Iszunk

Csúcspontszám Lenkey Gézáék aszújának Jancis Robinson lapjában!

Csúcspontszám Lenkey Gézáék aszújának Jancis Robinson lapjában! című cikk borítóképe
2025. 08. 05. | Szabó Edit
A mádi Lenkey Pincészet legelső, 1999-es aszúbora húszból húsz pontot kapott a világ legismertebb borkritikusa, Jancis Robinson lapjában. „Könnyek szöktek a szemembe” – írta értékelésében a szakértő, Tamlyn Currin…

Csak néhány olyan boros szaklap létezik a világon, amit minden borral foglalkozó szakember és hétköznapi borőrült figyel, és amelynek pontszámai meghatározóak lehetnek a nemzetközi borpiac számára, de még ezek között is vezető helyet foglal el Jancis Robinson brit Master of Wine oldala, a JancisRobinson.com. Az elismert boros szakember minden kétséget kizáróan a brit borszakírás nagyasszonya. Munkatársaival együtt borok ezreit kóstolja és értékeli évente, ahol ő feltűnik, az rangos eseménynek számít – rendszeresen látogatja például a londoni Furmint February kóstolókat –, amit ő leír, támpontul szolgál borásznak, fogyasztónak és kereskedőnek egyaránt.

Fontos tudnunk, hogy Jancis Robinson nem a nemzetközi versenyeken használatos 100 pontos bírálati rendszerben, hanem egy általa kifejlesztett 20-as skálán értékel, és az a bor, ami megkapja a maximális pontszámot, ritka, mint a fehér holló.

Ezért is számít világszenzációnak, hogy a 2025 júliusában megjelent listájuk alapján a mádi Lenkey Pincészet 1999-es 6 puttonyos aszúját 20 pontosra értékelte a lap.

Az 1999-ben indult pincészetnek ez volt az első aszúbora, és a tulajdonos, Lenkey Géza számára azért különösen kedves, mert ezt a bort még két évvel később elhunyt édesapjával, és a birtok akkori intézőjével, Takács Miklóssal együtt készítették. Hogy hogyan került az 1999-es aszú Jancis Robinson csapatához, arról Géza így mesél a pincészet Facebook-oldalán:

„Történt, hogy idén tavasszal tartottunk egy borkóstolót. Az eseményen részt vett Szokolai Máté barátunk is, aki a borok kóstolása után azt javasolta, hogy talán ki kellene küldenünk néhány borunkat Jancis Robinson Master of Wine-nak. Az ötletet tett követte, kiválasztottunk 6 tételt és a nyáron elküldtük Angliába.”

Lenkey Géza épp a Kispest meccsen ült, amikor megérkezett az üzenet Szokolai Mátétól: 20/20. „Nagy volt a hangzavar körülöttem, de szép lassan elcsöndesült minden bennem, elkezdtem olvasni a borleírást és elkerekedett a szemem...” – írja Géza.

Íme a borleírás Tamlyn Currin tollából:

Sötét borostyánszín. A bor illata régi kőkápolnára emlékeztet. Templomi padok, kőlapok, enyhe tömjénillat, szárított levendula. Oolong tea. Lélegzetelállító. Szédítő komplexitás. Az édesség beleolvad a savasságba, és lehetetlen különválasztani őket, de úgy járják át a bort, mint egy térképész ceruzája, amely emlékezetből rajzolja meg a múlt körvonalait. Egy pillanatra sherryre, porra és szárított narancshéjra, mézeskalácsra és muscovado nádcukorra emlékeztet. Aztán hirtelen édes narancs, klementin és lime arpeggiója fújja le a port a cipőjéről, és tangózni kezd, vakmerő, élénk, vad és csodálatos életet sugárzón. Aztán lelassul; rózsák, rózsaszirom-felhő, mély naplementeszín-vörösre sült birs, ánizs, szegfűszeg, gyömbér, paprika, fahéj, fűszerek suttogása lengi be a szüneteket és a teret. Lehetetlen szavakba önteni ezt az elsöprő frissességet, a finoman bonyolult összetettséget, az intenzív koncentrációt, egyszersmind végtelen könnyedséget és szívszaggató érzést. Könnyek szöktek a szemembe.
Fogyasztható: 2015-2060


Lenkey Gézának szívből gratulálunk, és mindenkit arra biztatunk, hogy menjen el hozzá Mádra, barangolja be vele az ódon pincét, szívja magába a múlt illatát és kóstolja végig a borait. Ki tudja, hogy hány „húszpontos” rejtőzik még közöttük!

Fotó:
Borsmenta
Lenkey Pincészet

Vendégoldal
Tokaj, a csoda című cikk borítóképe

Tokaj, a csoda

2022. 12. 13. | Stephen Quinn
A Tokaji borvidék Stephen Quinn szemével
Stephen Quinn szerint Tokaj ékkövei egyértelműen az édes borok, a legjobb hárslevelűt a Kikelet Pincénél itta, és a furmint pezsgőknek jót tenne a jelenleginél hosszabb érlelési idő. A Tokaji borvidék egy angol újságíró szemével...
Beszélgetünk
Az ember olyan, mint a fa című cikk borítóképe

Az ember olyan, mint a fa

2020. 01. 18. | Szabó Edit
Beszélgetés Lenkey Gézával
Lenkey Géza mádi pincéje valóságos labirintus. Szűkülő-táguló járataiban hordók, üvegballonok végeláthatatlan sora, és a penészlepte palackokba töltött borokat egyre izgalmasabbá érleli az idő…
Vendégoldal
Szepsy István rangos nemzetközi elismerést kapott című cikk borítóképe

Szepsy István rangos nemzetközi elismerést kapott

2019. 11. 20. | Borsmenta
A borvilág egyik legrangosabb kitüntetésének tekinthető Walter Scheel éremmel díjazták Szepsy István tokaji borász munkásságát Németországban…
Iszunk
A hárslevelűt meg kell fejteni című cikk borítóképe

A hárslevelűt meg kell fejteni

2017. 05. 24. | Szabó Hajnalka
A furmint a jégtörő, könnyebben érthető, a hárslevelűben több a titok – mondja Lenkey Géza tokaji borász, aki természetesen ott lesz a kiállítók között május 25-én, a Hárslevelűk Éjszakáján...