Vissza

Kin kao jang?

2019.12.13. | Klich Zsuzsa
A fenti mondat gyakori üdvözlés Thaiföldön. Azt jelenti: ettél már? Ebből is látható, hogy a társas étkezés a thaiföldi életmód szerves része. Elmeséljük, mit tapasztal meg mindebből az utazó szűk két hét alatt…
 


Az egykori Sziám a világ legnagyobb turisztikai központja. Az itt élő emberek kedvessége, az ország természeti kincsei, gazdag kultúrája és a trópusi környezet miatt egyaránt rendkívül vonzó utazási célpont. Déli területeit egyik oldalról az Andamán-tenger, másikról a Thai-öböl határolja, így gasztronómiáját erősen meghatározza a vízi életmód, valamint a vízből jövő növények és állatok sokasága.



A thaiföldi konyha az egyik legjobb a világon. Sokféle hatás érte: a csili a portugál misszionáriusoktól, a wok Kínából érkezett, de ételeikben könnyen tetten érhető India és Malajzia ízvilága is. A thai emberek az új fűszereket és technikákat érzékenyen illesztették be a saját világukba, így gasztronómiájukban finoman ötvöződik nyugat és kelet.



Akármerre járunk az országban, szinte mindenhol tudunk az utcán étkezni. Az itteni gyorsételek között persze hiába keresnénk a hamburgert vagy a gíroszt. Az árusok mozgó konyhájukkal a járdán parkolnak, és néhány ülőkével, asztallal pár pillanat alatt szabadtéri vendéglőt varázsolnak a legforgalmasabb utcasarkon is. Minden ételük könnyen, gyorsan fogyasztható, a húsokat hurkapálcára tűzve sütik forró olajban, és hozzá haraphatjuk kézben a rizst, mint egy darabka kenyeret. Ez a ragacsos rizs (közismert angol nevén sticky rice) sok édességnek is elengedhetetlen alapanyaga. Rövid szemű rizsfajtából készül, amelynek szemei főzéskor összetapadnak. Sósan is, édesen is ízletes.



Ha az étkezés végén ennénk egy kis gyümölcsöt, azért sem kell a piacra mennünk. Thaiföldön gyümölcsöt is árulnak az utcán, tisztítva, darabolva, fogyasztásra készen, de az ananászból, mangóból, dinnyéből és egyéb gyümölcsökből készült friss turmixoknak is nehéz ellenállni. Az italt jégkásával mixelik, és mindegyik igazán üdítő a trópusi hőségben. Az utcai étkezéssel ott tartózkodásunk első napjaiban azért legyünk óvatosak, de ha a gyomrunk már megszokta az ízeket és a fűszerezést, bátran engedjünk a csábításnak! A bevállalósak megkóstolhatják a békát, a lárvát, sőt akár a bogarakat is…



Ha mégsem az utcán étkezünk, hanem beülünk egy kisebb helyre, készüljünk fel rá, hogy fantasztikus közösségi élményben lesz részünk! Itt az ételek fajtánként kerülnek az asztalra: húsok, zöldségek, rizs és szósz, nagy tálakban, hogy mindenki kedvére szedhessen belőle, olyan sorrendben, ahogyan éppen kedve tartja. Ez az igazi terülj-terülj asztal! A saját tányérjára egyszerre mindenki csak keveset pakol, és ha az elfogyott, akkor nyúl a következő adagért. Az ételek harapásnyi falatokra darabolva érkeznek, kést ne is keressünk! Enni a jobb kézbe vett kanállal szokás, a bal kézben fogott villával segítjük a falatot a kanálra. Adnak pálcikát is, de nem fontos stresszelni magunkat a használatával. Csodás, hogy mindent meg lehet kóstolni, és az sem baj, ha valami nem ízlik, mert van más, ami pedig igen. A lassú étkezés garantált, közben jókat beszélgetnek az emberek. Ez a legjobb társasági program a világon!



Az egyik legismertebb thai étel a PAD THAI. Szinte mindenki szereti, még a gyerekek is könnyen megbarátkoznak vele. Nálunk szerelem volt első látásra, a pad thai lett Csilla lányom személyes kedvence, pedig nem ettünk belőle két egyformát. Minden helynek megvan a maga titkos trükkje, sajátos fűszerezése, de ez így is van rendjén. Azt viszont mindenki tudja, hogy egyszerre csak egy adag készülhet belőle, különben a tészta nem pirított lesz, hanem főtt. A pad thaira még visszatérünk, hoztunk egy receptet, kipróbáljuk, és ha jól sikerül, később megosztjuk a Borsmenta olvasóival.



Ha Thaiföldre utazunk, jó, ha tudjuk, hogy az étkezés általában hat alappillérre épül. Az első az előételek csoportja, amelyek körében általában salátákkal vagy zöldséges, húsos tekercsekkel találkozunk. A legnépszerűbbek egyike a zöldpapaja-saláta, vagy az itthon is jól ismert tavaszi tekercs, ami egészen más, mint amit a kínai konyhában megszoktunk. Fűszeres, csípős szószokkal tálalják, és mennyei.



