Főzünk

Rakott zöldbab bulgurral

Rakott zöldbab bulgurral című cikk borítóképe
2025. 11. 17. | Szabó Edit
A zsenge zöldbab és a darált sertéshús cseppet sem véletlen találkozása a sütőtálban. A rakott zöldbab rizzsel is készülhet, de nekünk bulgurral jobban ízlik. Érettebb fehérbor vagy rozé illik hozzá…

Gyerekkoromban volt kertünk, és persze, hogy termett benne zöldbab! Frissen szedtük, és amikor megtelt a piros zománcos kistál, kaprot is téptünk mellé, úgy vittük a konyhába. Zsenge volt és illatos, a bab is, a kapor is. Nagyanyám főzeléket készített belőle, sok tejföllel, ahogy kell. A rakott zöldbab ünnepi étel volt, ritkán került az asztalra, de lehet, hogy csak azért, mert nagyanyám a főzeléket jobban szerette.

Hozzávalók:
* 80 dkg zsenge zöldbab - lehet fagyasztott is
* 60 dkg darált sertéshús
* 1 közepes vöröshagyma
* 1 gerezd fokhagyma
* só, bors, pirospaprika, ízlés szerint
* 15 dkg bulgur
* 2,5 dl tejföl
* 2 dkg vaj
* 10 dkg reszelt sajt



Elkészítése:
1. A bulgurt lábosba tesszük, felöltjük annyi vízzel, ami kétszer ellepi, adunk hozzá egy mokkáskanál sót, és főzni kezdjük. Ha a felszínéről már eltűnt a víz, levesszük a tűzről, befedjük és félretesszük.

2. A zöldbabot megmossuk, a végeit levágjuk, felszeleteljük, forrásban lévő sós vízbe dobjuk és megfőzzük.

3. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a vaj felén üvegesre pároljuk. Amikor már majdnem kész, mellé tesszük a durvára vágott fokhagymát is. Rövid ideig együtt pároljuk, aztán jöhet hozzá a darált hús. Fehéredésig pirítjuk, majd hozzákeverjük a sót, a borsot, a pirospaprikát, adunk hozzá 1 dl vizet, és 10-15 percig főzzük. Figyeljünk rá, nehogy lekapjon.

4. A maradék vajjal kikenjük egy jénai tál alját, rálapátoljuk a zöldbab felét, majd egyenletesen elterítjük rajta a bulgur felét. Jöhet a darált hús, a tetején elsimítjuk a tejföl felét, aztán a maradék bulgur és a maradék zöldbab következik, végül mehet rá a tejföl másik fele. Jó alaposan megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a sajt megpirul a tetején, ennek érdekében – ha szükséges – süthetjük egy kicsit tovább.

Forrón nehéz adagolni, ezért jó, ha egy kicsit várunk vele tálalás előtt. Tejföllel kínáljuk.


Főzünk
Rakott padlizsán darált hússal című cikk borítóképe

Rakott padlizsán darált hússal

2025. 03. 03. | Szabó Edit
Egy kicsit a görögök muszakájára, egy kicsit az olaszok rakott padlizsánjára, sőt nyomokban a török karnıyarıkra is emlékeztet, ez a darált húsos padlizsán mégis egy kicsit más. Aki a padlizsánt szereti, ezt is imádni fogja…
Főzünk
Palócleves című cikk borítóképe

Palócleves

2023. 07. 21. | Szabó Edit
Itt a zöldbabszezon, főzzünk palóclevest! A legenda szerint Gundel János készítette el először Mikszáth Kálmán születésnapjára 1892-ben. Az étel lelkét a zsenge zöldbab és a friss kapor adja. Íme a recept…
Főzünk
Rakott krumpli című cikk borítóképe

Rakott krumpli

2022. 09. 28. | Szabó Edit
A rakott krumpli finom, tápláló, és mindenki imádja. Íme a mi receptünk…
Főzünk
Rakott karfiol gerslivel című cikk borítóképe

Rakott karfiol gerslivel

2020. 07. 13. | Szabó Edit
Az időt ugyan rá kell szánni, de a rakott karfiolt könnyű elkészíteni. Bármilyen évszakban, bármilyen napszakban tökéletes ebéd vagy vacsora…
Főzünk
Rakott csirkemell formában sütve című cikk borítóképe

Rakott csirkemell formában sütve

2019. 07. 22. | Klich Zsuzsa
Ez az egyik legjobb dolog, ami a csirkemellel történhet. Egyszerűen elkészíthető fogás, és a majonézes krumplival tényleg mennyei…
Főzünk
Rakott padlizsán című cikk borítóképe

Rakott padlizsán

2016. 02. 09. | Szabó Edit
A padlizsán eredetileg Kelet-Indiából származik, a burgonyafélékhez sorolják, és nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezért nemcsak finom, hanem egészséges is.