Nézzétek, hogy úszom! 1. – Paradicsomleves

2020.05.05. | Szabó Edit, Klich Zsuzsa
Még soha életedben nem főztél, de most megpróbálnád? Kezdd a paradicsomlevessel! Két változatot is mutatunk, mindegyik egyszerű és szupergyors. Valamelyik biztosan ízleni fog…
 


Emlékeztek még a Micimackó 8. fejezetére, amelyben Róbert Gida felfedezi az Északi-sarkot? Na, abban van, hogy Zsebibabát elragadja a vízesés, és valahányszor felbukkan a habokból, mindig azt kiáltja: Nézzétek, hogy úszom! Ez jutott eszünkbe, amikor egyszemélyes háztartását egyedül vezető barátunk, aki eddig a konyhába maximum virslit főzni merészkedett be, kissé szégyenkezve újságolta, hogy a zacskós leves sok csilivel egészen ehető.



Aki házon kívüli étkezésre rendezkedett be, annak bizony nem könnyű átvészelni a karantén napjait. Persze bármit megrendelhetünk, és hozza a futár, de ez hosszú távon igen költséges. Ha viszont nekiduráljuk magunkat, és odaállunk a tűzhelyhez, az elkészített étel mellé végül az alkotás öröme is társul. Ússzunk együtt, barátaim!

Ebben a sorozatban olyan ételeket ajánlunk a figyelmetekbe, amelyek elkészítése nem bonyolult, nem időigényes, nem igényel semmiféle konyhai jártasságot, nem kell hozzá sok drága alapanyag. A hozzávalók egy átlagos élelmiszerboltban pillanatok alatt beszerezhetőek, aztán irány a mély víz.

A paradicsomleves mindenkiben gyerekkori emlékeket idéz. Az első recept némiképp emlékeztet a régi, menzás változatra, és akár betűtésztával is készíthető. A grízgaluska már kicsit bonyolultabb, aki nem szeretné cifrázni, hagyja ki. A második, a tejszínes változat egyszerűbb, de ízvilágában eltér az általunk megszokottól. Sok sikert!


 

1. Paradicsomleves grízgaluskával
 
Hozzávalók 2 főre:
  • 80 g paradicsompüré (üveges vagy konzerv)
  • 1 kisebb hagyma, apróra vágva
  • 1 húsleveskocka
  • kevés só és cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 7 dl víz
  • (1 kicsi gerezd fokhagyma)
Extrák az ízek fokozásához:
  • friss bazsalikom vagy/és petrezselyem, finomra vágva
  • reszelt sajt
  • apróra vágott sonka
  • aki nem szereti a grízgaluskát: egy maréknyi betűtészta/tarhonya/reszelt tészta


Hozzávalók – a grízgaluskához:
  • 1 tojás
  • egy nagy csipet só
  • 3 evőkanál olaj
  • 5-6 evőkanál – kb. 150 g – gríz (búzadara)
  • (ízesíthető borssal, szerecsendióval, apróra vágott petrezselyemmel is)



Elkészítés:


1. Egy lábosban melegítsük fel az olajat, dobjuk rá az apróra vágott hagymát, keverjük meg, majd kanalazzunk rá egy kis vizet. Fedjük le, és kis lángon pároljuk a hagymát puhára. (Ha valaki nem szeretne hagymadarabokkal találkozni evés közben, turmixolja le a levest, amikor elkészült). Aki fokhagymásan szereti, most szórja bele az apróra vágott fokhagymát.

2. Ha a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a paradicsompürét, keverjük el, majd öntsük fel a vízzel. Mehet bele a leveskocka is.



3. Főzzük néhány percig; ha sűrűnek érezzük, adjunk hozzá még egy kis vizet. Sózzuk, borsozzuk, és egy pici cukrot is tegyünk bele. (Minden paradicsomos ételbe jó egy csipet cukrot tenni, kihozza az ízeket!) Aki édesen szereti, kóstolgassa, és cukrozza bátran.

4. Ha valaki nem grízgaluskával szeretné tálalni, ezen a ponton dobjon a levesbe egy maréknyi száraztésztát (betűtészta, tarhonya, reszelt tészta), és amikor a tészta megfőtt, a leves is kész.

