Rakott zöldbab bulgurral
Gyerekkoromban volt kertünk, és persze, hogy termett benne zöldbab! Frissen szedtük, és amikor megtelt a piros zománcos kistál, kaprot is téptünk mellé, úgy vittük a konyhába. Zsenge volt és illatos, a bab is, a kapor is. Nagyanyám főzeléket készített belőle, sok tejföllel, ahogy kell. A rakott zöldbab ünnepi étel volt, ritkán került az asztalra, de lehet, hogy csak azért, mert nagyanyám a főzeléket jobban szerette.
Hozzávalók:
* 80 dkg zsenge zöldbab - lehet fagyasztott is
* 60 dkg darált sertéshús
* 1 közepes vöröshagyma
* 1 gerezd fokhagyma
* só, bors, pirospaprika, ízlés szerint
* 15 dkg bulgur
* 2,5 dl tejföl
* 2 dkg vaj
* 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
1. A bulgurt lábosba tesszük, felöltjük annyi vízzel, ami kétszer ellepi, adunk hozzá egy mokkáskanál sót, és főzni kezdjük. Ha a felszínéről már eltűnt a víz, levesszük a tűzről, befedjük és félretesszük.
2. A zöldbabot megmossuk, a végeit levágjuk, felszeleteljük, forrásban lévő sós vízbe dobjuk és megfőzzük.
3. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a vaj felén üvegesre pároljuk. Amikor már majdnem kész, mellé tesszük a durvára vágott fokhagymát is. Rövid ideig együtt pároljuk, aztán jöhet hozzá a darált hús. Fehéredésig pirítjuk, majd hozzákeverjük a sót, a borsot, a pirospaprikát, adunk hozzá 1 dl vizet, és 10-15 percig főzzük. Figyeljünk rá, nehogy lekapjon. 
4. A maradék vajjal kikenjük egy jénai tál alját, rálapátoljuk a zöldbab felét, majd egyenletesen elterítjük rajta a bulgur felét. Jöhet a darált hús, a tetején elsimítjuk a tejföl felét, aztán a maradék bulgur és a maradék zöldbab következik, végül mehet rá a tejföl másik fele. Jó alaposan megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a sajt megpirul a tetején, ennek érdekében – ha szükséges – süthetjük egy kicsit tovább.
Forrón nehéz adagolni, ezért jó, ha egy kicsit várunk vele tálalás előtt. Tejföllel kínáljuk.






