Régi magyar szőlőfajták borainak tesztje
Valami volt a levegőben. Amikor erről a tesztről döntöttünk, még nem alakult meg a Kézdy Dániel által kezdeményezett Régi Magyar Szőlőfajtákért Egyesület, sőt még a készülődésről sem hallottunk. Egyszerűen kíváncsiak voltunk, hogy az évek óta több termelőnél bizonyító és egyre izgalmasabb borokat adó csókaszőlő vagy a Geréék által felkarolt fekete járdovány, netán a Gedeon Birtokon remek pezsgőalapanyagául is szolgáló sárfehér mellé felzárkózott-e már – és ha igen, mennyiben – a Szentesi József mintaültetvényéről lassan elterjedő laska és a tihanyi kék, vagy akár a piros bakator, a szerémi zöld, a mézes fehér, a lisztes, a gohér, esetleg a Tokaj-Hegyalja kékszőlő-fajtájaként ismert purcsin.
Nekiálltunk hát, hogy összegyűjtsük a mintákat, és hamarosan kiderült, hogy ezekből a teljesen elveszettnek hitt szőlőfajtákból többen készítenek bort, mint gondoltuk. Igaz, a mennyiség erősen limitált, van olyan borászat, ahol alig 100 palack készült egy-egy tételből, de így is 13 szőlőfajta 21-féle bora érkezett be, összesen 14 pincészettől. Nagyon köszönjük mindazoknak, akik hajlandóak voltak a kedvünkért megválni ezektől a kincseket érő palackoktól.
Tudjuk, hogy a körtét az almával nem szerencsés összemérni, ezért nem is erre vállalkoztunk – illetve a csókaszőlő esetében igen, mert abból több tételt is kaptunk. Véleményünk és pontszámaink azt tükrözik, hogy a bor önmagában milyen értéket képvisel, és a 100 pontos bírálati rendszerben vizsgált objektív paraméterek szerint hogyan teljesít.
A fentiek értelmében többféle sorrend is összeállt, így rendhagyó módon először ezeket ismertetjük.
1. Medvebor: Szerémi Zöld 2023
2. Somló Kincse Kézműves Kispince: Gohér 2023 és Földi Bálint: Piros Bakator 2022
3. Tóth és Tóth Debrői Borok: Gohér 2023
A vörösborok rangsora:
1. Szentesi Pince: Tihanyi Kék 2023
2. Szentesi Pince: Laska 2023 és Szászi: BIO Csókaszőlő 2023
3. Vylyan Pincészet: Csóka Variáció 2019
A csókaszőlő borok sorrendje:
1. Szászi Birtok: BIO Csókaszőlő 2023
2. Vylyan Pincészet: Csóka Variáció 2019
3. Bussay Pincészet: Csókaszőlő 2023
Sorrend az abszolút pontszámok alapján:
1. Basilicus Szőlőbirtok: Purcsin Aszú 2023
2. Szentesi Pince: Tihanyi Kék 2023
3. Medvebor: Szerémi Zöld 2023
És most nézzük bővebben a kategóriagyőzteseket!
Medvebor: Szerémi Zöld 2023
A szerémi zöld
Ezt a szőlőt régi Kárpát-medencei fajtaként tartják számon, és – bár pontos eredete nem ismert – nevét valószínűleg szerémségi származása miatt kapta. A feltételezések szerint az 1800-as években már termesztették, a Duna–Tisza közére Bihar és Arad megyéből kerülhetett. Magyarországon hivatalosan 0,1 hektár található belőle, de örvendetes hír, hogy a termőterület évről évre növekszik.
A Medvebor pince
A pincét Nagy Gábor „Gabssy” alapította 2010-ben, amikor a szülei vásároltak egy kis zalai hétvégi telket a csáfordi szőlőhegy déli oldalán, 200 tőke szőlővel. Az eredetileg bölcsészetet és teológiát tanult városi ember kezdetben Szegedről ingázva művelte a kertet, és közben gyakran meglátogatta Fekete Béla bácsit a Somlón, hogy tőle tanulja meg a legszükségesebbeket. A jelenleg 1,5 hektáros birtokon olaszrizling, cserszegi fűszeres, furmint, szerémi zöld, mézes fehér, gohér és hárslevelű terem. Nagy Gábor organikus módon műveli a kertet, nem használ szintetikus műtrágyát és gyomirtó szereket, a szőlőt kézzel szedi, kíméletesen préseli. A borok spontán erjednek, és mindössze egy kevés ként, palackozáskor pedig bentonitos derítést és kíméletes szűrést kapnak. A gazda hitvallása egyszerű: olyan bort szeretne készíteni, amit jó meginni.
