Brillante 2020

2020.06.15. | Szabó Edit
Két nap alatt 838 párlatot kóstolt a Brillante 2020 zsűrije. A bérfőzők és magánfőzők nemzetközi párlatversenyének bírái között a Borsmenta főszerkesztője is helyet kapott. Az eredményhirdetés szeptemberben, a Gyulai Pálinkafesztiválon lesz…
 


Ha valaki azt gondolná, hogy két napon keresztül párlatokat kóstolni maga a mennyország, hát erősen téved. Felelősségteljes, kemény munka ez, az érzékszervek nem fáradhatnak, a figyelem nem lankadhat, hiszen a bírák féltő gonddal készített tételekről mondanak véleményt, és döntésük eredménye befolyásolhatja a párlat piaci sikerét, a főző megítélését.



A bérfőzők és magánfőzők egyik legrangosabb nemzetközi versenye, a Brillante 2020 az idén nehéz helyzetbe került. A bírálat eredetileg márciusban zajlott volna, hogy a díjakat átadhassák a hagyományok szerint áprilisban zajló Gyulai Pálinkafesztiválon, de az időpontot a koronavírus-járvány miatt módosítani kellett, így került át a verseny júniusra, a fesztivál pedig szeptemberre. Mint a verseny szakmai koordinátorától, Adamik Anikótól megtudtuk, az időpontváltozás láthatóan nincs komolyabb negatív hatással a rendezvény sikerére, a foglalását szinte senki se törölte, egyszerűen módosították a szeptemberi időpontra, így remélhetőleg semmi sem fenyegeti a nagy múltú Gyulai Pálinkafesztivál sikerét.



De vissza a versenyhez! Figyelem: szubjektív beszámoló következik. Hosszú idő után először mozdultam ki úgy a dolgozószobám biztonságos falai közül, hogy nem saját autóval és nem barátokhoz mentem. A versenynek otthont, a bíráknak szállást és ellátást a békéscsabai Panoráma Hotel adott, felszálltam hát egy gyorsvonatra, és az utat két zsűritársammal, valamint tucatnyi ismeretlen utassal együtt tettem meg Békéscsabára. Először furcsa érzés volt, de a szűk háromórás út végére egészen természetesnek tűnt, hogy ülünk a vonaton, és beszélgetünk. A maszk viselése a feliratok szerint kötelező lett volna, de a kocsiban uralkodó fullasztó hőség miatt az előírást senki sem követte.



Borversenyeken gyakran veszek részt, párlatokat viszont ritkábban tesztelek, ezért az első este az ismerkedésé volt. A többiek láthatóan jól ismerték egymást, a zsűriben pálinkamesterek, főzőmesterek foglaltak helyet, én voltam az egyetlen, aki csak a női szakasz számára volt ismerős, hiszen utoljára a Balaton Open versenyen voltunk így együtt, ahol csak női bírák értékelték a párlatokat.

A verseny szigorú szabályok szerint, kötött rendben zajlott. A két nap alatt 838 párlatot értékelt a jelen lévő 25 fős csapat. Minták érkeztek az ország minden részéről, Nyergesújfalutól Edelényig, Kazincbarcikától Kozármislenyig, de küldtek párlatot Szerbiából, Romániából, Horvátországból és Szlovákiából is. Szőlőből gyűlt össze a legtöbb, de volt kajszibarack és szilva is szép számmal. A párlatokat összesen 23 kategóriába sorolták a szervezők, külön-külön csoportot alkotott az alma, a körte, a vilmoskörte, a birs, a szamóca a faeper, a málna, az erdei és vadon termő gyümölcsök, a szőlők, a törkölyök és így tovább, de voltak nem kontinentális alapanyagból készült gyümölcspárlatok is a sorban.



A mintákat pohárban hozták a versenyhelyiségbe, a bírák csak a fajtát és az alkoholszázalékot tudták, valamint azt, hogy ágyas vagy nem, és volt-e hordóban az adott párlat. Az értékelés és a pontozás elektronikusan történt, 4x5 pontos rendszerben. Egy minta akkor kaphatta meg a maximális 20 pontot, ha tisztaság, aromakarakter, szájérzet, valamint utóérzet-harmónia terén is tökéletesnek bizonyult. Aranyérmet 18-20, ezüstöt 16-18, bronzot 14-16 közötti pontszám esetén érdemelt egy párlat.

A minták érzékszervi bírálata soklépcsős rendszerben történt. A gyorskóstolók nem adtak szöveges értékelést, a feladatuk az volt, hogy illat és gyors ízlelés alapján eldöntsék, érdemel-e érmet az adott párlat, és ha igen, nagyjából milyet. Az ember azt gondolná, hogy ez viszonylag könnyű feladat, hiszen a hibát egyszerű kiszűrni, de ha valaki átlag kétpercenként megízlel egy magas alkoholtartalmú italt, a nyelve az ötödikénél már kezdi felmondani a szolgálatot, a tizediknél pedig zsibbad az egész száj. Itt fogyott a verseny során a legtöbb kiflikarika és víz.



A szárazpróba egyértelműen a hibák kiszűrésére szolgál, itt az orr a főszereplő, a bíráló csak azért kóstol, hogy szükség esetén megbizonyosodjon döntése helyességéről. Kevesen tudják, hogy a kiürült pohár milyen sok információt hordoz egy gyakorlott bíra számára.

