Utazunk

Buli a pázmándi szőlőhegyen

Buli a pázmándi szőlőhegyen című cikk borítóképe
2025. 05. 28. | Szabó Edit
A tavalyit mindenki imádta, ezért május 31-én, szombaton ismét lesz Pázm’and Winefesztivál a pázmándi szőlőhegyen. Hat helyszínen nyolc borászat, étel, bor, zene, tánc. És hogy mi még? Borostyán-Kovács Tamara, vagyis a Boroslány elmeséli…

A fesztivál programja fent van a közösségi oldalakon, bárki utánanézhet, hogy mi mindent kínál a második Pázm’and Wine // Le is út, fel is út! május 31-én, szombaton. De mi van a sorok mögött? Mit kap még a látogató?
Varázslatot, azt hiszem. A rácsodálkozás élményét és a meglepetést, hogy ilyen gyönyörű a pázmándi szőlőhegy. Mi itt élünk, itt készítjük a borainkat, mégsem tudunk betelni a látvánnyal, mert minden egyes napon más arcát mutatja. Minket még nem fedeztek fel a borturisták, nem számítunk zarándokhelynek, ezért nagyon megbecsüljük a vendégeinket, és igyekszünk a magunk módján kényeztetni őket. A tavalyi visszajelzések azt mutatták, hogy mindenkit elvarázsolt a környezet, a fesztiválozók imádták a helyet, azt, hogy itt tényleg jó szó jár a borok mellé, és meglepte őket, hogy ez a maroknyi borászközösség ilyen színvonalas fesztivált hozott létre, gyakorlatilag a semmiből.

Tavaly négy helyszínen hat borászat várta a túrázókat, az idén már hat helyszín van és nyolc borászat. Kik az újak?
Az egyik új helyszínünk a Czakó Birtok. Czakó Tamás fiatal kollégánk pázmándi születésű, és mivel a családja mezőgazdasággal foglalkozik, a föld szeretete gyerekkorától kíséri. Növényorvosként végzett, nemrég kezdett borászkodni, most került a polcra az első évjárata. Lelkes, a közösségért aktívan dolgozó tagja a pázmándi borászok csapatának, örülünk, hogy velünk van. A másik új helyszín Sobor Dávid pincéje, ahol a házigazdán kívül a Szentesi Pince tulajdonosaival is találkozhatunk. Ők már tavaly is szívesen jöttek volna, csak az időpont nem volt megfelelő, most viszont minden akadály elhárult, úgyhogy aki meglátogatja Sobor Dávidot, az Szentesi Józseffel és Katival is együtt borozgaztat. És akkor már elmondom a régieket is: Köllő Zsolt Pincészet, Nagy Gábor Családi Birtok, Boroslány Borműhely, vagyis én és az ApróKertek, ahol az 1B3 vendégeskedik.

Ez a hat helyszín mekkora távolságra van egymástól? Megerőltető a séta?
Aki mindenhová gyalog szeretne menni, az sem sétál 6 kilométernél többet a parkolótól a legtávolabbi helyszínig, és vissza. A távolságok nem nagyok a pincék között, de sokan jönnek kerékpárral is. Ha viszont se a séta, se a bicaj nem opció, akkor igénybe lehet venni az ingyenesen közlekedő patás taxit. A kocsikat a SzénáZoo Lovasudvar lovacskái húzzák, különleges élmény egy ilyen utazás, mindenkinek ajánlom.

Van ajánlott túraútvonal?
Nincs ilyen, és nincs is rá szükség. Van, aki csak egy-két helyet látogat meg, van, aki benéz mindenhová, aztán eldönti, hogy hol szeretne hosszabban időzni. A borászatok viszonylag közel vannak egymáshoz, a tájékozódást mindenhol táblák segítik. Eltévedni kész művészet, de a szőlőhegy lábánál található parkolókban mindenki felkaphat egy térképet, hogy lássa, kit merre talál.

Egy borfesztiválra azért jobb tömegközlekedéssel érkezni. Mi az ajánlat a vonatozók, buszozók számára?
A kápolnásnyéki vasútállomás és a fesztiválhelyszín között délután 1 és este 10 óra között kisbuszos transzfert biztosítunk. Igyekszünk a vonatok menetrendjéhez igazodni, de ha valaki épp belebotlik egy Kápolnásnyék-Vereb menetrendszerinti autóbuszjáratba, arra is nyugodtan felszállhat, viszont azért értelemszerűen fizetni kell. Aki ezt a megoldást választja, a Pázmánd, Csekés bejárati útnál szálljon le, és onnan kényelmesen fel tud sétálni a Kabar-dűlő felé.

Nincs belépődíj, ingyenes a transzfer, a patás taxi. Mi az, amiért fizetni kell?
Például a fesztiválpohárért, amit bármelyik helyszínen meg lehet vásárolni 2000 Ft-ért, és nem visszaváltható. A rajta lévő felirat tavaly fekete volt, az idén zöld, nekem nagyon tetszik. Ha valaki rendszeresen eljön hozzánk, néhány év alatt összegyűjtheti a teljes kollekciót. (Nevet.) És persze fizetni kell a borokért, amit a pohárba töltünk, valamint az ételekért is, de úgy gondolom, ez természetes.

