Krumplimackó sütőben
Ki ne várta volna gyerekkorában, hogy a nagymamája végre mackót süssön! Mifelénk így hívták. Az én nagyanyám sütőben sütötte, úgy kevesebb volt vele a baj, és nem kellett hozzá ott állni a sparhelt mellett a rossz lábaival. Amikor a mackó elkészült, forró volt és ropogós. Friss, sós tejfölbe tunkoltuk, nem volt gyerek, aki ne imádta volna.
Hozzávalók:
- 60 dkg krumpli
- 2 tojás
- 6 dkg liszt
- 10 dkg reszelt sajt
- só, bors, ízlés szerint
- tejföl a tálaláshoz
Elkészítése:
1. A krumplit meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, összekeverjük, és 10 percre állni hagyjuk. Amíg áll, lereszeljük a sajtot, és a sütőt előmelegítjük 180 fokosra.
2. A krumpli a sótól enged egy kis nedvességet. Kicsavarjuk, de nem kell teljesen szárazra. Beleütjük a tojást, beletörjük a borsot, és kanalanként adagolva hozzákeverjük a lisztet. Sűrű masszát kell kapnunk, az a lényeg, hogy a krumplidarabkákat összetartsa a tészta. Ha nem elég sűrű, tegyünk még lisztet hozzá.
4. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű tepsit, belesimítjuk a masszát, a tetejét egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal, és betoljuk a sütőbe. Addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul a tetején.
5. Melegen, de nem forrón, sós (esetleg sós-fokhagymás) tejföllel tálaljuk.







