Vissza

Napraforgó

2017.06.27. | Varga Anita
Ízig-vérig nyári borkorcsolya Varga Anita konyhájából. Többféle ízesítéssel készülhet, egyikben sem fogunk csalódni...
 

Irigylem Olafot, amiért saját hófelhője lehet. Ha mesefigura volnék, arra kérném a jó tündért, hogy varázsoljon a fejem fölé egy darabka napocskát, ami mindig csak az enyém. Reggeltől estig az arcomat fürdetném benne, és nem lenne többé gondom. Ebben a mesében természetesen lenne egy saját kemencém is, és ha megéheznék, oda csalogatnám be a napocskámat, hogy süsse meg a tésztácskámat vacsorára. De addig is, amíg várok a jó tündéremre, megosztom veletek ezt a receptet, varázsoljon a ti asztalotokra is napsütéses perceket!



Hozzávalók:
 
A tésztához (2 adag):
  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 csipet cukor
  • 15 dkg joghurt
  • 2 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 tojás
  • 2 dkg élesztő
A tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag, lenmag, napraforgómag stb.
A töltelékbe:

A magyaros (2 adaghoz):
  • 20 dkg sonka
  • 5 dkg trappista sajt
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál erőspaprika-krém vagy csípős Piros Arany
  • só, bors
A mediterrán (2 adaghoz):
  • 15 dkg bacon
  • 10 dkg parmezán
  • 4 darab olajban eltett, szárított paradicsom
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • só, bors



Elkészítése:

1. A lisztet egy tálba szitáljuk, és összevegyítjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést vájunk, beleöntjük a joghurtot, a vizet és az olajat, beleütjük a tojást, végül rámorzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük.

2. Amikor a tészta már szép sima és fényes, nem ragad a kezünkhöz vagy a tálhoz, kelesztőtálba tesszük, és 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

3. A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a belisztezett gyúródeszkára. 4 egyforma darabba vágjuk, és egyenként gömbölyítjük őket. Konyharuhával letakarva további 15 percig pihentetjük.



4. Közben elkészítjük a tölteléket. A magyaros verzióhoz apróra vágjuk a sonkát, lereszeljük a sajtot és a vöröshagymát, majd összekeverjük a tejföllel, mustárral, erőspaprika-krémmel vagy Piros Arannyal, sózzuk, borsozzuk. A mediterrán változatban felvágjuk a bacont, az aszalt paradicsomot, lereszeljük a parmezánt, és összekeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk.

5. Belisztezzük a gyúródeszkát, és az egyik adag tésztát 25 centis átmérőjű körlappá nyújtjuk, majd áthelyezzük egy sütőpapírral lefedett sütőlemezre. (Jó trükk: hogy ne deformálódjon a tésztánk, tekerjük fel a sodrófára a már kinyújtott körlapocskát, és a sütőlemez fölött tekerjük le róla.)



6. Megkenjük a töltelékünk felével, aztán beborítjuk egy másik, ugyanígy 25 centi átmérőjű körlappá nyújtott tésztával.

7. Egy poharat lisztbe mártunk, és a száját óvatosan a tészta közepébe nyomjuk úgy, hogy ne szúrjuk át azt, csak nyomot hagyjunk rajta.



8. Pizzavágóval vagy éles késsel vagdossuk be 16 egyforma cikkre a tésztát, körben a pohár rajzolata alatt úgy, hogy a lenyomat előtt kb. fél centi távolságra mindig megállunk. Ha kész, mind a 16 rojtocskát csavarjuk meg kétszer, ugyanabba az irányba.

9. A maradék két adag bucinkat is hasonlóképpen készítjük el. A tölteléket variálhatjuk.

10. A sütőlemezen még fél órát hagyjuk pihenni, érni a tésztánkat. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.



11. Felvert tojással megkenjük a megkelt napraforgókat, a közepükre magot szórunk. Egyenként, nagyjából 20 perc alatt aranyszínűre sütjük őket.

Megjegyzés: a mediterrán változathoz a Tállya Wines 2013-as Tállya Furmintját ajánljuk!
 
Napsütéses nyarat mindenkinek!








 
Fotó:
Varga Anita

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (263) borász (29) borászok borásza (5) borbár (26) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (14) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (186) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)