Látom, hogy minden helyszínen készültök ételekkel. Ott is szempont volt, hogy helyi szolgáltatókat hívjatok?
Valójában nem, mert ahogyan szinte minden, a gasztronómia is a barátságok, ismeretségek révén állt össze. Viszont érdekes, hogy így is majdnem mindenki helyi vagy környékbeli. Arra figyeltünk, hogy a kínálat széles és összehangolt legyen, ne ajánlja mindenki ugyanazt. Lesz nápolyi pizza és persze burger, na meg helyi finomságok, sajtok, de ne feledjük, hogy ez egy borfesztivál, itt a boroké a főszerep.

Helyben vagyunk: lesznek olyan borok, amelyek kifejezetten a fesztiválon debütálnak?
Az új könnyűvéreket itt kóstolhatja először a közönség, és az 1B3 új évjárata is most mutatkozik be, sőt lehet, hogy a nagy napra elkészül az új címkéjük is. Nálam is lesz három új bor, és az ApróKerteknél is jön egy-két tétel a 2024-es évjáratból, szóval még a feketeöves kóstolók is találnak bőven újdonságokat.

Minden helyszínen lesz zene. A muzsikusok is a barátaitok?
Természetesen. A nálam fellépő jazzénekesnő kisfia együtt jár oviba az én gyerekemmel – és egyébként úgy alakult, hogy nálunk minden közreműködő nő, tehát mi csajosban toljuk –, de szinte mindenhol barátok zenélnek. Ez a buli úgy jön létre, mintha a saját kerti partinkat szerveznénk, csak éppen több helyszínen fut egyszerre, és egy kicsit több lesz a vendég. Mindenki a saját energiáit, a saját kapcsolatrendszerét mozgatja meg és dobja be a közösbe, hogy valami nagy jó legyen a vége.

Lesz tánc is?
Hajaj! Tavaly is volt, biztos, hogy most is lesz. Ez egy felszabadult délután-este, amikor mindenki úgy érzi jól magát, ahogy neki tetszik. Mi, borászok örülünk, hogy megmutathatjuk ezt a szőlőhegyet, amibe szerelmesek vagyunk, ami nem egyszerűen a megélhetésünket adja, hanem kreatív alkotóvá avat bennünket. Számunkra öröm, hogy a vendégeink megkóstolják a munkánk gyümölcsét, és bízunk benne, hogy a kellemes élmények hatására gyakran visszatérnek majd.

A rendezvény délután 1 órakor kezdődik.
További információért katt IDE!

Fotó:
ZsZs Fotó - Sárközi Zsuzsanna
Boroslány Bortéka
Miklóska Zoltán

Iszunk
Köszi mindent, jó volt, folytatjuk! című cikk borítóképe

Köszi mindent, jó volt, folytatjuk!

2024. 06. 28. | Schubert Ádám
Siker volt a Pázm’and Wine 2024
Mindig öröm, ha egy maroknyi lelkes borász önerőből hoz létre egy sikeres minifesztivált. Az első Pázm’and Wine (le is út, fel is út!) boldogító volt. Fogadjátok szeretettel Schubert Ádám gondolatait…
Iszunk
Hab a tortán című cikk borítóképe

Hab a tortán

2024. 05. 26. | Szabó Edit
Pázmándi borkalandok 4. – Schubert Ádám és az ApróKertek
Dűlőséta, remek beszélgetés és kiváló borok. Néhány szóban összefoglalva ez történt a Borsmenta Kóstolóklub pázmándi túrájának negyedik állomásán, ahol Schubert Ádám és az ApróKertek borait kóstolva egyik ámulatból a másikba estünk…
Iszunk
Tűzoltó a pincében című cikk borítóképe

Tűzoltó a pincében

2024. 05. 24. | Szabó Edit
Pázmándi borkalandok 3. – Köllő Zsolt Pincészet
A Borsmenta Kóstolóklub pázmándi túrájának harmadik állomása a Bálint Borárium volt, ahol a kiváló ebéd előtt Köllő Zsolt helyi borász tartott nekünk kóstolót…
Iszunk
A hegybíró bora című cikk borítóképe

A hegybíró bora

2024. 05. 20. | Szabó Edit
Pázmándi borkalandok 2. – Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok
A Borsmenta Kóstolóklub pázmándi túrájának második állomása a Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok pincéje volt, ahol személyesen a borász, Nagy Gábor várta a csapatot…
Iszunk
Reggeli a Boroslánnyal című cikk borítóképe

Reggeli a Boroslánnyal

2024. 05. 15. | Szabó Edit
Pázmándi borkalandok 1. -– A Boroslány Bortéka
A Borsmenta Kóstolóklub májusi túráján Pázmándot vettük célba. Első utunk a Boroslány Bortékába vezetett, ahol pezsgős reggelivel várt bennünket a hely megálmodója, Borostyán-Kovács Tamara…
Eszünk
Vendéglő a Szőlőhegyen című cikk borítóképe

Vendéglő a Szőlőhegyen

2022. 07. 16. | Szabó Edit
A Velencei-tó kapujában, a pázmándi Szőlőhegyen pár éve nyílt Bálint Borárium kiváló konyhával és környékbeli borokkal várja a vendégeket. Érdemes hozzájuk benézni, és nem csak rendezvények idején…