A bor
A 2023-as szerémi zöld illata olyan, mint egy napsütötte kolostorkert: hársfavirág, méz és kakukkfű jegyei keverednek egy kis őszibarackos gyümölcsösséggel és finom sóssággal. Kóstolva elsősorban fűszeres, köves, sós, a gyógynövényes, gyümölcsös aromák csak az aláfestést adják. Végtelenül hosszú utóízében gesztenyemézes, gyömbéres asszociációk és sósság. Mély, rétegzett, filozofikus bor, remek társ egy jó könyvhöz.
Szentesi Pince: Tihanyi Kék 2023
A tihanyi kék
Ahogy a mára jobban elterjedt csókaszőlő, a tihanyi kék újrafelfedezése is Szentesi Józsefnek köszönhető. A borász a kétezres évek elején olvasott egy cikket a Szabad Földben arról, hogy hajdanán a budai vörös nevű házasítás volt a borágazat legjobb exportterméke, és az információ nem hagyta nyugodni. Kutatni kezdett, és felfedezett egy rég letűnt világot olyan filoxéravész előtti szőlőfajtákkal, amelyeknek mára már a neve is feledésbe merült. Az egyik ezek közül a tihanyi kék volt, aminek kvalitásairól egyre többet tudunk. Szentesi József – ahogyan a többire, erre is – a Pécsi Kutatóintézet génbankjában bukkant rá, és kísérletképpen telepített belőle néhány tőkét nadapi birtokán. Az igen meggyőző eredmény egy filigrán testű, kirobbanóan gyümölcsös, fűszeres vörösbor lett, amibe egy csapásra beleszeret, aki megkóstolja. Még mindig kevés van belőle, de egyre többen telepítik, és bár nem könnyű vele bánni, a bor mindenkit kárpótol a nehézségekért.
A Szentesi Pince
Szentesi József budaörsi gyerekévei szőlő- és pincemunkával teltek, meg is mondta az édesapjának, hogy nem viszi tovább a pincét, de még szőlőtőkét sem akar látni egész életében. Édesapja halála után néhány évvel azonban hiányozni kezdett a saját bor, vett hát egy kis szőlőültetvényt Nadapon, és észrevétlenül megfertőződött a borvírussal. Aztán jött a régi magyar fajták iránti kíváncsiság és az a kitartó munka, aminek hatására ma már kóstolhatjuk ezeknek a szőlőknek a borait. Tevékenysége felbecsülhetetlen értékű, nem véletlen, hogy 2013-ban a Borászok Borászává választották. Szentesi József ma is aktív, borászatát 2016 óta lányával, Katival építi tovább, de a munkába ma már az unoka is szívesen bekapcsolódik.
A bor
A halványrubin színű bor, illatában elbűvölő gyümölcsösség – fekete ribizli, cseresznye, meggy, málna, áfonya –, amit finom rózsaborsos fűszeresség kísér. Harmonikus, karcsú testű vörös, könnyed, jóivású, mégis karakteres. Spontán erjedt, 4-5 hónapig használt fahordóban érlelődött, szűretlenül palackozták. Mindössze 700 palack készült belőle, minden cseppje kincs.
Szászi Birtok: BIO Csókaszőlő 2023
A csókaszőlő
Egykor valószínűleg igen elterjedt volt a Kárpát-medencében – vadfekete néven is ismerték –, de a filoxéravész után eltűnt, és 2012 óta szerepel újra a nemzeti fajtajegyzékben. A név valószínűleg a sötétvörös színű bogyókra utal, a csóka ugyanis fekete szeműt is jelentett. A köztudatba Szentesi József hozta vissza, ez volt a kadarka mellett a valaha híres budai vörös nevű házasítás másik eleme. A csókaszőlőből készült bor a cseresznyés-meggyes gyümölcsösség mellett igen szép fűszerességet mutat, könnyedség és elegancia jellemzi.
A Szászi Birtok
Szászi Endre Szigligeten nőtt fel, és tapolcai lányt vett feleségül. Közös életüket a Szent György-hegyen kezdték, és itt vásárolták az első szőlőterületüket is. Jelenleg mind a 18 hektárjukon organikusan gazdálkodnak, az elsők között szerezték meg a hivatalos biotanúsítványt. A borokat Endre készíti, a címkéket a felesége, Heni festményei díszítik. Szent György-hegyi vinotékájuk télen-nyáron működik, a mellette található étterem szezonálisan tart nyitva.
A bor
A minden bajra érzékeny, kissé hisztis csókaszőlőből 500 tőkét találunk Szásziék biobirtokán, aminek gyümölcséből nagyjából félezer palack rubinvörös színű bor készül. Gyümölcsös illatában a gránátalmás, fekete és piros ribizlis, cseresznyés, csipkebogyós jegyeket mentás hűvösség és fekete borsos fűszeresség kíséri. Kóstolva kissé vad, de nagyon izgalmas, a masszív savak jó alapot adnak, a somos, áfonyás, csipkebogyós, fanyar erdei gyümölcsös világ nagyon jól áll neki. Hosszú utóízében gránátalmás, áfonyás és borsos karakter jelenik meg. Izgalmas bor, igazi egyéniség.
