Főzünk

Mandulapuding – keşkül

Mandulapuding – keşkül című cikk borítóképe
2025. 09. 18. | Nagyillés János
Ez a mandulapuding nem csupán édesség, hanem annak a gondolatnak a jelképe is, hogy az étel akkor a legfinomabb, ha megoszthatjuk másokkal. Nagyillés János most a receptet osztotta meg velünk a Török örömök sorozat 81. részében…

A keşkül (ejtsd: keskül), teljes nevén keşkül-ü fukara nem pusztán egy különleges török desszert: egy egész világot idéz meg. Az oszmán paloták és a derviskolostorok világát, ahol a közösség és a javak megosztása mindennél fontosabb volt. A név két részből áll: a keşkül a dervisek által hordott, csónak alakú edény, melyet a vállukon vagy az övükön viseltek, ebbe gyűjtötték az adományokat. A szó eredete a perzsa keshidan („vinni, hordani”) és kul („váll”) szavakhoz kapcsolódik, más magyarázat szerint pedig a perzsa keş („hónalj, öv tájéka”) és kul („görbe, hajlított”) elemekből alakult ki, a fukara szó pedig arabul a szegényeket, a rászorulókat jelenti.

Az Oszmán Birodalomban a dervisek a közösségtől kapott adományokból főztek ételt, amit a szegények között osztottak szét. A keşkül is ennek a szolidaritásnak lett a szimbóluma: a legenda szerint különösen a közétkeztető intézményekben (imarethane) készítették, hogy a nélkülözőknek juttassanak belőle. A dervisek által gyűjtött alapanyagokból állt össze ez a mandulás-tejes desszert is, ami így egyszerre testesítette meg a segítségnyújtás és a közösségi összetartozás eszméjét.

A keşkül ma is népszerű Törökországban, szerepel minden valamirevaló török étterem étlapján: selymesen lágy puding, ami mandulából, tejből, rizslisztből és cukorból készül. Neve nem csak egy ínycsiklandó édességet takar, hanem az oszmán konyha egyik legszebb örökségét: annak a gondolatnak az emlékét, hogy az étel az ég adománya, és úgy ízlik a leginkább, ha megoszthatjuk másokkal.

Hozzávalók:

-1,2 liter tej (ebből 2 dl-t félreteszünk a sűrítéshez)

-1 pohár (2 dl) cukor

-1 pohár mandulaliszt

-1 tojássárgája

a sűrítéshez:

-a félretett 2 dl tej

-2 evőkanál keményítő

-1 evőkanál rizsliszt

-1 zacskó vaníliás cukor

-a díszítéshez: szeletelt mandula, pisztáciaőrlemény, egész mandulaszem és gránátalmamag

Elkészítése:

1. A cukrot, a mandulalisztet és a tojássárgáját a főzőedénybe tesszük, és a tejet fokozatosan hozzáadva még hidegen simára keverjük.

2. Az elegyet állandó keverés mellett forrásig hevítjük, majd közepes lángon még tíz percig melegítjük: ezalatt a mandulaliszt kiadja az ízét.

3. Közben a félretett tejjel összekeverjük a keményítőt, a rizslisztet és a vaníliás cukrot, és a keverékkel besűrítjük a mandulás tejünket. Tálkákba merjük, darált pisztáciával, szeletelt mandulával vagy egész mandulaszemekkel díszítjük – érdemes ízletes gránátalmamaggal is dekorálni.

Hűtve tálaljuk.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Anyukám diós süteménye – cevizli anne kurabiyesi című cikk borítóképe

Anyukám diós süteménye – cevizli anne kurabiyesi

2025. 09. 11. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 80. rész
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 80. részében egy könnyen elkészíthető édesség, az anyukám diós süteménye receptjét adjuk közre. A konyhában tapasztalatlanabbaknak is ajánljuk, a siker garantált…
Főzünk
Falafel című cikk borítóképe

Falafel

2025. 09. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 79. rész
Az egyik legnépszerűbb húsmentes étel, a falafel receptjét mutatjuk a Török örömök sorozat 79. részében. Nagyillés János megbízható útmutatásai segítségével most már a saját konyhánkban is elkészíthető, érdemes kipróbálni…
Főzünk
Hamis trüffel – çikolatalı șekersiz truffle  című cikk borítóképe

Hamis trüffel – çikolatalı șekersiz truffle

2025. 07. 24. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 77. rész
A hamis trüffel valójában csicseriborsóból készült cukormentes édesség, étcsokis bevonattal. Nagyillés János egy török gasztrobloggertől tanulta a receptet, és most megosztja velünk a Török örömök 77. részében…
Főzünk
Figen narancsos piskótája  című cikk borítóképe

Figen narancsos piskótája

2025. 06. 19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 72. rész
Íme a bizonyság, hogy a bögrés sütiket a törökök is szeretik. Jöhet egy kis édesség a Török örömök sorozat 72. részében? A recept Nagyillés János töröktanárnőjétől, Figentől származik; köszönjük, hogy közreadhatjuk…
Főzünk
Kavala-keksz – Kavala kurabiyesi című cikk borítóképe

Kavala-keksz – Kavala kurabiyesi

2025. 03. 06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 60. rész
Ez az a mandulás sütemény, ami nélkül biztosan nem jövünk haza Törökországból, de még jobb, ha mi magunk is el tudjuk készíteni. Nagyillés János ma a Kavala-keksz receptjét mutatja meg nekünk a Török örömök sorozat 60. részében.
Főzünk
Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta című cikk borítóképe

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta

2024. 05. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész
Çikolatalı pasta, vagyis csupacsoki sütemény. Könnyen elkészül és mindenki imádja. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 25. részében…