Iszunk

Pezsgőpremier Balatonfüreden!

Pezsgőpremier Balatonfüreden! című cikk borítóképe
2025. 07. 18. | Szabó Edit
Újdonsággal lepte meg a buborékok rajongóit az idén tízéves, balatonfüredi székhelyű Villa Gyetvai. A Belvedere fantázianevű, tradicionális eljárással készült furmintpezsgő július 12-én debütált a pincészet borbárjában...

A Villa Gyetvai születése

Szabó Lajos budapesti vendéglős régi villájába még a kétezres évek elején szeretett bele a fővárosi építész, Gyetvai Zsolt. Az 1940-es években épült balatonfüredi ingatlanhoz azonban egy parányi szőlőültetvény, valamint borospince is tartozott, ezért az új tulajdonos úgy döntött, hogy építész diplomája mellé borász oklevelet is szerez, és miközben nagy műgonddal végezte az épület felújítását, azt is végiggondolta, hogyan lehel a borospincébe új életet.

Szőlőültetvényeket vásárolt tehát Aszófő, Paloznak és Tihany környékén, a villa pincéjében pedig modern borászatot rendezett be, majd Demjén Gábor személyében tapasztalt borászt is talált, és 2015-ben már a fogyasztók előtt is bemutatkozhattak a Villa Gyetvai Borbirtok vadonatúj borai. A fajtaválaszték a balatoni hagyományokra épít, a tőkéken ennek megfelelően olaszrizling terem a legnagyobb mennyiségben, amit rajnai rizling, chardonnay, sauvignon blanc és syrah egészít ki.

A villa földszinti részében modern kulturális szalon kapott helyet, ahol rendszeresen nyílnak kiállítások, de gyakoriak a boros rendezvények, borvacsorák is. A nyári időszakban a teraszt és az árnyas kertet is birtokba veszik a látogatók, hogy a ház borai mellett hűsöljenek a fák alatt.

Furmintpezsgő első kézből

A Villa Gyetvai az eltelt évek alatt a füredi vendégek kedvelt helye lett, a tiszta, gyümölcsös ízvilágú borokat is megszerette a közönség, itt volt tehát az ideje, hogy valami újdonsággal lepjék meg a fogyasztókat. És ez lett a furmintpezsgő, amit stílusosan Belvedere néven hoztak forgalomba. „Tradicionális eljárással pezsgőt készíteni alapvetően eltért a csendes borok alkotása során szerzett tapasztalatainktól. Ez is az oka annak, hogy a szőlő művelésétől a szüreti időpont meghatározásán és az alapbor elkészítésén át a pezsgősítésig és a palackos érlelésig gondoskodtunk arról, hogy a legnagyobb odafigyelés és szakértelem kísérje a Belvedere útját” – foglalta össze Gyetvai Zsolt a pezsgő születésének folyamatát.

Az időzítés remek, a hazai buborékos italok iránt egyre élénkebb az érdeklődés, és miközben a csendes borok piaca folyamatosan csökken, a pezsgő mintha csak mostanában kapna lendületet. A szőlőfajta is jó választásnak tűnik, hiszen a Balaton északi partján a furmint termesztésének évszázados hagyományai vannak, és a belőle készült pezsgő már több borvidéken bizonyított.

Az üde, citrusos, zöldalmás, fehér húsú gyümölcsös ízvilágú Belvedere pezsgőből 3200 palack készült. Aki Balatonfüreden jár, feltétlenül térjen be a Villa Gyetvaiba, és kérjen belőle egy pohárral!

Fotó:
Kőrösi Tamás
Villa Gyetvai Borbirtok

Iszunk
Borfesztivál tanulságokkal című cikk borítóképe

Borfesztivál tanulságokkal

2024. 10. 21. | Szabó Edit
Budapest legnagyobb múltú és legkomolyabb presztízsű borfesztiválja az idén 33. alkalommal várta a látogatókat a budai vár területén. Azaz csak várta volna, ha az özönvízszerű eső és az építkezés el nem riasztotta volna még a feketeöves fesztiválozókat is…
Iszunk
GROW 2024 című cikk borítóképe

GROW 2024

2024. 07. 03. | Vargha Márk
Olaszrizlingek nemzetközi versenye Balatonfüreden
Graševina, grašac beli, laški rizling, welschriesling, riesling italico, ryzlink vlašský – ezek mind egyetlen szőlőfajtát, az olaszrizlinget takarják. A fajtának szentelt regionális versenynek idén Magyarország volt a helyszíne…
Tesztelünk
Villa Gyetvai Borbirtok: Chardonnay 2022 című cikk borítóképe

Villa Gyetvai Borbirtok: Chardonnay 2022

2024. 06. 21. | Nádasi Eszter
A Villa Gyetvai 2022-es chardonnay-ja jó választás azoknak, akik kedvelik az új hordóban érlelt borokat vagy szívesen ismerkednének ezzel a vonallal. A Borsmenta szakmai tesztjén bennünket meggyőzött: harmadik helyezést ért el.
Iszunk
Chardonnay-teszt a Borsmentán 2024 című cikk borítóképe

Chardonnay-teszt a Borsmentán 2024

2024. 05. 22. | Szabó Edit
A Borsmenta magazin chardonnay-tesztjén 11 borvidék 17 borászatának 21 borát kóstoltuk. A merítés széles volt, és a mezőny váratlanul izgalmas. Az élmezőnyben az Etyek–Budai, az Egri és a Balatonfüred–Csopaki borvidék borai végeztek…
Eszünk
„Négykezes” fine dining Balatonfüreden című cikk borítóképe

„Négykezes” fine dining Balatonfüreden

2022. 08. 25. | Németh Judit
A Balaton-part legfrissebb ötcsillagos szállodája, a LUA Resort májusban nyitotta meg kapuit. Különleges, „négykezes” vacsorájukon Pesti István Michelin-csillagos séf és a hely konyhafőnöke, Pintér Károly tálalta az ételeket…