2018.10.11. | Klich Zsuzsa
Íme a képviselőfánk sós kistestvére, a házibulik sztárja. Szinte könnyebb elkészíteni, mint végigmondani a receptjét. De mi azért megsúgjuk…
Számolod a kalóriákat? Felejtsd el! Ennek a pogácsának a java víz, az a kis sajt, vaj és liszt pedig olyan könnyű, hogy egészen biztosan nem hizlal…
A viccet félretéve: persze, hogy figyelni kell a mennyiségekre, de azért néha egy kis bűn belefér. Ez a puffancs nagyon gyorsan elkészül, és rendkívül finom. Kiváló társa az esti borozgatásoknak, és másnap a gyerek uzsonnás dobozába is jut belőle.
Hozzávalók:
- 2,5 dl víz
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 16 dkg finomliszt
- 2 egész tojás + 1 fehérje
- 1 csapott teáskanál só
- 10 dkg vegyes reszelt sajt (minél többféle, annál jobb!)
- 1 tojássárgája
- reszelt (füstölt) sajt
Elkészítés:
1. Egy lábosban feltesszük melegedni a vizet, beledobjuk a vajat, és ha elolvadt, belekeverjük a lisztet is.
2. Egy kicsit kevergetjük, aztán lehúzzuk a tűzről. Akkor jó, ha elválik az edény falától, az állaga pedig… szemüveg nélkül krumplipürének is nézhető.
3. Hagyjuk kihűlni, majd elkeverjük benne a tojásokat, a sót és a reszelt sajtot (ma épp trappista, füstölt parmezán és egy pici gouda került bele).
4. Ha kész, állni hagyjuk. Akár egy éjszakát is pihenhet a hűtőben.
5. Sütés előtt lisztes kézzel golyókat formázunk a tésztából, és sütőpapírra sorakoztatjuk őket. A golyók tetejét megkenjük egy pici vízzel elkevert tojássárgával, és megszórjuk reszelt sajttal.
6. 185 fokra előmelegített sütőben 25-28 perc alatt készre sütjük.
Körülbelül 20-25 puffancs lesz belőle. Kívül roppan, belül lágy. Abbahagyhatatlan.
Borajánlatunk: Somlói Apátsági Pince: Tramini 2016
Fotó:
Klich Zsuzsa