Tálaláskor gazdagíthatjuk a levest reszelt sajttal, sonkadarabkákkal, pirított zsemlekockával, aprított friss bazsalikommal, petrezselyemmel.



A grízgaluska elkészítése:

1. A tojást felverjük, hozzáadjuk a vizet, a sót és a többi fűszert. Hozzákeverjük az olajat (más zsiradék is jó, pl. liba- vagy kacsazsír), elegyítjük, majd beledolgozzuk a búzadarát, és 1-2 órára hűtőbe tesszük pihenni.

2. Bő sós vizet teszünk forrni. Ha felforrt, kivesszük a hűtőből a darát (ami mostanra megszívta magát). Kanál segítségével galuskákat formázunk, (mehet kézzel is, ha valaki nem boldogul a kanállal), de vigyázzunk, hogy ne legyenek túl nagyok, mert meg fognak dagadni. Egyesével a forró, bugyogó vízbe dobjuk őket, ügyelve, hogy ne ragadjanak le az edény aljára. 

3. Amikor a víz újra forr, vegyük takarékra a lángot, és az edényt fedjük le, de ne teljesen. Ha jól megnőttek a galuskák, és érezhetően meg is puhultak, vegyünk ki egyet, vágjuk ketté. Ha a közepe is megfőtt, akkor kész. Oltsuk el alatta a lángot, és fedővel lefedve hagyjuk tálalásig a forró vízben.



Borsmenta-tipp 1.: belefőzhetünk a levesbe egy szárzellert is, nagyon jó aromát ad!

Borsmenta-tipp 2.: ha tehetjük, inkább üveges paradicsompürét válasszunk a konzerv helyett! A kiürült üvegekben nagyon jól lehet tárolni ezt-azt, jól jöhet lekvárfőzésnél, tarthatunk benne fűszert, a gyerekek gyöngyöt vagy egyéb apróságot.


 
2.Tejszínes paradicsomleves



Hozzávalók 2 főre:
  • 250 g olasz passzírozott paradicsom
  • 1 húsleveskocka
  • kevés só és bors
  • 1,5 dl tejszín
  • 7 dl víz
  • ½ csokor petrezselyem, finomra vágva
  • 4-5 bazsalikomlevél, finomra vágva
  • 1 marék gersli (árpagyöngy)
  • 1-2 csepp csiliszósz vagy 1 mokkáskanál csilipehely a csípős ízek kedvelőinek
  • 3 dkg reszelt sajt (opcionális)
 
Elkészítése:
 
1. A gerslit kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük.

2. A paradicsomszószt a vízben felhígítjuk, és feltesszük főni. Hozzáadjuk a sót, a borsot, és amikor felforrt, beletesszük a húsleveskockát. További 2-3 percig főzzük, hogy a kocka feloldódjon.

3. A levest levesszük a tűzről. Egy tálkába töltjük a tejszínt, és a forró levesből kiskanállal apránként hozzákeverünk valamennyit, hogy a tejszín kissé felmelegedjen, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a leveshez.

4. A levest visszatesszük a tűzre, hagyjuk, hogy újra felforrjon, beletesszük a levesbetétül szolgáló gerslit, és el is készült. (Aki szereti, most adja hozzá a csilit.)

Forrón, a zöldekkel és a sajttal meghintve tálaljuk.



Borsmenta-tipp 1.:
ha van egy kis száraz kenyerünk otthon, vágjuk 1x1 cm-es kockákra, és egy kis serpenyőben vajon pirítsuk meg. Nagyszerű levesbetét, és akkor nem kell gersli sem.

Borsmenta-tipp 2.: ugyanígy keleties ízvilágú paradicsomlevest is készíthetünk, csak akkor petrezselyem és bazsalikom helyett római köménnyel, madras curryvel, fahéjjal és csillagánizzsal fűszerezzük. Így is nagyon finom!
 
:
Fotó:
Szabó Edit -
Klich Zsuzsa

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (263) borász (29) borászok borásza (5) borbár (26) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (14) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (186) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)