Vissza
Főzünk

Nyuszimézes húsvétra

Nyuszimézes húsvétra című cikk borítóképe
2023. 04. 08. | Fülöp Timi
Nyuszik, virágok, répák, tojások – és mind mézeskalácsból! Fülöp Timi színes édességeivel vidámmá válik a húsvét, és a készítésébe a gyerekek is besegíthetnek!

Legyen bármilyen ünnep, születésnap, névnap, karácsony vagy húsvét, szeretek ajándékba saját készítésű finomságokat vinni. Mivel most a húsvétra készülök, elmondom, hogy mi van az ajándékcsomagban:

Most az utóbbi receptjét adom közre. Nincs új a nap alatt, az alaprecept egy internetes oldalról származik, de nektek már az én változatomat mutatom. Isteni, és ráadásul mindegyik nagyon cuki!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 5 evőkanálméz
  • 150g vaj
  • 1evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • csipetnyi reszelt citromhéj
  • 500g liszt
  • 1 nagyobb sárgarépa, reszelve
  • 1teáskanál szódabikarbóna
  • 1nagy tojás
  • 150g nádcukor vagy barna cukor

A cukormázhoz:
  • 2db tojásfehérje
  • 400g porcukor
  • 4teáskanál friss citromlé

Elkészítése:

1. Alacsony tűzön felolvasztjuk a mézet és a vajat, majd hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket és a reszelt citromhéjat.

2. A lisztet, a szódabikarbónát és a sárgarépa-reszeléket jól összekeverjük.

3. A tojást és a cukrot habosra verjük, majd mindhárom masszát óvatosan összekeverjük. Puha, omlós tésztát kapunk.

4. A tésztát fóliába csomagoljuk vagy letakarjuk egy konyharuhával, és betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a mázat.

5. (A mázból dupla adagot készítettem, mert nemcsak rajzolni, hanem festeni is szerettem volna.) A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, közben – néhány kisebb adagban – hozzáadjuk a porcukrot, aztán tovább verjük nagyjából még 8 percig. A végén belekeverjük a friss citromlevet. Ha színesíteni akarjuk a mázat, akkor válasszuk szét annyi adagra, amennyi színt szeretnénk, adjuk hozzá az ételfestéket, keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe, amíg kiszaggatjuk a tésztát.

6. A tésztát két részre osztjuk, nagyjából 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és különböző húsvéti formákkal kiszaggatjuk.

7. 180 fokra előmelegített sütőben 8-12 percig sütjük. (A sütés ideje függ a sütőtől is, figyeljük folyamatosan, és vigyázzunk, hogy ne égjenek meg.)

8. Ha kihűltek a mézeskalácsok, jöhet a díszítés a színes mázzal.

Imádnivaló a folyamat is, a végeredmény is!

Fotó:
Fülöp Timi

Főzünk
Immunerősítő gyömbérital című cikk borítóképe

Immunerősítő gyömbérital

2023. 03. 09. | Fülöp Timi
Gyömbér, citrom, méz, menta, kurkuma – ez a titok, és jól indul a nap. Íme Fülöp Timi gyömbérshotreceptje fáradékonyság ellen…
Főzünk
Medvehagymapesztó című cikk borítóképe

Medvehagymapesztó

2020. 04. 17. | Szabó Edit
Ez a medvehagymából készült házi pesztó tésztára, pirítósra, húsok mellé egyaránt tökéletes, és pillanatok alatt elkészül…
Főzünk
Kenyértésztában sült sonka című cikk borítóképe

Kenyértésztában sült sonka

2019. 04. 22. | Klich Zsuzsa
Gyönyörű húsvéti vendégváró étel, ennek biztosan örülni fognak a locsolók. Bár kicsit hosszadalmas elkészíteni, évente egyszer érdemes vállalkozni rá.
Főzünk
Fonott kalács 6 szálból című cikk borítóképe

Fonott kalács 6 szálból

2018. 03. 27. | Varga Anita
Tökéletes húsvéti kalács Varga Anita konyhájából…
Főzünk
Mézeskalács című cikk borítóképe

Mézeskalács

2017. 12. 15. | Németh-Hehl Szilvia
Finom, szép, kreatív, és ajándéknak is tökéletes. Mi az? Hát a mézeskalács! Íme idei kedvenc receptünk, és pár tipp, hogy hogyan tökéletesíthetjük a technikát. Figyelem! Abszolút kezdőknek is ajánljuk…
Főzünk
Húsvéti fonott kalács című cikk borítóképe

Húsvéti fonott kalács

2017. 04. 14. | Varga Anita
Varga Anita kelt kalácsa rendkívül jól mutat az ünnepi asztalon, és ráadásul finom is. Érdemes próbálkozni vele, megéri a befektetett energiát…