Basilicus Szőlőbirtok: Purcsin Aszú 2023
A purcsin
Az 1867-ben kiadott Tokaj-Hegyalja Album szerint ez volt hajdan Tokaj-Hegyalja fő kékszőlő-fajtája, de a filoxéravész idején eltűnt, és nem is tért vissza. Kanczler András borász a régi iratokban olvasott róla, és kíváncsi lett, vajon milyen bort ad ma Tokajban egy valaha ott honos kék szőlő. A Patricius Borház mellett található mintaültetvényről oltotta le 2013-ban, és el is telepített belőle 1200 tőkét a löszös-agyagos talajú Mestervölgy-dűlőben. Az ültetvény 2017-ben termett először, addig nem is tudtak a purcsinról semmit azon kívül, amit Németh Márton írt róla ampelográfiai albumában. A mostani tapasztalatokat így foglalja össze Kanczler András: „…filoxéravész előtti fajtaként nagyon jól ellenáll a legtöbb betegségnek, és kimondottan jól művelhető, megbízható termésmennyiséget hoz. Későn érik, és a mai trendeknek megfelelően gyümölcsaromákkal teli, friss vörösbort ad; kicsit talán inkább a sillerre hasonlít.”
A Basilicus Szőlőbirtok
A vállalkozást 2010-ben alapította néhány befektetővel a Hétszőlőtől akkor átigazolt Kanczler András. A Tarcal egyik mellékutcájában található birtokközpont azóta zarándokhellyé vált, hétvégenként egymást érik a tokaji kóstolók, mesterkurzusok és egyéb rendezvények. A népszerűség egyebek között annak köszönhető, hogy a pincészet 8 hektáros birtokán szüretelt szőlőből minden évben 7-8 különböző bor készül, így a birtokboroktól a dűlőszelektált száraz tételeken át egészen a tokaji borkülönlegességekig – ideértve a rendkívül ritka száraz szamorodnit is – a borvidék minden kincse kóstolható. Az már csak hab a tortán, hogy itt a 2017-es szűztermés óta pohárba kerül Tokaj-Hegyalja rég elfeledett vörösbora, a purcsin is.
A bor
A technológia ugyanaz, mint a fehér szőlőből készült aszúboroknál: a botritiszes purcsin bogyókat az erjedés végén tartó, azonos évben szüretelt purcsin borba áztatják, majd a bort az előírásoknak megfelelően hordóban érlelik. Noha az így elkészült vörös aszú maradékcukor-tartalma literenként 188,9 gramm, a közel 9 g/l sav miatt mégsem érezzük túláradóan édesnek. Inkább rafinált: mazsolás, aszalt gyümölcsös, kicsit szörpös, de a korty vége szinte száraz, kifejezetten jóleső. Kedves, természetes bor, tele gyümölcsös, aszalt gyümölcsös, diós aromákkal. Rétegzett, folyamatosan változik, csupa meglepetés. Az ízélmény egyedi, semmihez sem hasonlítható. Önmagában is tökéletes desszert, de málnás túrótorta vagy egy szelet zserbó mellett is remek társ lehet.
A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:
Sue Tolson (nemzetközi borakadémikus), Somogyi Péter (Régi Magyar Szőlőfajtákért Egyesület), Csepe Erika (Borvidékmánia), Száraz Krisztián (Borgonista), dr. Nádasi Eszter (Borsmenta), Takács Andrea (Borsmenta), Pesti Eszter (Borsmenta) és Szabó Edit (Borsmenta).
Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:
Basilicus Szőlőbirtok: Purcsin 2022, Purcsin Aszú 2023; Bussay Pincészet: Csókaszőlő 2023; Fehérvári Borbirtok: Reserve Sárfehér 2023; Földi Bálint: Piros Bakator 2022; Gedeon Birtok: Diófás Arany Sárfehér 2023, Kövidinka 2024, Sárfehér Brut pezsgő; Gere Attila Pincészete: Fekete Járdovány 2023; Itt és Most Pince: Laska 2022; Medvebor: Mézes Fehér 2022, Szerémi Zöld 2023; Somló Kincse Kézműves Kispince: Gohér 2023, Sárfehér 2023; Szászi Birtok: BIO Csókaszőlő 2023, Furmint 2021; Szentesi Pince: Laska 2022, Lisztes 2021, Tihanyi Kék 2023; Tóth és Tóth Debrői Borok: Gohér 2023; Vylyan Pincészet: Csóka Variáció 2019.