Vissza

Október 18., a champagne világnapja!

2019.10.18. | Szabó Edit
Mi jobb egy champagne-nál? Két champagne! De legjobb mégis a sok! Közel egy évtizede már, hogy október 18-án a világ leghíresebb buborékos italát ünnepeljük. Champagne-t minden pohárba, kezdődhet az őrület!
 


Champagne a világ egyik legismertebb borvidéke, a tradicionális francia pezsgő hazája, olyan hely, ahol érdemes szőlőt termeszteni, mert a gyümölcs kilónkénti ára akár a 6-8 eurót is elérheti. Azért tegyük hozzá, a gazdáknak nincs könnyű dolguk, a terület a szőlőtermesztés északi határán található, a klíma meglehetősen hűvös, a növényt tavasszal a fagy, a tenyészidőszakban a komoly mennyiségű csapadék teszi próbára, és a nyirkos hidegben a gombabetegségek is könnyebben támadnak.

Ha minden nehézség ellenére mégis sikerül megvédeni a termést, a mészköves, krétás talajon termett szőlőből brutálisan magas savtartalmú bort készítenek, ami egy átlagos borkedvelő számára a fogyaszthatóság határát súrolja, de éppen ezért alkalmas arra, hogy a champagne alapbora legyen.



Azt már minden gyerek tudja, hogy champagne-nak csak azt a pezsgőt nevezhetjük, amely valóban ezen az eredetvédett borvidéken termett szőlőből készült, tradicionális eljárással, vagyis palackban erjesztve és érlelve, a törvények által szabályozott módon és ideig. A borvidék három legismertebb engedélyezett szőlőfajtája a chardonnay, a pinot noir és a pinot meunier. Az utóbbi kettő kék szőlő, de előfordul, hogy a belőle készült pezsgő fehér lesz. Számunkra meglepő, mert a mi bortörvényünk tiltja, de Champagne-ban az is megengedett, sőt általános, hogy a rozé pezsgőt a fehér- és a vörösbor házasításával készítik.

A champagne világnapját az Amerikai Egyesült Államokban hirdették meg először, majdnem egy évtizede, 2010-ben. Azóta minden év október 18-án ünnepelnek a pezsgőimádók, és a világ számos pontján repül ki vagy távozik szisszenve a dugó valami jóféle champagne-ból. Így lesz ez nálunk is.

Champagne a Duna-parton



Budapest egyik legszebb részén, a Duna-korzón három színvonalas szálloda is található. Mindhárom fontosnak tartja, hogy vendégeit magas szintű gasztronómiai élvezetekben részesítse, és italválasztékuk is rendkívül komoly. Külön-külön is erősek tehát, de úgy gondolták, hogy együtt még pazarabb élményt adhatnak a vendégeiknek, ezért közös kóstolóval készülnek a champagne világnapjára.

A Champagne-séta a Duna-korzón esemény a szó legnemesebb értelmében vett „sétálókóstoló”, ahol a vendégek nem csupán asztaltól asztalig, hanem szállodától szállodáig sétálhatnak, és az összevont jeggyel összesen 9 nagyszerű pezsgőt kóstolhatnak meg, híres és nemes francia pezsgőházak termékeiből. A Sofitel Budapest Chain Bridge-ben a J. De Telmont, az InterContinental Budapestben a Laurent-Perrier, a Budapest Marriott Hotelben a Veuve Clicquot remekeit kínálják.

A sétálókóstoló mellett mindhárom szálloda különleges programokkal is készül a rendezvény estéjére. Lássuk, hol mivel várják a vendégeket:


Sofitel Budapest Chain Bridge



A Sofitel Budapest Chain Bridge éttermében, a Paris Budapestben a J. De Telmont pezsgőkhöz háromfogásos vacsorát készített a séf. A Grande Réserve mellé bemelegítő falatokat kínálnak majd, aztán jöhet a kacsamájterrine és a Grand Rosé, a tőkehalhoz a 2010-es évjáratú Blanc de Blancs, míg a csokoládétart-hoz a Grand Vintage 2006 kerül pohárba.

Az eseményről bővebben ITT tájékozódhatnak.


Hotel InterContinental



Az InterContinentalban már délben elkezdődnek a programok a Corso bárban, és a szálloda munkatársai a nap folyamán több mesterkurzusra is készülnek. Aki benevez valamelyikre, kóstolhat a pezsgők mellé sajtot, csokoládét, sőt megízlelheti a séf szarvasgombás tésztakülönlegességét is.

A 17.30-kor kezdődő Terroir Champagne mesterkurzuson összesen 8 champagne-t mutatnak majd meg az érdeklődőknek, este 7-től a borvidék egyik ismert pezsgőháza, a Deutz mutatkozik be egy 7 tételes kóstolón, 20.30-kor pedig a két nagyágyú, a Dom Pérignon és a Moët & Chandon ad ízelítőt tudása javából.

Az eseményről bővebben ITT tájékozódhatnak.


Budapest Marriott Hotel



A Marriott Liz and Chain bárjában Champagne nagy özvegye, a Veuve Clicquot palackjait nyitják. Az extra bruttől a rozén át az évjáratos borokig meglehetősen széles a skála, összesen hatféle pezsgőt lehet megkóstolni, köztük egy különlegesen idős tételt.

Az eseményről bővebben ITT tájékozódhatnak.

Programból és pezsgőkből tehát nincs hiány, aki teheti, jöjjön ki a Duna-korzóra, élvezze a csodálatos panorámát és kóstolgassa a jobbnál jobb champagne-okat hol az egyik, hol a másik szállodában.
 
Fotó:
facebook

Iszunk

Champagne üde arca

2016.04.20. | Szabó Edit
A Brimoncourt-pezsgők nem éjszakai bárokba valók. Azért készülnek, hogy kerti partikon, fogadásokon repüljön ki belőlük a dugó. De az sem baj, ha egy meghitt estén, egy jó film és egy k…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (116) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (282) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (157) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (46) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)