Vissza
Főzünk

Csokis muffin mandarinlekvárral

Csokis muffin mandarinlekvárral című cikk borítóképe
2018. 12. 27. | Klich Zsuzsa
Tanuljuk meg újra értékelni a muffint! Ez a lekváros-csokis változat nagyon finom, és a saját készítésű mandarinlekvárunkkal még ízletesebb…

Volt idő, amikor a muffin a könyökünkön jött ki. Boldog-boldogtalan készítette, Dunát lehetett rekeszteni a muffinos szakácskönyvekkel. Jaj, de egyszerű: tojás, cukor, vaj, liszt, és már kész is… Belegondolni is rémes, hogy a nagyobb élelmiszerláncok polcain ma is ott vigyorog a muffinpor. Pedig ennek a süteménynek lelke van. Kedves, finom lelke. Ne sajnáljuk tőle azt a kevés időt, amit megérdemel. Mi is boldogabbak leszünk, ha magunk készítjük.

Hozzávalók:

  • 10 dkg puha vaj/margarin
  • 10 dkg étcsoki
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg mandarinlekvár
  • egy csipet só
  • 2 tojás
  • 0,25 dl mandarinlé
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor

Elkészítés:
Gőz felett vagy mikróban összeolvasztjuk a vajat és a csokit
Habosra keverjük a cukrot a tojásokkal, aztán fakanállal beledolgozzuk a lekvárt, a gyümölcslevet, az addigra langyosra hűlt vajas csokit és a csipet sót.
Egy külön tálban összeszitáljuk a lisztet (10-15%-ban szoktam hozzákeverni valamilyen „egészséges” lisztet is, teljes kiőrlésű vagy rozslisztet) a sütőporral, és apránként hozzákeverjük az eddigiekhez.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ezalatt beleadagoljuk a kivajazott, liszttel megszórt muffinformába a tésztát. (Ha nem sütjük azonnal, 1-2 napig remekül tárolható hűtőben.)
12 normál vagy 24 aprócska muffin lesz belőle (most piciket készítettem, nagyon sikeres volt az iskolai vásáron). Kb. 25 perc alatt készül el, a kicsiknek 20 is elég.

Megjegyzés: az eredeti recept Stahl Judittól való, a különbség annyi, hogy ő naranccsal készíti. Úgy is finom, mi erre esküszünk, de lehet kísérletezni különféle ízekkel. Nálunk a fanyarabb eper- vagy baracklekvár is jól szerepelt.

Fotó:
Klich Zsuzsa