Cseppben a lélek

2016.09.17. | Szabó Edit

Tavaly csak a kóstolónap volt nyilvános, az idén azonban már a szakmai konferencián is részt vehet bárki, aki szeretne többet tudni erről az izgalmas fajtáról és a belőle készült borról.
 
A Villányi borvidék csodálatos hely. Hazánk legdélibb szőlőtermő területe, rengeteg védett növény- és állatfaj otthona, ahol kiváló borászokkal és nagyszerű pincészetekkel találkozhat, aki arra jár. A régió borászai régóta figyelik, hogyan viselkednek, milyen bort adnak az egyes szőlőfajták, és arra az eredményre jutottak, hogy a Villányban termő cabernet franc különösen jó visszajelzéseket kap, és nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó sikereket produkál. Úgy döntöttek hát, hogy megkülönböztetett figyelmet szentelnek ennek az izgalmas fajtának, hogy általa még inkább megmutathassák a borászok tudását és a termőhely értékeit. Így született meg a „Villányi franc”, ami a meghatározás szerint kizárólag szuper prémium minőségben készülhet.

 
 
A villányi termelők büszkék arra, hogy a Villányi franc-nal tudásuk legjavát zárhatják palackba. Az illatos, fűszeres bor saját megfogalmazásuk szerint elegáns, összetett, gazdag, jó tartású és feszes, a benne lévő lendületes savakat bársonyos tannintartalom ellenpontozza. A nemes itallal kapcsolatban szívesen idézik Hamvas Bélát, aki így ír: „A villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. Ha gavallér, akkor cabernet franc. Őt küldenénk a bálba. (…) Ha belép a báli forgatagba, biztosan magára vonja a figyelmet – nemes, jó tartású, energikus, izgalmas, sokszínű –, egy olyan gavallér, aki korosan is megtartja előnyös tulajdonságait.”
 
„Mindig arról beszélünk, hogy a cabernet franc miért érzi jól magát Villányban, pedig igazából azzal kellene kezdenünk, hogy a villányi ember miért érzi jól magát azon a vidéken” – mondja Iványi Emese, a Vylyan Pincészet munkatársa, aki szerint nagyon fontos a jó termőhely, az alapanyag, a hordó és minden egyéb, de mindezzel semmire sem megyünk, ha nincs lélek a borban.


 
És itt jön a lényeg. A lélek. Az a bizonyos, ami megvolt már Gere Attilában, Bock Józsefben, Tiffán Edében annak idején, és ami megvan valahogy az őket követő új nemzedék tagjaiban is. A fiatalok büszkék arra, amit a szülők megteremtettek, tudják, hogy komoly érték van a kezükben, és szeretnének a meglévő javakkal jól sáfárkodni. Az összefogás erejében hisznek: úgy vélik, külön-külön egyikük sem jutna igazán messzire, együtt kell megfogalmazniuk azt a borvidéket, amelyen élnek és dolgoznak. Az összefogás és az együtt gondolkodás vágya hívta életre a Villányi Bormarketing Műhelyt is, amelynek tagjai nagyon sokat tesznek a borvidék, és ezen belül a Villányi franc megismertetéséért.
 
Michael Broadbent, a Decanter szakírója néhány évvel ezelőtt azt találta mondani, hogy a cabernet franc Villányban találta meg szellemi otthonát. A villányi gazdák mélyen hiszik, hogy ez így igaz. Bock József, az ottani borászok nagy öregje is úgy véli, hogy a fajta csodákra képes arrafelé, és reméli, hogy ezt be is tudják bizonyítani. Értő, figyelmes, gondos borászati munka mellett nagy, emlékezetes, sőt különleges bor is válhat belőle. Olyan, amit érdemes megmutatni.
 
És mutatják is, amikor csak lehetőség adódik. Vagy ha nincs, teremtenek. A Villányi franc népszerűsítése érdekében tavaly rendezték meg először a Franc & Franc nemzetközi konferenciát, amelyre Loire menti cabernet franc-termelőket hívtak vendégségbe, természetesen a boraikkal együtt. A szakmai fórum másnapján a közönség is találkozhatott a villányi és a francia gazdákkal, és a rendezvény sikere a program folytatásának szükségességéről győzte meg a szervezőket.


 
Az idén is lesz tehát Franc & Franc. A november 18-ára tervezett nemzetközi tanácskozásnak a Bock Pince ad otthont. A villányiak mellett olyan európai termelők kaptak meghívást a rendezvényre, akik hisznek a cabernet franc fajtában, és önállóan készítenek belőle bort.
 
Tavaly csak a kóstolónap volt nyilvános, az idén azonban már a szakmai konferencián is részt vehet bárki, aki szeretne többet tudni erről az izgalmas fajtáról és a belőle készült borról. Rangos hazai és külföldi előadók, Master of Wine-ok, nemzetközi borakadémikusok mondják majd el gondolataikat, de nemcsak a tudásra vágyó elmének, hanem a borra szomjazó torkoknak is jut ízelítő: a szakértők ritkaságszámba menő borokat töltenek a poharakba. A kóstoló fókuszában a Villányi franc mellett ezúttal az olasz és a délkelet-európai cabernet franc-ok állnak majd.
 
A tanácskozás másnapján, november 19-én a tavalyihoz hasonlóan megnyílnak a villányi borospincék. Öt borászat várja az érdeklődő közönséget, és mindegyiknél több külföldi termelő is vendégeskedik. A résztvevőket autóbuszok szállítják az egyes helyszínek között, mindenki kedvére kóstolgathatja tehát az ismert vagy feltörekvő európai borvidékek, többek között Olaszország, Törökország, Románia, Bulgária, Horvátország vagy Szlovénia borait, és persze a hazait is, hiszen a helyi gazdák ezen a napon mutatják majd be legfrissebb Villányi franc boraikat.

A résztvevők létszáma mindkét napon korlátozott, ezért a szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy a www.villanyiborvidek.hu weboldalon előzetes foglalással biztosítsák helyüket a rendezvényen.
 
 





címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (263) borász (29) borászok borásza (5) borbár (26) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (14) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (186) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)