Főzünk

Krumplimackó sütőben

Krumplimackó sütőben című cikk borítóképe
2025. 12. 08. | Szabó Edit
Macok, tócsni, lapcsánka, latkesz, cicege, mackó – ezer néven ismerjük, és szinte mindenki rajong érte. Általában olajban sütjük, de ezúttal sütőben készítettük el. Íme a recept…

Ki ne várta volna gyerekkorában, hogy a nagymamája végre mackót süssön! Mifelénk így hívták. Az én nagyanyám sütőben sütötte, úgy kevesebb volt vele a baj, és nem kellett hozzá ott állni a sparhelt mellett a rossz lábaival. Amikor a mackó elkészült, forró volt és ropogós. Friss, sós tejfölbe tunkoltuk, nem volt gyerek, aki ne imádta volna.

Hozzávalók:

- 60 dkg krumpli

- 2 tojás

- 6 dkg liszt

- 10 dkg reszelt sajt

- só, bors, ízlés szerint

- tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:

1. A krumplit meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, összekeverjük, és 10 percre állni hagyjuk. Amíg áll, lereszeljük a sajtot, és a sütőt előmelegítjük 180 fokosra.

2. A krumpli a sótól enged egy kis nedvességet. Kicsavarjuk, de nem kell teljesen szárazra. Beleütjük a tojást, beletörjük a borsot, és kanalanként adagolva hozzákeverjük a lisztet. Sűrű masszát kell kapnunk, az a lényeg, hogy a krumplidarabkákat összetartsa a tészta. Ha nem elég sűrű, tegyünk még lisztet hozzá.

4. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű tepsit, belesimítjuk a masszát, a tetejét egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal, és betoljuk a sütőbe. Addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul a tetején.

5. Melegen, de nem forrón, sós (esetleg sós-fokhagymás) tejföllel tálaljuk.

Fotó:
Szabó Edit

Főzünk
Sajtos-tejfölös krumplilepény című cikk borítóképe

Sajtos-tejfölös krumplilepény

2025. 01. 20. | Szabó Edit
Ez a krumplilepény hétköznapi alapanyagokból készül, egyszerű és finom; egy pohár érlelt fehérborral kínálva viszont fejedelmi vacsora válhat belőle…
Főzünk
Gözleme című cikk borítóképe

Gözleme

2024. 10. 24. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 41. rész
Hogy mi a gözleme? Kelesztés nélkül készített tésztaétel, amit tetszés szerinti töltelékkel tehetünk változatossá. Törökországban főként reggelire fogyasztják, de bármelyik napszakban az asztalra kerülhet…
Főzünk
Afyon ekmeği – afyoni kenyér című cikk borítóképe

Afyon ekmeği – afyoni kenyér

2024. 02. 15. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 12. rész
Ezennel kijelentjük, hogy az ópiummal való mindenféle kapcsolat csak a véletlen műve. Az afyoni kenyér a világ legjobb krumplis kenyere, és Nagyillés János el is mondja, hogy kell elkészíteni…
Főzünk
Egyszerű krumplileves című cikk borítóképe

Egyszerű krumplileves

2023. 10. 25. | Szabó Edit
Gyors, olcsó, egyszerű, finom. Ez a krumplileves könnyen a család kedvencévé válhat…
Főzünk
Tócsni édesburgonyából című cikk borítóképe

Tócsni édesburgonyából

2022. 11. 15. | Szabó Edit
Latkesz, tócsni, macok, tócsni, lapcsánka, cicege… Ez a klasszikus burgonyaétel sokféle néven ismert a világban. Csavarjunk egyet rajta, és készítsük el édesburgonyából! Zöldsalátával tálalva tökéletes fogás, és még húsmentes is…
Főzünk
Burgonyakrémleves almával és póréval című cikk borítóképe

Burgonyakrémleves almával és póréval

2020. 03. 09. | Klich Zsuzsa
Csodálatos kapu ez a leves két évszak, a tél és a tavasz között. Meleg krémesség a hideg estékre, de az alma és a gyömbér üdítően, frissen hozza közelebb az érkező tavaszt…