Tesztelünk

Obzidian Bormanufaktúra: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2006

Obzidian Bormanufaktúra: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2006 című cikk borítóképe
2019. 12. 21. | Szabó Edit
Ez az aszú olyan, mintha itt maradt volna a múltból. Régi pincék, öreg hordók, elfeledett napok jutnak eszünkbe róla, na meg az a 2006-os végtelenül hosszú ősz, amikor még Mikulás napján is őzlábgombát adott az erdő…

A közepesen intenzív, aranysárga színű borban borostyános árnyalatok csillannak. Illata öreg pincék, régi hordók világát idézi, azt a korszakot, amikor még sokan úgy vélték, az a jó, ha az aszúban megmutatkoznak az oxidáció félreismerhetetlen jegyei. A karamellás, grillázsos, reszelt almás jegyek arra utalnak, hogy a bor készítője a régi iskola híve.

Kóstolva szinte meglepő az édesség, az illat alapján nem számítottunk ilyen magas cukortartalomra. A savak viszont nem képesek lépést tartani vele, így a szerkezet nem arányos, megbillen az édesség felé. Az érett aszúkra jellemző dohányos, gombás, avaros, földes jegyek nagyon szépen mutatkoznak, kár, hogy mellettük aszalt gyümölcsös, lekváros jegyeket már alig találunk.

Valaha szebb napokat látott, méltóságban megöregedett aszúbor, amely a régi iskola híveinek minden bizonnyal tetszeni fog. E sorok írója nemrég kóstolta, és sokkal több életet talált benne – elképzelhető, hogy csak ezzel a palackkal nem volt akkora szerencsénk.

(83 pont)
2019. december 10-én kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2006
Termelő: Obzidian Bormanufaktúra
Termőhely: Tokaji borvidék
Évjárat: 2006
Típus: édes fehérbor
Fajtaösszetétel: 100% sárga muskotály
Alkoholtartalom: 11.5%
Kapható: kizárólag a pincénél
Ára: 9990 Ft
A termelő weboldala: https://obzidianbor.hu/

A pincészet elérhetőségei:
Obzidian Bormanufaktúra
Cím: 3958 Hercegkút, Gomboshegyi Pincesor 1. Tokaj
Tel.: +36 20 922 0920
E-mail: info@obzidian.hu

Fotó:
Vető Gábor

Iszunk
Aszúteszt a Borsmentán című cikk borítóképe

Aszúteszt a Borsmentán

2019. 12. 17. | Szabó Edit
A tokaji aszú illik a karácsonyi asztalra, és bízunk benne, hogy tesztünk eredménye segít majd a választásban. A Borsmenta minősítő kóstolóján 8 különböző stílusú és évjáratú aszúbort kóstoltunk. Íme az eredmények…
Beszélgetünk
Aszú Day című cikk borítóképe

Aszú Day

2017. 12. 02. | Szabó Edit
A február elsején debütált International Furmint Day után december 10-én itt az Aszú Day. Töltsünk aszúbort a poharunkba, aztán készülhetnek a szelfik. Mutassuk meg a világnak, milyen csodálatos bor terem a Tokaji borvidéken. A programról az ötletgazdát, Kézdy Dánielt kérdeztük…
Iszunk
Aszú az asztalon című cikk borítóképe

Aszú az asztalon

2016. 12. 19. | Szabó Edit
Nem kétséges, hogy az aszú illik a karácsonyhoz, önmagában is tökéletes desszert, de gondosan megkomponált ételek mellett egészen más arcát mutatja. Nézzünk néhány klasszikus párost!
Iszunk
Aszúkisokos című cikk borítóképe

Aszúkisokos

2016. 11. 16. | Burai László
Nem mindennapi dolog, ha az ember egy aszút bont – tény, hogy a jó minőségnek ára van, két cserszegi még nem tesz ki egy aszút –, így ezeket a borokat leginkább az ünnepnapokon fogyasztjuk. A karácsony közeledtével elmondjuk, hogy mire érdemes figyelni.