Főzünk

Török erőleves – şifa çorbası

Török erőleves – şifa çorbası című cikk borítóképe
2025. 06. 12. | Nagyillés János
A miénkhez hasonlóan a törökök erőlevese is maga az egészség, vagy ahogyan ők mondják: zápor a szívnek. Most ezt tálalja nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 71. részében…

A török konyha nemcsak ízeiben, hanem az ételekhez fűződő hagyományaiban is gazdag. Ennek szép példája a şifa çorbası (ejtsd: sifa csorbası), azaz a „gyógyleves”. Sokféle receptje van: az elnevezés egy egész hagyományos levescsaládot takar. A leves egyébként olyannyira fontos a török gondolkodásban, hogy még napjainkban is sokszor jelenik meg például a mindennapi életre igen érzékenyen reflektáló popzene szövegeiben is a gondoskodás szimbólumaként. A şifa çorbası nevében a şifa szó arab eredetű: gyógyulást, felépülést és gyógyírt jelent. Ez a tény már önmagában is beszédes: Törökországban generációk óta készítenek ilyen leveseket megfázásra, műtét vagy gyermekáldás utáni lábadozás idején, de fogyasztják akár fárasztó hétköznapokon is.

Levesünknek nincs egyetlen, kanonizált receptje: régiótól, évszaktól, sőt a családi hagyományoktól függően kerülhet bele csirkehús vagy csontlé, csirkehúslé (tavuk suyu), joghurt, fokhagyma, rizs, lencse, citromlé, sőt olykor zabkása vagy tojásos habarás is. Egyes változatai pikáns, savanykás ízűek, mások habarásszerűen sűrített bársonyos, lágy textúrájúak – mindegyikben közös azonban a gondoskodó szándék és az a meggyőződés, hogy egy jól elkészített leves nemcsak a testet, hanem a lelket is melengeti. Végül e levesek fontos tulajdonsága, hogy gyorsan és egyszerűen készíthetjük el őket.

Az alábbi receptben a klasszikus vonalat követem: autentikus török gasztrobloggertől tanult levesem tápláló, könnyen emészthető, minden egyes kanala igazolja a régi török mondást: „Çorba yürek yağmurudur.”, azaz „A leves zápor a szívnek.”


Hozzávalók:
- 1,5 liter húslé (a csirkehús főzőleve)
- egy jó maréknyi tel sehriye – a magyar cérnametéltnél kissé vastagabb, lásd a képen –, de bármilyen, levesbe való magyar tésztával helyettesíthető
- 1 kaliforniai paprika
- 2 közepes sárgarépa (nagylyukú reszelőn lereszelve vagy vékony szeletkékre vágva)
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 csirkecomb vagy kisebb csontos csirkemell
- 2 evőkanál liszt
- kb. 1-1 teáskanál só és őrölt paprika
- fél teáskanál őrölt bors
- 2-3 evőkanál napraforgóolaj
- 1 citrom leve
- 1 csokor petrezselyem


Elkészítése:

A csirkehúst bő vízben némi sóval puhára főzzük. (Az első, habos főzőlevet én le szoktam önteni, a második, tiszta lé lesz az, amivel a levest felöntöm: a törökök tavuk suyunak hívják, náluk az élelmiszerboltokban is kapható.)

A hagymát a szokott módon megdinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a nagyon apróra vágott paprikát és sárgarépát (az utóbbit reszelni is lehet). Amikor már érezzük a répa illatát, rászórjuk a lisztet, alaposan elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, apróra vágott petrezselymet adunk hozzá, majd mehet bele a csontjáról leválasztott, szálaira szedett csirkehús is. Egy alapos keverés után felengedjük a csirkelével.


Felforrás után nem sokkal ellenőrizzük, hogy a répa megfőtt-e. Ha igen, a levesünk kész. Ekkor egy citrom levével ízesítjük. Tálaláskor fokhagymás vagy ízesítés nélküli joghurtot adunk hozzá, és megszórjuk petrezselyemmel.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Düğün çorbası – lakodalmi marhahúsleves című cikk borítóképe

Düğün çorbası – lakodalmi marhahúsleves

2025. 02. 27. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 59. rész
A düğün çorbası a török ​​konyha kiadós húslevese, ami régen, a hagyományoknak megfelelően negyven napon és éjszakán át tartó lakodalmak nyitó fogása volt. Ma már hétköznapi, kedvelt étel, főleg a hideg évszakban. Íme a recept Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 59. részében…
Főzünk
A nagyvezír levese – hidiv çorbası című cikk borítóképe

A nagyvezír levese – hidiv çorbası

2025. 01. 30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 55. rész
A nagyvezír levese gyorsan elkészül, húsmentes és finom. Íme a recept Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 55. részében…
Főzünk
Habart savanyú húsgombócleves – terbiyeli ekşili sulu köfte című cikk borítóképe

Habart savanyú húsgombócleves – terbiyeli ekşili sulu köfte

2024. 11. 21. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 45. rész
A gazdag, tápláló levesek mindig jó szolgálatot tesznek. Nagyillés János most a savanyú húsgombócleves receptjét mutatja meg a Borsmenta magazin olvasóinak a Török örömök sorozat 45. részében…
Főzünk
A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası című cikk borítóképe

A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası

2024. 09. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 36. rész
Aki szereti a vöröslencse-levest, ezt a tovább gazdagított változatot is szeretni fogja: a neve aşçıbaşı çorbası, vagyis a „konyhafőnök levese”. Nagyillés János tálalja a Török örömök sorozat 36. részében…
Főzünk
Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası című cikk borítóképe

Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası

2024. 05. 23. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 26. rész
A terbiyeli tavuk çorbası, vagyis az árpatésztás csirkeleves egyszerűen elkészíthető. Nagyillés János ezt a receptet mutatja be a Borsmenta olvasóinak a Török örömök sorozat 26. részében…
Beszélgetünk
A húsleves varázslat című cikk borítóképe

A húsleves varázslat

2021. 07. 31. | Virág Orsolya
Beszélgetés Novotny Antallal
Katlan Tóni. Novotny Antalt mindenki ezen a néven ismeri. Óriási serpenyőkben készülő hagyományos magyar ételei nem hiányozhatnak szinte egyetlen fesztiválról sem. Eddigi pályájáról és nemzeti gasztronómiánk útvesztőiről kérdeztük…