Vissza
Főzünk

Brokkolis penne

Brokkolis penne című cikk borítóképe
2025. 09. 15. | Szabó Edit
Ez az egyszerű, tejszínnel dúsított brokkolis penne tökéletes vacsora a rohanós hétköznapokban, és a húst nem fogyasztók számára is kitűnő alternatíva…

Már a rómaiak is… Igen, bizony, a brokkolit már ők is ismerték és termesztették, sőt alapanyagként szerepel a pazarlásáról és ínyencségéről híres mesterszakács, Apicius szakácskönyvében. Aztán az eltelt évszázadok alatt elterjedt szerte Európában, majd a 19. században a bevándorlóknak köszönhetően megérkezett Amerikába is.

Mi, magyar háziasszonyok csak az utóbbi évtizedekben kezdtük felfedezni, de azóta örömmel használjuk a konyhában. A brokkoli finom és tápláló, nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, C-, B1-, B2- és B3-vitamint, folsavat, de vasat és kalciumot is találunk benne. Bizonyos kutatások arra engednek következtetni, hogy szerepe lehet a rák és az áttétek kialakulásának megelőzésében, ráadásul alacsony kalóriatartalmának köszönhetően azok is fogyaszthatják, akik vigyáznak a vonalaikra.

Krémlevest már készítettünk belőle, és azt is bemutattuk, milyen a lazac brokkolibundában, most nézzük meg a tésztás változatot.

Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg penne
- 2 dkg vaj
- 1 fej brokkoli
- 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra vágva
- 4-5 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 dl tejszín
- só, bors, ízlés szerint
- 5 dkg reszelt sajt (opcionális)
- 1 marék pirított tökmag (opcionális)


Elkészítése:
1. Egy nagyobb lábosban vizet melegítünk, hozzáadunk egy mokkáskanálnyi sót, majd felforraljuk, és a pennét puhára főzzük benne. Vigyázzunk, hogy ne főzzük teljesen szét, kövessük a csomagoláson található utasítást.
2. Míg a tészta fő, egy serpenyőben felhevítjük a vajat, és a finomra vágott hagymát megpároljuk rajta. Kevés sót érdemes közben rádobni, hogy a hagyma levet engedjen.
3. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, majd egészen kicsi darabokra aprítjuk, és a megpárolódott hagyma mellé szórjuk a serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk, megkeverjük, és lefedve párolni kezdjük.
4. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, a brokkolira dobjuk, elkeverjük benne, és lefedve, időnként megkeverve tovább pároljuk.

5. Néhány percnyi párolás után ráöntjük a tejszínt, elkeverjük, újra lefedjük, és addig pároljuk, míg a brokkoli meg nem puhul. Nem baj, ha kicsit roppan, de figyeljünk, hogy ne maradjon kemény.
6. Ha kész, apránként hozzákeverjük a kifőzött tésztát.

Aki szereti, tálaláskor szórja meg reszelt sajttal vagy pirított tökmaggal.

Fotó:
Szabó Edit

Főzünk
Brokkolikrémleves egyszerűen című cikk borítóképe

Brokkolikrémleves egyszerűen

2023. 04. 27. | Szabó Edit
Egyszerű, gyors, egészséges és finom. A brokkoli szinte minden évszakban jól elérhető alapanyag, főzzünk belőle krémlevest!
Főzünk
Genovai pesto című cikk borítóképe

Genovai pesto

2023. 03. 18. | Fülöp Timi
A pesto alla genovese, vagyis a genovai pesto az egyik legismertebb olasz szósz. Elkészítése bámulatosan egyszerű, és a kedvenc tésztánkkal tálalva ebédre is, vacsorára is tökéletes…
Főzünk
Lazacpisztráng serpenyőben, pirított zöldségekkel című cikk borítóképe

Lazacpisztráng serpenyőben, pirított zöldségekkel

2021. 11. 05. | Szabó Edit
Nyerő páros
Tápláló, tele van vitaminnal, gyorsan elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Aki szereti a halat, süsse meg ezt a lazacpisztrángot olyan zöldségekkel, amilyeneket éppen a szezon diktál, és kínáljon mellé egy pohár üde rozét…
Főzünk
Penne füstölt szardellával, paradicsommártásban című cikk borítóképe

Penne füstölt szardellával, paradicsommártásban

2021. 01. 27. | Molnár Andor
Ez a percek alatt elkészíthető tésztaétel a mediterrán tengerparti nyarak emlékét idézi. Molnár Andor receptje…
Főzünk
Lazac brokkolibundában című cikk borítóképe

Lazac brokkolibundában

2018. 12. 31. | Pleszkán Écska
Pleszkán Écska receptje szerint
A fiatal énekesnő, Pleszkán Écska igencsak otthonosan mozog a konyhában. Tőle kaptuk ezt az izgalmas receptet. Aki szereti a lazacot, próbálja ki, nem fog csalódni…
Főzünk
Pisztáciás penne című cikk borítóképe

Pisztáciás penne

2016. 02. 18. | Szabó Edit
Ha azt mondjuk, pisztácia, szinte mindenki a sózott, ropogós csemegére gondol, amit olyan elmélyülten lehet rágcsálni tévénézés közben…