De mit szólna ehhez Ödön?
Nézegetem a negyedik generációs Kvaszingert, amint ellenőrzi a kivetítőt, készülődik az előadáshoz, és közben szemét néhányszor végigfuttatja a termen. Borkereskedők, sommelier-k, borszakértők és szakírók ülnek az asztalok körül, akik azért jöttek össze, hogy megismerjék a Kvaszinger Borászat új címkecsaládját és a legújabb, dűlőszelektált borokat. Izgalmas délutánnak nézünk elébe, 10 bor kerül a poharunkba, közülük az elsővel, a Pukkancs nevű 2024-es habzóval már van is alkalmunk ismerkedni. Furmint és hárslevelű házasítása, frissítő és könnyed, éppen üdvözlőitalnak való, biztosan szereti a közönség.
Szóval, nézegetem a negyedik generációt, és közben elképzelem az elsőt, Ödönt – Kvaszinger László üknagyapját –, aki a Vay báró intézőjeként a szőlőtermesztés és a borkészítés folyamatait irányította a báró tokaji birtokain az 1900-as évek elején. Vajon milyen volt az élet akkor Hegyalján?
Kvaszinger László a pincészetről mesél. Közel 11 hektár szőlőterület Olaszliszka és Szegilong határában, több mint 50.000 palack bor évente. A birtokközpont Szegilongban van, a pince Olaszliszkán. A filozófia egyszerű: modern technológiák alkalmazása a hagyomány ápolása és a természeti értékek tiszteletben tartása mellett. Kimondani könnyű. Hogy mi munka van mögötte, azt csak a borász tudja.
Elegáns belépő
A poharunkban pedig a 2024-es furmint-hárslevelű házasítás, az arány 70-30 a furmint javára. Üde, gyümölcsös bor, szép hársmézes, citrusos, körtés jegyekkel, a masszív savakat kevés maradék cukor kerekíti. Hordót nem látott, csak tartályban volt. Jóleső a korty, annak is van szánva, könnyű érteni.
A 2024-es sárga muskotály acéltartályban erjedt és érett. Kellemes illatú, jó savú bor, egyesek szerint fröccsnek is kiváló, de én nem adnék hozzá szódát. Tiszta, florális, elegáns, Kvaszinger László azt mondja, hogy noha kizárólag a gasztronómiában értékesítik, belföldön ebből fogy a legtöbb.
Dűlők vonzásában
Mindig izgalmas megnézni, hogy a termőhely és a borász együttes munkájából milyen borok születnek. A dűlőszelektált tételek egyebek mellett ezért is hordoznak magukban egy kis többletjelentést. A Kvaszinger Borászatnak két fontos dűlőben, a Meszesben és a Hatalosban vannak szőlőterületei, mindkettő első osztályú besorolású. A Meszesben a riolittufa alapkőzeten kötött agyagtalaj a termőréteg, a Hatalosban az andezit alapkőzet fölött kőzettörmelékes agyag húzódik.
A Hatalos-dűlő a legenda szerint Kvaszinger Ödönnek köszönhetően került a család birtokába. Történt ugyanis, hogy egy bohém éjszakán a Vay báró elkártyázta az összes készpénzét, és az intézőjéhez küldetett némi kiegészítésért. A kassza azonban üres volt, és a küldönc a következő üzenettel tért vissza a kártyaasztal mellett ülő báróhoz: „A kasszában elegendő készpénz nincs, de lenne egy szőlőterület, amit a Kvaszinger Ödön intéző úr megvásárolna, és azt azonnal ki is fizetné.” A báró igent mondott, így került a Hatalos-dűlő négy hektárja 1929-ben a Kvaszingerek birtokába.
A 2024-es Hatalos Furminthoz a szőlőt kézzel szedték és kíméletesen préselték, az erjedés irányítottan, acéltartályban ment végbe. Az érlelés finomseprőn történt, 70%-ban rozsdamentes acéltartályban, 30%-ban pedig magyar tölgyfa hordóban, a finomseprőt időnként felkeverve, 8 hónapon keresztül. A bor még nagyon fiatal, egyelőre friss zöldfűszeres, zöld borsos jegyeket mutat, de még sok ideje van. Ételt kíván, komolyabb, grillezett húsokkal is elbír.
A 2024-es Meszes Hárslevelű egy fiatal, hatéves ültetvényről származik, a szőlőt már Kvaszinger László telepítette. A technológia a Hatalos Furminthoz hasonló: kézi szüret, egész fürtös préselés, acéltartályos erjesztés, viszont az érlelés teljes egészében zempléni tölgyfa hordóban történt, bâtonnage technológiával, 8 hónapon keresztül. Ízben nagyon kedves, körtés, almás, kivis jegyeket hoz, elegáns, szerethető bor.
A 2024-es Meszes Furmint is hasonló módon készült, és elegáns, feszes bor lett a végeredmény, ám a hordós érlelés jegyei egyelőre uralják az aromatikát. Komplex, masszív és sokrétű, de még időre van szüksége, hogy teljes szépségében megmutatkozzon.
Édesen szép
A 2024-es Bűvös Késői Szüret alapját gondosan válogatott furmint adja, zéta és sárga muskotály jön még mellé. Acéltartályban erjedt, zempléni tölgyben érlelődött három hónapig. Könnyed, hétköznapi fogyasztásra szánt édes bor, körtés, barackos birses világgal, szegfűszeges fűszerességgel. Nem csoda, hogy a vásárlók imádják.
A 2023-as szamorodni azért is különleges, mert abból az évjáratból aszú egyáltalán nem készült. A legalább felerészben aszúsodott, válogatott fürtöket zúzás és bogyózás után 12 órán át áztatták, tartályban erjedt, majd egy év tölgyfa hordós érlelést kapott. Selymes textúrájú, könnyed, de komplex, gyümölcsös bor, körtés, barackos, citrusos, vaníliás ízekkel. Alapvetően furmintból készült, de egy kevés hárslevelű finomítja az aromatikát.
A 2019-es 6 puttonyos aszú kiváló természetes édes bor egy remek aszús évjáratból. A botritiszes furmintbogyókat három napig erjedő mustba áztatták, majd préselték, és saválló tartályban erjesztették, végül két évig tölgyfa hordóban, majd további egy évig palackban érlelték. 2400 palack készült belőle. Csorduló aranyszínű, krémes textúrájú, intenzív aszú fügés, aszalt gyümölcsös ízvilággal. Igazi klasszis, az ünnepi asztalok sztárja lehet; ha ez kerül a pohárba, desszert sem kell, viszont ázsiai fűszerezésű főételek mellett is megállja a helyét.
A találkozó záróakkordjaként a 2017-es natúr eszenciát volt szerencsénk megízlelni. Ez a literenként közel 500 gramm cukrot és minimális alkoholt tartalmazó különlegesség ritka kincs, elég belőle egy kiskanálnyi, hogy megédesítse az ember napját A Kvaszinger Borászat 0,3 literes palackokban hozza forgalomba, egy palack ára 75.000 Ft. Ezerféle ízét felsorolni is lehetetlen, dús, komplex, selymesen krémes, és persze mézédes, de a natúr eszenciának az a dolga.
Tanulságos kóstoló volt, emlékezetes borokkal és nagyon ígéretes jövőképpel. A Kvaszinger Borászat borait az Amerikai Egyesült Államok, Anglia, Lengyelország, Izrael, Ecuador és Spanyolország piacain értékesítik, de valamennyi a hazai fogyasztók asztalára is jut. A borászat – és vele együtt Kvaszinger László – lendületben van, és határozottan megy előre. Reméljük, Ödön is elégedett lenne az eredménnyel.