Vissza
Főzünk

Ünnepi húsleves gyöngytyúkból

Ünnepi húsleves gyöngytyúkból című cikk borítóképe
2020. 12. 08. | Szabó Edit
A gyöngytyúkleves sok családban karácsonyi klasszikus. Elkészítése egyszerű, és bár időigényes, minden várakozást megér. Az íze valóban ünnepi…

Gyerekkoromban voltak otthon gyöngytyúkjaink. Nagyanyám mindig gondosan levágta a szárnytollukat, mert ezek a madarak kiválóan repülnek, és ha egyszer-egyszer elmaradt a műtét, a tyúkok felszálltak az udvaron lévő diófára, és nem volt az a vesszőseprű, amivel le lehetett őket fenyegetni onnan. Messzebbre nem nagyon szöktek, mert nagyanyám amúgy nagy becsben tartotta őket. Ha a fenyegetés nem használt, szórt eléjük minden földi jót, így hát csak lecsábultak a földre, ahol aztán újra be lehetett őket fogni. Én persze mindig a gyöngyösöknek szurkoltam, tetszett, hogy szabadok akarnak maradni. Szánakozva néztem, ahogy kopasz, fehér fejüket meghajtva megadással tűrik szárnytollaik csonkítását, de erre soha nem gondoltam, amikor gyöngyösleves került az asztalra. Mert a gyöngytyúk levese minden húslevesek királynője. Ízben talán a fácán vetekszik vele, de a fácán húsa szárazabb, ezért a gyöngyöst mindig jobban szerettem.

Ha gyöngytyúkhoz jutok, karácsony első napján mindig megfőzöm ezt a levest, és egy pillanatra felidézem Virág mama fekete kötényes, fejkendős, kissé hajlott alakját, ahogy a kinti mamuszában, vödörrel a kezében megy a baromfiudvar felé, hogy megetesse az állatokat.

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész gyöngytyúk
  • 3 szál sárgarépa, darabolva
  • 2 szál fehérrépa, darabolva
  • ½ fej karalábé, darabolva
  • ½ fej zeller, darabolva
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, egészben
  • 3 gerezd fokhagyma, egészben
  • mogyorónyi gyömbér, tisztítva, egészben
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld, néhány szálat tegyünk félre a tálaláshoz
  • 1 evőkanál só
  • 1 kávéskanál szemes bors
  • 5-6 karfiolrózsa (elhagyható)
  • vékonymetélt vagy csigatészta, finomra vágott petrezselyemzöld a tálaláshoz

Elkészítése:

1. A gyöngytyúkot megtisztítjuk, feldaraboljuk, és annyi hideg vízben, amennyi kétszer ellepi, lassú tűzön főzni kezdjük. Amikor felforrt, leszedjük a habját, és utána jöhet bele a só, a bors, a vöröshagyma, a fokhagyma és a gyömbér. Így főzzük lassan, gyöngyözve két órán keresztül, és utána tegyük bele a zöldségeket, a karfiol kivételével.

2. Kissé lefedve, lassú tűzön addig főzzük a levest, míg a zöldségek teljesen megpuhulnak, és a hús is elválik a csonttól. Ez nagyjából újabb egy-másfél órát vesz igénybe. Ha elkészültünk, adjuk hozzá a karfiolt, fedjük le, vegyük le a tűzről, és bugyoláljuk be az edényt néhány vastagabb konyharuhába.

3. Egy fél óra elteltével a karfiol meg fog puhulni, de nem fő szét, a levesünk pedig szépen letisztul. (Ha nem szeretjük a karfiolt a levesben, nyugodtan kihagyhatjuk, de a levest akkor is hagyjuk kicsit ülepedni, pihenni tálalás előtt.

A levest leszűrve, a benne főtt zöldségekkel, a hússal és külön kifőzött tésztával tálaljuk. Meghinthetjük finomra vágott petrezselyemmel, és aki szereti, csípős paprikát is kínálhat mellé.

Fotó:
Borsmenta - honlap

Főzünk
Krémleves sütőtökből és sárgarépából című cikk borítóképe

Krémleves sütőtökből és sárgarépából

2020. 04. 02. | Szabó Edit
Egzotikus, fűszeres, finom és gyönyörű. Főzzetek sütőtökös-sárgarépás krémlevest Molnár Jacqueline receptje szerint…
Főzünk
Burgonyakrémleves almával és póréval című cikk borítóképe

Burgonyakrémleves almával és póréval

2020. 03. 09. | Klich Zsuzsa
Csodálatos kapu ez a leves két évszak, a tél és a tavasz között. Meleg krémesség a hideg estékre, de az alma és a gyömbér üdítően, frissen hozza közelebb az érkező tavaszt…
Főzünk
Fácánleves című cikk borítóképe

Fácánleves

2020. 02. 03. | Klich Zsuzsa
A fácánleves a legjobb ízű húsleves a világon. Minden bajra orvosság, nincs húsevő ember, aki ne szeretné. Íme a receptünk…
Főzünk
Gombaleves című cikk borítóképe

Gombaleves

2019. 12. 23. | Klich Zsuzsa
A gomba az egyik legfantasztikusabb alapanyagunk, a lehetőségek valóságos tárháza rejlik benne. Mi most levest készítettünk, laska- és shiitake gomba felhasználásával…
Főzünk
Kókusztejes csirkeleves – Tom Kha Gai című cikk borítóképe

Kókusztejes csirkeleves – Tom Kha Gai

2019. 12. 16. | Klich Zsuzsa
A Tom Kha Gai a thai konyha egyik remeke. A friss, illatos, édes csodaleves hozzávalói már itthon is beszerezhetők, így elkészítésével bárki sikeresen próbálkozhat. Íme a Thaiföldről hozott recept…
Főzünk
Zöldborsóleves édesen, nokedlivel című cikk borítóképe

Zöldborsóleves édesen, nokedlivel

2019. 06. 03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer megkóstolta, nem tud leszokni róla, de szerencsére nem is kell…