Tesztelünk

Palkó Borok: Tokaji Szt. Erzsébet Cuvée 2014

Palkó Borok: Tokaji Szt. Erzsébet Cuvée 2014 című cikk borítóképe
2019. 05. 05. | Szabó Edit
A fiatal kertészmérnök házaspár Abaújszántón készíti borait. Érdemes megtanulni a nevüket, a Szt. Erzsébet Cuvée alapján ítélve hallunk még róluk…

Az aranysárga színű bor lassan mozdul a pohárban, látszik, hogy komolyabb alapanyaggal van dolgunk. Mély, intenzív illatában az érettebb tokaji édes borokra jellemző aromavilág jelenik meg: rumos diós, aszalt gyümölcsös, mazsolás, mézes jegyek, pörkölt magvakkal fűszerezve.

Kóstolva krémes, bársonyos és rendkívül gazdag. Ízét a mazsolás, aszalt barackos, édesfűszeres aromatika határozza meg. Az édességérzet a meghatározó, a savak ugyan jól tartanak, de a szerkezet a cukor felé billen. Picit lendületesebb savtartalommal sokkal üdébb lehetne a bor, de azért csalódást így sem okoz, sőt.

A szépen korosodó tokaji természetes édes borok egyik csodálatos példája, érdemes figyelni rá – és a pincészetre is.

Megjegyzés: a bor szamorodnitechnológiával készült, maradékcukor-tartalma 177 g/l, azaz megfelel egy 6 puttonyos aszúénak. 2000 palackot töltöttek belőle.

(87 pont)

2019. január 22-én kóstoltuk a Kóstolom Borbárban.

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Tokaji Szt. Erzsébet Cuvée
Termelő: Palkó Pincészet
Termőhely: Tokaji borvidék
Évjárat: 2014
Típus: édes fehérbor
Fajtaösszetétel: furmint
Alkoholtartalom: 9.5%
Kapható: a pincénél
Ára: 3500 Ft
A termelő weboldala: http://palkoborok.hu/

A pincészet elérhetőségei:
Palkó Borok – Palkó Gabriella és Palkó Norbert
Cím: 3881 Abaújszántó, Arany János u. 84.
Tel.: +36 70 676 4380
E-mail: info@palkoborok.hu

Fotó:
Vető Gábor