Túrónudli spárgákkal

2017.05.29. | Szabó Edit
Bokáig járunk a spárgaszezonban, itt az ideje, hogy mi is főzzünk valamit. A sauvignon blanc ételt kíván…
 

Gazsó György színművész egyik legkedvesebb tavaszi fogása, ahogyan Kalla Kálmán készítette. Figyelem, a fehér spárgát vékonyan meg kell hámozni, ám a zöld spárgát elég megmosni főzés előtt – viszont az alsó, fás részt törjük le róla, mert annak fogyasztása kevés örömöt szerez. (Krémlevesalapnak azonban kiválóan felhasználható.)


Hozzávalók:
  • 250 g fehér spárga (kb. 12 mm átmérőjű), főzve
  • 250 g zöld spárga (kb. 8-10 mm átmérőjű), főzve
  • 250 g túró
  • 150 g liszt
  • 20 g vaj
  • 1 tojás
  • ½ csésze sauvignon blanc fehérbor
  • 1 csésze fehérspárga-főzőlé
  • 2 csésze tejszín
  • 1 csokor citromfű (a fele finomra vágva)
  • 4 szelet bacon, szárazra pirítva, durvára törve


Elkészítése:
  1. A spárgákat megfőzzük, kivesszük a vízből, lecsepegtetjük, átlósan 3 cm-es darabokra vágjuk és félretesszük.
  2. Három liter vizet egy kiskanálnyi sóval forralni kezdünk.
  3. A túrót átpasszírozzuk, majd összegyúrjuk a vajjal, a tojással, a sóval és a liszt 2/3 részével. Félkemény tésztát készítünk. Mivel a tészta keménysége függ a túró víztartalmától, 2-3 darab 1 cm x 3cm méretű tésztát a főzővízbe dobunk, és próbafőzést végzünk. Ha 2 perc főzési idő után nem főtt szét, de nem is túl kemény, akkor jó a tésztánk. Ha túl puha, hozzágyúrjuk a többi lisztet is.
  4. A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, és 4 cm-es csíkokat vágunk belőle. A csíkokat aztán 1 cm-es metéltre szabjuk, és mindegyiket megsodorjuk a deszkán, hogy formás nudlikat kapjunk. A nudlikat a forrásban lévő vízbe dobjuk, és addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2-3 perc). Ekkor leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük.
  5. Egy kétliteres lábosban a bort a spárga főzőlevével felére beforraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, megsózzuk, és 3 percig forraljuk. A vágott citromfűvel ízesítjük. Beleforgatjuk az összevágott spárgákat, és óvatosan elkeverjük a kifőzött nudlival.
  6. Forrón egy tálra borítjuk, és a tetejét megszórjuk a ropogósra sütött baconnel.
  7. Citromfűlevelekkel díszítjük.

 
Fotó:
Gazsó György

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (68) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (265) borász (32) borászok borásza (5) borbár (27) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (21) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (187) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (100) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (6) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (48) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (7) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (7) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (108) tokaj-hegyalja (66) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)