Vissza

Tejszínes-vargányás tagliatelle

2016.12.14. | Szabó Edit
Az erdei gombák fejedelmének és az egyik legelterjedtebb olasz tésztafélének cseppet sem véletlen találkozása a serpenyőben.
 

A tagliatelle tradicionális olasz tésztaféle, voltaképpen széles metélt. Számtalan étel készíthető belőle, mi most az egyik legelterjedtebbet, a vargányagombás változatot mutatjuk be. Ha nem vargányaszezonban készítjük, nyugodtan használhatunk hozzá szárított gombát is, ebben az esetben elég az előírt mennyiség ötöde. A szárított gombát felhasználás előtt néhány órára vízbe kell áztatni. Az áztatóvizet őrizzük meg, és használjuk fel gombakrémleves készítésekor.



Hozzávalók 2 személyre:
  • 25 dkg tagliatelle tészta
  • 20 dkg vargányagomba tisztítva, szeletelve
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 csokor zöldpetrezselyem, apróra vágva
  • 5 dkg parmezán jellegű sajt, reszelve
  • só, bors ízlés szerint


Elkészítés:
  1. A tésztát lobogó, sós vízben, a csomagoláson látható utasítás szerint kifőzzük.
  2. A vajat egy serpenyőben hevíteni kezdjük. Ha felforrósodott, hozzáadjuk a szeletekre vágott vargányagombát, összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, és intenzív lángon kicsit megpároljuk. Rövid idő elég neki, az a jó, ha ereszt egy kis levet.
  3. Ha a gomba megpárolódott, ráöntjük a tejszínt, és alaposan összeforraljuk.
  4. Hozzáadjuk a kifőtt tésztát, összeforgatjuk, megszórjuk a vágott petrezselyem felével, és még egy percig hagyjuk forrni.
  5. Forrón, reszelt sajttal és a petrezselyemzöld maradékával meghintve tálaljuk.
Fotó:
Borsmenta - honlap

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (262) borász (29) borászok borásza (5) borbár (25) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (13) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (185) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)