Nyolc érdekesség a kolumbiai kávéról

2016.11.11. | Burai László
Lehet, hogy Kolumbia kapcsán elsőként nem a kávé jut az eszünkbe, pedig a világ egyik legjelentősebb kávétermelő országáról beszélünk!
 
1. Hosszú éveken keresztül Brazília mögött Kolumbia volt a második legnagyobb termelő, az utóbbi időben azonban a kedvezőtlen klimatikus változások következtében Vietnam megelőzte. Azért nagyon nem kell aggódni, így is kulcsjátékos a kávés piacon, főleg ha minőségi szempontokat is figyelembe veszünk. Évi 10-12 millió zsák a termés, aminek egyötödét meg is isszák a helyiek.
 
2. Az országot az Andok három párhuzamos vonulata tagolja, ez természetesen hatással van a kávéra is, az észak-déli fekvésű területekről kerül ki a termés jelentős része. A három vonulat a klímát is befolyásolja, így a legtöbb helyen két alkalommal szüretelnek. A különbség csak annyi, hogy míg a déli részeken május-június környékén van a jelentősebb szüret, és novemberben a kisebb, addig északon ez pont fordítva van.
 
3. Az első kávébabokat jezsuita szerzetesek hozták magukkal a 18. században, az első ültetvényeket Santander régióban hozták létre. Hamar elterjedt, köszönhetően az ideális körülményeknek. A 20. században a farmerek megalakították a szakszervezetüket, ami a szállításban és a kereskedelemben is segítette őket, és innentől kezdve a világ legjelentősebb termelőjévé váltak.
 
4. Kolumbiában csak arabicával foglalkoznak, a legelterjedtebb variánsok a Bourbon, a Typica és a Caturra, azonban a klímaváltozással járó betegségek miatt újabbakkal is kísérleteznek. A betegségeknek nagyobb mértékben ellenálló fajtát kísérleteztek ki nemrégiben, a Castillo még a kávélevélrozsda (roya) ellen is sikeresen védekezik.
 
5. Kis ültetvényeken terem a kolumbiai kávé, hiszen nagyjából 600 ezer farmot tartanak számon. A méretük nagyjából 3-5 hektár közötti, és leginkább a tengerszint feletti 1200-2000 méteres magasságban helyezkednek el.
 
6. Juan Valdez – a háttérben a szamarával és egy zsák kávéval – egy kitalált bajszos figura, aki a kolumbiai kávétermesztők érdekképviseleti szövetségének jelképe. Csak a szigorú előírásoknak megfelelő termés kaphatja meg ezt a minősítést. A pontos eredet legtöbbször nem ismert, mert a szemek mérete szerint osztályozzák és csoportosítják őket: a Supremo a legjobb minőség, míg az Extra ennél gyengébb. Gyakran keverik a két kategória szemeit, így létrehozva az Excelso kategóriát. Érdekesség, hogy az EU eredetvédelmi listáján a kolumbiai kávé volt az első termék, ami nem az EU-n belül készült.
 
7. A feldolgozásban is elég egységesek, a legtöbb farmer saját feldolgozóval rendelkezik. Alapból egy magozó, ami a gyümölcshúst lefejti, ez az erjesztőtartályba kerül, majd vízzel mossák, és innen kerül a szárítóágyakra. Általában még a szüreti napon le is zajlik a feldolgozás, délután leválasztják a gyümölcshúst, éjszaka fermentálnak, és utána szárítják.
A legutóbbi időben némi változás figyelhető meg, egyre többen kezdtek kísérletezni, ennek kiváló példája volt az idei magyar bajnokságon győztes Deák Joci kávéja, ahol tejsavas erjesztéssel kísérleteztek a még kifejezőbb íz elérése érdekében.

8. A kolumbiai kávé általában nagyobb testű, gazdag, sokszor csokoládés jegyekkel bír, emellett izgalmas savasságot is felmutat. Mostanság egyre több farmszelektált kávé is megjelenik, ezek már sokkal színesebb karaktert képviselnek, a test is kecsesebb, a savak ezeknél is meghatározóak, de aromáikban sokkal több gyümölcsöt rejtenek, gyakran cseresznye, szilva, sőt trópusi gyümölcsök is megjelennek a csészében.
Fotó:
cdkn.org - weboldal

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)