Pezsgőpremier Balatonfüreden!
A Villa Gyetvai születése
Szabó Lajos budapesti vendéglős régi villájába még a kétezres évek elején szeretett bele a fővárosi építész, Gyetvai Zsolt. Az 1940-es években épült balatonfüredi ingatlanhoz azonban egy parányi szőlőültetvény, valamint borospince is tartozott, ezért az új tulajdonos úgy döntött, hogy építész diplomája mellé borász oklevelet is szerez, és miközben nagy műgonddal végezte az épület felújítását, azt is végiggondolta, hogyan lehel a borospincébe új életet.
Szőlőültetvényeket vásárolt tehát Aszófő, Paloznak és Tihany környékén, a villa pincéjében pedig modern borászatot rendezett be, majd Demjén Gábor személyében tapasztalt borászt is talált, és 2015-ben már a fogyasztók előtt is bemutatkozhattak a Villa Gyetvai Borbirtok vadonatúj borai. A fajtaválaszték a balatoni hagyományokra épít, a tőkéken ennek megfelelően olaszrizling terem a legnagyobb mennyiségben, amit rajnai rizling, chardonnay, sauvignon blanc és syrah egészít ki.
A villa földszinti részében modern kulturális szalon kapott helyet, ahol rendszeresen nyílnak kiállítások, de gyakoriak a boros rendezvények, borvacsorák is. A nyári időszakban a teraszt és az árnyas kertet is birtokba veszik a látogatók, hogy a ház borai mellett hűsöljenek a fák alatt.
Furmintpezsgő első kézből
A Villa Gyetvai az eltelt évek alatt a füredi vendégek kedvelt helye lett, a tiszta, gyümölcsös ízvilágú borokat is megszerette a közönség, itt volt tehát az ideje, hogy valami újdonsággal lepjék meg a fogyasztókat. És ez lett a furmintpezsgő, amit stílusosan Belvedere néven hoztak forgalomba. „Tradicionális eljárással pezsgőt készíteni alapvetően eltért a csendes borok alkotása során szerzett tapasztalatainktól. Ez is az oka annak, hogy a szőlő művelésétől a szüreti időpont meghatározásán és az alapbor elkészítésén át a pezsgősítésig és a palackos érlelésig gondoskodtunk arról, hogy a legnagyobb odafigyelés és szakértelem kísérje a Belvedere útját” – foglalta össze Gyetvai Zsolt a pezsgő születésének folyamatát.
Az időzítés remek, a hazai buborékos italok iránt egyre élénkebb az érdeklődés, és miközben a csendes borok piaca folyamatosan csökken, a pezsgő mintha csak mostanában kapna lendületet. A szőlőfajta is jó választásnak tűnik, hiszen a Balaton északi partján a furmint termesztésének évszázados hagyományai vannak, és a belőle készült pezsgő már több borvidéken bizonyított.
Az üde, citrusos, zöldalmás, fehér húsú gyümölcsös ízvilágú Belvedere pezsgőből 3200 palack készült. Aki Balatonfüreden jár, feltétlenül térjen be a Villa Gyetvaiba, és kérjen belőle egy pohárral!