! Eszünkbe se jusson a menzai, összecsomósodott változat! A klasszikus ízek a modern technológiának köszönhetően egy önmagával sűrített, akár gluténérzékenyek által is fogyasztható főzelékben öltenek testet, ami nemcsak az ízével, de a színével is hódít.
Ha már az érzékenység, a mentesség szóba került: bár vállaltan húsos helyről van szó, figyelnek arra, hogy akár a vegetáriánusok is találjanak kedvükre valót. Készítenek például zöldségkrémlevest, vagy éppen gombapaprikást, amit egyébként szintén megkóstoltunk, és nagyon finom. Így az sem lehet gond, ha egy társaságban valaki nem eszik húst. A hagyományos ízek kedvelőinek mindenképpen ajánljuk a Cupákost!
A hely könnyen megközelíthető, laza és otthonos. Még a konyhába is belátunk, követhetjük, hogyan sürögnek-forognak a szakácsok, amint szakértő módon készítik az ételeinket. Ha minden jól megy, a Dob és a Kazinczy utca sarkán nyílt hely az első marad ugyan, de nem az egyetlen. Már készülnek a tervek, és ha minden jól megy, a Cupákos hamarosan hódítóútra indul a hetedik kerületen kívül is. Már alig várjuk!
Fotó:
Cupákos