PH-Érték: Pannonhalma hat arca

2018.07.29. | Szabó Edit
Összetanakodott a Pannonhalmi borvidék hat jeles pincészete, és PH-Érték néven – együttesen kialakított szabályrendszer szerint – közösségi borokat palackoztak. Az új borok alapját a rajnai rizling adja, az összefogás alapja viszont a borvidék jövőjét szolgáló közös gondolkodás…
 

A ma közel 650 hektárnyi művelt szőlőterülettel rendelkező Pannonhalmi borvidéken persze, hogy a rómaiak ültették az első tőkéket. Az írásos emlékek tanúsága szerint később, Szent László korában is folyt itt szőlőtermesztés, amely a bencések tevékenységének köszönhetően terjedt el, de a történelem viharai nem kímélték a térséget, és a filoxéravész sem múlt el nyomtalanul, így a borágazat fejlesztése és fellendülése a 2000-es évektől indulhatott el újra igazán.



A fejlődés motorja az újraalapított Pannonhalmi Apátsági Pincészet volt, ahol Gál Tibor tanácsadó és Liptai Zsolt főborász elképzelései szerint korszerűsítették a művelésbe vont területeket, racionalizálták a fajtaválasztékot, és a minőségorientált termelést tűzték ki célul. Az Apátság borászatának köszönhetően az addig szinte kizárólag folyóboros értékesítésben gondolkodó környékbeli gazdák követték a jó példát, ugrásszerűen megnőtt a palackos borok forgalma, és szép lassan felnőtt egy újabb generáció, amely részt szeretne venni a borvidék megítélésének javításában.

Mivel a folyamatokat a Pannonhalmi Apátsági Pincészet generálta, a fogyasztók többnyire ezzel az egy pincészettel azonosítják a borvidéket, és ez a terület egyetlen szereplője számára sem előnyös. A fiatal borászok felismerték, hogy borvidéki összefogásra van szükség, hiszen egyenként egyikük sem képes kitörni az elszigeteltségből és az ismeretlenségből.

Az együttműködés



Ebből a gondolatból született a PH-Érték, a Pannonhalmi borvidéki pincészetek szűkebb körének szakmai alapú és marketingkommunikációs összefogása. A klaszter tagjai folyamatosan egyeztetve, egymás tevékenységét és véleményt tiszteletben tartva, de az általuk körvonalazott, határozott elvek mentén igyekeznek megfogalmazni a dinamikusan fejlődő, fiatalos borvidék identitását. Tevékenységüket a kommunikáció eszközeivel a győri illetőségű Nine Company segíti.

A együttműködésben az alábbi pincészetek vesznek részt:

Cseri Pincészet, Hangyál Pincészet, Herold Pince, Pécsinger Szőlőbirtok, Tar Pincészet, valamint a borvidék zászlóshajójaként tekintett Apátsági Pincészet. Valamennyien megújult ültetvényeken dolgozó, modern technológiai felszereltséggel rendelkező borászatok.



A PH-Érték tagjai úgy gondolják, hogy a borkészítés is egyfajta művészet, ezért a bor és a kultúra összekapcsolásán fáradoznak. A társulásnak természetesen lesz önálló weboldala, és elérhetőek a közösségi média felületein is, de terveik között szerepel egy angolul is megjelenő bortérkép elkészítése, amely a pincéken és a jó éttermeken kívül a történelmi látványosságokra is felhívja a figyelmet. A későbbiekben pedig új borvidéki rendezvényeket hívnak majd életre, szeretnének létrehozni egy önálló kóstolóhelyet Győrben, és felvetődött a saját palack megalkotásának gondolata is. A borászat szempontjából pedig különösen fontos, hogy céljuk egy konkrét borvidéki koncepció megvalósítása és egy alulról építkező, szigorúbb eredetvédelmi rendszer bevezetése.



Hat borász, hat karakteres bor, egy koncepció

A PH-Érték tagjai az elmúlt hétvégén a saját boraikkal is a nyilvánosság elé léptek. A győri Radó-szigeten megrendezett háromnapos összművészeti fesztivál „borszigetén” a klaszter valamennyi borászata bemutatta azt az egységes elvek alapján elkészült, de minden szereplő által mégis egyénileg megfogalmazott PH-Érték nevű bort, amely a közösség szerint leginkább reprezentálja a Pannonhalmi borvidék értékeit.



A definíció szerint a PH-Érték olyan hordós érlelést nem kapott fehér házasítás, amelynek legalább 50%-a rajnai rizling, legfeljebb 15%-a tramini vagy más hasonló illatos fajta, a fennmaradó rész pedig olaszrizling, chardonnay, sauvignon blanc vagy pinot blanc. Pannonhalma hat különböző, mégis nagyon egységes arca, amely ékesen bizonyítja, hogy a rajnai rizling szőlőfajta kiválóan érzi magát a borvidéken, és hogy nem baj, ha nincs két egyforma út, ha a végeredmény kiváló.



Szurkolunk a PH-Érték csapatának, várjuk a rendezvényeiket, a meglepetéseiket, a boraikat, és kívánjuk, hogy választott útjukon legyenek sikeresek. A klaszter egyébként nyitott. Kíváncsiak vagyunk, hogy melyik pincészet lesz majd a következő csatlakozó.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
Kalmár Borbála

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)