Vissza

Medvehagymás-padlizsános lasagne

2020.04.19. | Szabó Edit
A lasagne a legnépszerűbb olasz ételek egyike, variációinak száma végtelen. Még tart a medvehagymaszezon, készítsük hát azzal!
 


Az áprilisi erdő tündökletes, az ember szinte elvész a színek, a formák és az illatok gazdagságában. Még van ibolya, de már virágzik a medvehagyma, így hát amikor megszedtük a szükséges mennyiségű levelet, tépjünk le néhány szál virágot is. Ételeinket, salátáinkat nagyon jól lehet díszíteni vele: az ibolya íze kicsit édeskés, a medvehagyma virágja pedig a levelek ízét idézi.


 
 
A lasagne hozzávalói:
 
  • 2 nagy csokor medvehagyma
  • 2 közepes padlizsán
  • 1 csomag lasagnetészta
  • 1 üveg szószsűrűségű házi paradicsomlé (boltban is vásárolhatjuk)
  • 1 dl étolaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só, bors


A besamelhez:
 
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 3 púpos evőkanál finomliszt
  • 1 liter tej
  • só, szerecsendió
 
Hónapos retek, medvehagyma és erdei virágok a díszítéshez
 


Elkészítés:

 
1. A padlizsánt meghámozzuk, kockára vágjuk, sózzuk, és hagyjuk, hogy egy kicsit levet eresszen.

2. A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük, és nagyjából 1 cm-es csíkokra vágjuk.

3. Serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a padlizsánt (a leve nélkül), sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt párolni kezdjük. Amikor már félig megpárolódott, hozzáadjuk a csíkokra vágott medvehagymaleveleket. Összekeverjük, és együtt pároljuk addig, míg a levelek összeesnek és pépessé válnak, a padlizsánt pedig könnyedén össze tudjuk nyomni a fakanállal.
 
4. A besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, majd folytonos keverés közben apránként felöntjük annyi tejjel, hogy mártássűrűségű masszát kapjunk. (Ezt a műveletet már csak akkor végezzük el, amikor a padlizsán majdnem megpuhult, a besamel ugyanis álltában is sűrűsödik, nem jó sokáig tartogatni.) Sózzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, és félretesszük.


 
5. Egy téglalap alakú tűzálló edény alját kivajazzuk, majd belekanalazzuk a besamel negyedét, és szétterítjük benne. Ráhelyezzük a tésztalapocskákat, egymás mellé, ügyesen, hogy kitöltsék a tál alját. Az nem baj, ha a szélei egy kicsit egymásra lógnak. Rákanalazzuk a besamel második negyedét, és egyenletesen elosztjuk rajta. Erre jön a padlizsános-medvehagymás töltelék fele. Egyenletesen elterítjük, és a tetejére bőséges mennyiségű paradicsomszószt kanalazunk. Ez lesz az első réteg. Jöhetnek újra a tésztalapok, a besamel, majd a töltelék, és a tetejére ismét paradicsomszószt kanalazunk. Ezt a réteget is lezárjuk egy sor tésztalappal, a tetején egyenletesen eloszlatjuk a maradék besamelt, megszórjuk reszelt sajttal, és már mehet is a sütőbe.
 
6. 180 fokon 40-50 percig sütjük. Akkor kész, ha megpirult a tetején a sajt – addigra valószínűleg a tésztalapok is megpuhultak a besameles-paradicsomos szaftban.
(Ebből a mennyiségből nagyjából 6 adag lasagne készül.)


 
Tálaláskor a tányérok alját megszórjuk metéltre vágott medvehagymával vagy más salátalevéllel, hozzákeverjük a kockára vágott piros retkeket, és erre a fészekre ültetjük a lasagnekockát. Végül az egészet finoman megszórjuk az ehető erdei virágokkal.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (263) borász (29) borászok borásza (5) borbár (26) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (14) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (186) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)