Vissza

Vajas kifli

2020.04.03. | Szabó Edit
Gyúrni kell, dagasztani, keleszteni. Ez nem a megúszós recept, de cserébe olyan vajas kiflit sütsz, hogy mindenki a csodájára jár…
 


Készülhet csupaszon, megszórhatjuk sóval, sajttal, különböző magvakkal, a lényeg az, hogy bár az időt rá kell fordítani, nem igényel különösebb konyhai jártasságot. A receptet évekkel ezelőtt egy tokaji borász barátnőnktől kaptuk, akkor párszor megsütöttük, de azóta lekerült a napirendről. Most viszont újra eljött a vajas kifli ideje. Tessék kipróbálni. Úgy tökéletes, ahogy van!


 
 
Hozzávalók:
 
  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 3,5 dl langyos tej
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • 1 csapott evőkanál só
 
a díszítéshez reszelt sajt, darálatlan mák, durva szemű só, szezámmag – de akár ez mind el is hagyható


 
Elkészítés:
 
1. A cukrot elkeverjük a langyos tejben, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson.
 
2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, majd a felfutott élesztős tejet, és gyúrni kezdjük. Először nagyon ragad, de nem kell aggódni, egy idő után összeáll a tészta. Amikor már sima és szuszogós, cipót formázunk belőle, a tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, tiszta konyharuhával letakarjuk, és 45 percig langyos helyen kelesztjük.
 
3. Ha megkelt, újra átgyúrjuk, három egyenlő részre osztjuk, cipókat formázunk belőlük, és letakarva újra pihentetjük 10 percig.
 
4. Egy nyújtódeszkára kevés lisztet szórunk, és az első cipót nyújtani kezdjük. A tészta rugalmas, de azért enged. Próbáljunk belőle egy 25-28 centis sugarú kört nyújtani. Ha kész, vágjuk a tésztakorongot négy egyforma körcikkre.


 
5. A körcikkeket a hosszabbik oldalánál kezdve tekerjük fel, a csücsköt hajtsuk be, a kifliket hajlítsuk enyhén patkó alakúra, és egymás után helyezzük el őket a sütőpapírral vagy szilikon sütőbetéttel bélelt tepsin.
 
6. A műveletet a másik két cipóval is megismételjük. Végül két tepsiben 6-6 kifli fog sorakozni.
 
7. Újabb 15 perc pihentetés következik, majd a kifliket lekenjük vízzel, és ha szeretnénk, most rászórhatjuk a sajtot, a mákot, a szezámmagot, a sót vagy amit gondolunk, de maradhat csupaszon is. Mi most reszelt sajttal szórtuk meg.


 
8. 220 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel sütjük 14 percig. Félidőben cseréljük meg a két tepsit, hogy egyformán süljenek.
 
Ha elkészült, vegyük ki a kifliket a tepsiből, és tiszta konyharuhán vagy falapon hagyjuk őket kihűlni.


 
A reggeli kávé mellé vajjal a legfinomabb.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)