Obzidian Bormanufaktúra: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2006

2019.12.21. | Szabó Edit
Ez az aszú olyan, mintha itt maradt volna a múltból. Régi pincék, öreg hordók, elfeledett napok jutnak eszünkbe róla, na meg az a 2006-os végtelenül hosszú ősz, amikor még Mikulás napján is őzlábgombát adott az erdő…
 
A közepesen intenzív, aranysárga színű borban borostyános árnyalatok csillannak. Illata öreg pincék, régi hordók világát idézi, azt a korszakot, amikor még sokan úgy vélték, az a jó, ha az aszúban megmutatkoznak az oxidáció félreismerhetetlen jegyei. A karamellás, grillázsos, reszelt almás jegyek arra utalnak, hogy a bor készítője a régi iskola híve.

Kóstolva szinte meglepő az édesség, az illat alapján nem számítottunk ilyen magas cukortartalomra. A savak viszont nem képesek lépést tartani vele, így a szerkezet nem arányos, megbillen az édesség felé. Az érett aszúkra jellemző dohányos, gombás, avaros, földes jegyek nagyon szépen mutatkoznak, kár, hogy mellettük aszalt gyümölcsös, lekváros jegyeket már alig találunk.

Valaha szebb napokat látott, méltóságban megöregedett aszúbor, amely a régi iskola híveinek minden bizonnyal tetszeni fog. E sorok írója nemrég kóstolta, és sokkal több életet talált benne – elképzelhető, hogy csak ezzel a palackkal nem volt akkora szerencsénk.

(83 pont)
2019. december 10-én kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!
 
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : Tokaji Aszú 5 puttonyos 2006
Termőhely : Tokaji borvidék
Évjárat : 2006
Típus : édes fehérbor
Fajtaösszetétel : 100% sárga muskotály
Alkoholtartalom : 11,5%
Kapható : kizárólag a pincénél
Ára : 9990 Ft
Termelő : Obzidian Bormanufaktúra
A termelő weboldala : https://obzidianbor.hu/
Fotó:
Vető Gábor


A pincészet elérhetőségei:
Obzidian Bormanufaktúra
Cím: 3958 Hercegkút, Gomboshegyi Pincesor 1. Tokaj
Tel.: +36 20 922 0920
E-mail: info@obzidian.hu
Iszunk

Aszúkisokos

2016.11.16. | Burai László
Nem mindennapi dolog, ha az ember egy aszút bont – tény, hogy a jó minőségnek ára van, két cserszegi még nem tesz ki egy aszút –, így ezeket a borokat leginkább az ünnepnapokon fogyaszt…
Iszunk

Aszú az asztalon

2016.12.19. | Szabó Edit
Nem kétséges, hogy az aszú illik a karácsonyhoz, önmagában is tökéletes desszert, de gondosan megkomponált ételek mellett egészen más arcát mutatja. Nézzünk néhány klasszikus párost! &n…
Beszélgetünk

Aszú Day

2017.12.02. | Szabó Edit
A február elsején debütált International Furmint Day után december 10-én itt az Aszú Day. Töltsünk aszúbort a poharunkba, aztán készülhetnek a szelfik. Mutassuk meg a világnak, milyen c…
Iszunk

Aszúteszt a Borsmentán

2019.12.17. | Szabó Edit
A tokaji aszú illik a karácsonyi asztalra, és bízunk benne, hogy tesztünk eredménye segít majd a választásban. A Borsmenta minősítő kóstolóján 8 különböző stílusú és évjáratú aszúbort k…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (68) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (265) borász (32) borászok borásza (5) borbár (27) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (21) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (187) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (100) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (6) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (48) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (7) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (7) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (108) tokaj-hegyalja (66) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)