A szöveges értékelők párban dolgoztak, de véleményüket egymástól függetlenül alakították ki, és csupán akkor vetették össze, amikor már elkészültek a pontozással. Ha véleményükben 3 pontnál nagyobb eltérés mutatkozott, megpróbáltak konszenzusra jutni, de ha nem sikerült, a párlat a csúcszsűrihez került.
 
            

A csúcszsűrinél csapódtak le a problémás esetek. Mivel minden egyes párlatot legalább hatan értékeltek különböző módokon, gyakran előfordult, hogy a vélemények között nagyobb eltérések mutatkoztak. Ilyenkor a csúcszsűri nagy tekintélyű bíráinak jutott a feladat, hogy igazságot tegyenek. Volt dolguk elég: minél fáradtabbak lettünk, annál több pohár halmozódott az asztalukon, és ők csak szagoltak, kóstoltak fáradhatatlanul.

A verseny másfél-két órás etapokban zajlott, és a szünetek után mindig párt és feladatot cseréltünk, hogy ne fásuljunk bele a kóstolásba. A 838 tétel értékelésével a második nap közepére végeztünk. Ebédszünet után jöttünk össze újra, hogy kiválasszuk a legjobbak legjobbjait, vagyis az aranyak közül a Champion-díjasokat.

                   

Ez már egyszerűen ment, minden kategóriából végigkóstoltuk a legjobbakat, és egyszerű többséggel választottuk meg a győztest. Végül a Champion-díjasokat végigkóstolva arra szavaztunk, hogy ki kapja a „Legjobb Bérfőzde” és a „Legjobb Magánfőző” díját.

Mondanom sem kell, hogy a verseny végig névtelenül zajlott, a minták sorszáma volt az egyetlen azonosítási pont, így hiába is szeretném, nem árulhatom el, hogy ki készítette azt az alma- szőlő- vagy szamócapálinkát, azt a sárgarépa- vagy narancspárlatot, amelyek az általam kóstoltak közül számomra a legizgalmasabbak voltak. Szeptember 17-19. között, a Gyulai Pálinkafesztiválon ez is kiderül majd.



Örülök, hogy részt vehettem ezen a versenyen, hiszen a mezőnyt végigkóstolva képet kaphattam a hazai és a környékbeli párlatok színvonaláról. Úgy vélem, a fejlődés örvendetes, a helyzet évről évre javul. Viszonylag kevés értékelhetetlen párlattal találkoztam, volt viszont jó néhány, amely üdeségével, eleganciájával, mértéktartó alkoholtartalmával és mindenekelőtt gyümölcsösségével lenyűgözött. Köszönöm a meghívást, köszönöm a pálinkásoknak, hogy befogadtak maguk közé. Bízom benne, hogy nem okoztam csalódást, és hívnak máskor is.
 
Fotó:
Szabó Edit -
Kass Viktor - Weboldal
Brillante 2020

Iszunk

Pálinkázzunk!

2017.01.04. | Szabó Edit
Egy hét múlva kezdődik Ongán az idei Quintessence, az ország egyik legizgalmasabb pálinkaversenye. Itt az ideje, hogy megkezdjük a ráhangolódást – amúgy is csikorgósra fordult a január……
Iszunk

Pálinkaverseny csak nőkkel

2018.04.04. | Szabó Hajnalka
A pálinkát sokan férfias italnak tartják, pedig egyre több hölgy foglalkozik ezzel a nemes szesszel. Április közepén Zamárdiban tartják az első Balaton Open pálinka- és párlatversenyt,…
Iszunk

Szigorú volt a női zsűri

2018.04.16. | Szabó Edit
2 nap, 29 nő, 130 pálinka, 9 aranyérem – nagyjából így lehetne számokkal leírni mindazt, ami az első Balaton Open Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny háza táján történt az elmúlt hétvé…
Beszélgetünk

A Balaton Open aranyérmesei

2018.05.12. | Szabó Edit
Áprilisban rendezték meg Zamárdiban az első Balaton Open Pálinkaversenyt, ahol a szervezők új bírálati rendszert vezettek be, és a mintákat kizárólag nők értékelték. A verseny után megk…
Beszélgetünk

A (tiszteletbeli) pálinkamesternő

2018.07.28. | Sipos Eszter
Beszélgetés dr. Márki Edittel
Rajong a birs és a körte alkoholba zárt, karakteres aromáiért, és úgy véli, egyre természetesebb, hogy egy nő pálinkát készít. Dr. Márki Edit egyetemi docenssel nem kizárólag szakmai ké…
Beszélgetünk

Beszippantott a pálinka világa

2020.01.25. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Ledő Mónikával
Pálinkamester, pálinkabíra – amit Ledő Mónika nem tud a pálinkákról, azt talán nem is érdemes tudni. Interjúnkban nemrég megjelent könyvéről és a pálinkakóstolás rejtelmeiről faggattuk……

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (60) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (19) bio (12) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (262) borász (28) borászok borásza (5) borbár (24) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (21) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (7) borteszt (88) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (12) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (183) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (32) egészséges (5) erdőbénye (5) étterem (120) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (92) iszunk (4) kadarka (13) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (35) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (13) olaszrizling (21) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (44) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (127) rosalia (5) rozé (27) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (10) sommelier (8) soproni borvidék (12) sör (39) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tokaj (104) tokaj-hegyalja (62) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (18) vacsora (9) verseny (9) villány (6) villányi borvidék (38) vörösbor (34) vylyan (9) zenit (4) zöld veltelíni (4)