2019.10.18. | Szabó Edit
Mi jobb egy champagne-nál? Két champagne! De legjobb mégis a sok! Közel egy évtizede már, hogy október 18-án a világ leghíresebb buborékos italát ünnepeljük. Champagne-t minden pohárba, kezdődhet az őrület!
Champagne a világ egyik legismertebb borvidéke, a tradicionális francia pezsgő hazája, olyan hely, ahol érdemes szőlőt termeszteni, mert a gyümölcs kilónkénti ára akár a 6-8 eurót is elérheti. Azért tegyük hozzá, a gazdáknak nincs könnyű dolguk, a terület a szőlőtermesztés északi határán található, a klíma meglehetősen hűvös, a növényt tavasszal a fagy, a tenyészidőszakban a komoly mennyiségű csapadék teszi próbára, és a nyirkos hidegben a gombabetegségek is könnyebben támadnak.
Ha minden nehézség ellenére mégis sikerül megvédeni a termést, a mészköves, krétás talajon termett szőlőből brutálisan magas savtartalmú bort készítenek, ami egy átlagos borkedvelő számára a fogyaszthatóság határát súrolja, de éppen ezért alkalmas arra, hogy a champagne alapbora legyen.
Azt már minden gyerek tudja, hogy champagne-nak csak azt a pezsgőt nevezhetjük, amely valóban ezen az eredetvédett borvidéken termett szőlőből készült, tradicionális eljárással, vagyis palackban erjesztve és érlelve, a törvények által szabályozott módon és ideig. A borvidék három legismertebb engedélyezett szőlőfajtája a chardonnay, a pinot noir és a pinot meunier. Az utóbbi kettő kék szőlő, de előfordul, hogy a belőle készült pezsgő fehér lesz. Számunkra meglepő, mert a mi bortörvényünk tiltja, de Champagne-ban az is megengedett, sőt általános, hogy a rozé pezsgőt a fehér- és a vörösbor házasításával készítik.
A champagne világnapját az Amerikai Egyesült Államokban hirdették meg először, majdnem egy évtizede, 2010-ben. Azóta minden év október 18-án ünnepelnek a pezsgőimádók, és a világ számos pontján repül ki vagy távozik szisszenve a dugó valami jóféle champagne-ból. Így lesz ez nálunk is.
Champagne a Duna-parton
Budapest egyik legszebb részén, a Duna-korzón három színvonalas szálloda is található. Mindhárom fontosnak tartja, hogy vendégeit magas szintű gasztronómiai élvezetekben részesítse, és italválasztékuk is rendkívül komoly. Külön-külön is erősek tehát, de úgy gondolták, hogy együtt még pazarabb élményt adhatnak a vendégeiknek, ezért közös kóstolóval készülnek a champagne világnapjára.
A Champagne-séta a Duna-korzón esemény a szó legnemesebb értelmében vett „sétálókóstoló”, ahol a vendégek nem csupán asztaltól asztalig, hanem szállodától szállodáig sétálhatnak, és az összevont jeggyel összesen 9 nagyszerű pezsgőt kóstolhatnak meg, híres és nemes francia pezsgőházak termékeiből. A Sofitel Budapest Chain Bridge-ben a J. De Telmont, az InterContinental Budapestben a Laurent-Perrier, a Budapest Marriott Hotelben a Veuve Clicquot remekeit kínálják.
A sétálókóstoló mellett mindhárom szálloda különleges programokkal is készül a rendezvény estéjére. Lássuk, hol mivel várják a vendégeket:
Sofitel Budapest Chain Bridge
A Sofitel Budapest Chain Bridge éttermében, a Paris Budapestben a J. De Telmont pezsgőkhöz háromfogásos vacsorát készített a séf. A Grande Réserve mellé bemelegítő falatokat kínálnak majd, aztán jöhet a kacsamájterrine és a Grand Rosé, a tőkehalhoz a 2010-es évjáratú Blanc de Blancs, míg a csokoládétart-hoz a Grand Vintage 2006 kerül pohárba.
Az eseményről bővebben ITT tájékozódhatnak.
Hotel InterContinental
Az InterContinentalban már délben elkezdődnek a programok a Corso bárban, és a szálloda munkatársai a nap folyamán több mesterkurzusra is készülnek. Aki benevez valamelyikre, kóstolhat a pezsgők mellé sajtot, csokoládét, sőt megízlelheti a séf szarvasgombás tésztakülönlegességét is.
A 17.30-kor kezdődő Terroir Champagne mesterkurzuson összesen 8 champagne-t mutatnak majd meg az érdeklődőknek, este 7-től a borvidék egyik ismert pezsgőháza, a Deutz mutatkozik be egy 7 tételes kóstolón, 20.30-kor pedig a két nagyágyú, a Dom Pérignon és a Moët & Chandon ad ízelítőt tudása javából.
Az eseményről bővebben ITT tájékozódhatnak.
Budapest Marriott Hotel
A Marriott Liz and Chain bárjában Champagne nagy özvegye, a Veuve Clicquot palackjait nyitják. Az extra bruttől a rozén át az évjáratos borokig meglehetősen széles a skála, összesen hatféle pezsgőt lehet megkóstolni, köztük egy különlegesen idős tételt.
Az eseményről bővebben ITT tájékozódhatnak.
Programból és pezsgőkből tehát nincs hiány, aki teheti, jöjjön ki a Duna-korzóra, élvezze a csodálatos panorámát és kóstolgassa a jobbnál jobb champagne-okat hol az egyik, hol a másik szállodában.
Fotó:
facebook