A második pillért a levesek alkotják, amelyek rendkívül tartalmasak, így a nagy melegben nem is biztos, hogy kívánunk mást délidőben. A fűszerezés egzotikus, citromnádat, galangalt, gyömbért, friss koriandert, csilit, lime-ot és kókusztejet szinte mindegyikhez használnak, legyen az csípős-savanyú rákleves vagy a híres, sokak által ismert és szeretett kókusztejes csirkeleves, a Tom Kha Gai.



A rázva-pirítva készült húsételek szintén nagyon fontos részét képezik a thai konyhának, ez a negyedik csoport. Így készül a már fent említett pad thai, vagy a szintén nagyon népszerű kesudiós csirke is. A curryételek alkotják az ötödik pillért, számtalan változatuk létezik. Az ételek többfajta currypasztával készülhetnek, közülük a Green, a Massaman, a Khao Soi vagy Panaeng az alap.

A hatodik a desszertek világa, de ez nem olyan sokszínű, mint az eddigiek. Az étkezés végén a thai emberek leginkább egy kis friss gyümölcsöt fogyasztanak, és nekünk is jobban esik egy szelet dinnye, mangó, papaja vagy egy fürt szőlő ezen az éghajlaton, mint a krémes vagy a csokitorta. Ha viszont mindenképpen desszertre vágyunk, együnk egy ragacsos rizst mangóval, vagy kóstoljuk meg a kókusztejben főtt édesburgonyát, sütőtököt, banánt. A tápiókapuding is sokak kedvence, és reggelire is nagyon jó választás.



Thaiföldön gyönyörűek a templomok, elképesztő a természeti környezet, de ha valaki szerelmes a gasztronómiába, jól teszi, ha kihagy egy félnapnyi városnézést, és helyette beiratkozik egy főzőkurzusra. Ezek a programok rendkívül népszerűek, rengetegből lehet választani, és mivel erős a verseny, egyik jobb, mint a másik. (Csak beütjük a keresőbe, hogy Thailand cooking school, és már sorjáznak is előttünk a lehetőségek.)

Érdemes a szállásunkhoz közeli tanfolyamot választani, hiszen a programhoz alapesetben hozzátartozik, hogy értünk jönnek, és utána haza is szállítanak. Benne foglaltatik még egy piaclátogatás – ahol minden zöldséget, gyümölcsöt és fűszert megmutatnak, meg is szagoltatnak –, továbbá 4-5 fogás elkészítése és elfogyasztása. A tanfolyam végén megkapjuk az elkészített ételek leírását egy kis szakácskönyvben, valamint egy oklevelet arról, hogy sikeresen elvégeztük a képzést. A program meglepően olcsó, ugyanakkor thaiföldi utazásunk egyik legkülönlegesebb élménye lehet. (Mi Csillával a Yummy Tasty Thai Cooking School hallgatói voltunk Chiang Maiban. Fantasztikus volt, csak szuperlatívuszokban szólhatok róla, de minden nagyobb városban található főzőiskola, és ha az oldalukon elolvassuk a véleményeket, nem nyúlhatunk mellé!)



Remek volt a csapat, épp megfelelő a létszám. Egy nagyon helyes francia pár, Eva és Pierre, valamint két rokonszenves amerikai fiatal, Emma és James főzött még velünk. Jó hangulatban zajlott a közös munka, őröltünk, kevertünk, kóstoltunk együtt. Sok újat megtudhattunk a technikákról és az alapanyagokról. Daw, az oktató érdekesen, színesen magyarázott, és sokat segített Noodles, a suli vezetője is.



Nem beszéltünk még olyan emberrel, aki egy ilyen élmény után nem szeret bele menthetetlenül a thai gasztronómiába. Közeledik a karácsony, vegyünk példát a thai emberekről: hagyjuk ki a kilátástalan sorban állást a boltokban, és drága ajándékok helyett lepjük meg élménnyel szeretteinket. Vásároljunk be egy ázsiai boltban, főzzünk, süssünk, falatozzunk együtt, aztán fáradt tagjaink lazítására keressünk fel egy thai masszőrt, és azonnal látni fogjuk, milyen szép az élet.
 
Fotó:
Szabó Edit -
Klich Zsuzsa
Teveli Gábor

Főzünk

Kókusztejes csirkeleves – Tom Kha Gai

2019.12.16. | Klich Zsuzsa
A Tom Kha Gai a thai konyha egyik remeke. A friss, illatos, édes csodaleves hozzávalói már itthon is beszerezhetők, így elkészítésével bárki sikeresen próbálkozhat. Íme a Thaiföldről ho…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (246) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (20) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)