Vissza
Vendégoldal

Íme a Grand Tokaj első amforában érlelt eszenciája

Íme a Grand Tokaj első amforában érlelt eszenciája című cikk borítóképe
2024. 12. 10. | Borsmenta
Kivételes pillanatnak lehettek tanúi a jelenlévők júliusban, a Grand Tokaj Borászathoz tartozó Szegi pincében. Tíz év után akkor bontották meg ugyanis azt az amforát, amelybe a borvidék egyik legértékesebb mustja került…

Áts Károly, a Grand Tokaj főborásza 2013 elején érkezett a pincészethez, és akkoriban kezdett kísérletezni az amforás érleléssel. Azóta is azt vallja, „nagyon sok mindenre nyitott”, hogy egy ízt, aromát megkapjon. A 2013-as évjárat kimagasló minőségű aszúszemeket adott, minden megvolt tehát hozzá, hogy a botritisz kibontakozzon, és koncentrálja a szőlőszemekben az aromákat, a savakat és a cukortartalmat.

A júliusi kóstolást Áts Károly főborász és Rábai László vezérigazgató közösen végezte. „Meglepő volt, mennyire friss és üde ez az eszencia” – meséli Áts Károly, aki korábban – ahogy a Bëlga is megénekelte – éppen a 100 pontra értékelt 1999-es eszenciájáról vált ismertté.

Amikor az amfora és Tokaj találkozik

A Grand Tokaj borászat aszúi 500 literes zempléni tölgyfa hordókban érlelődnek, a késői szüretnek viszont épp a hűtött acéltartály ad vibráló gyümölcsösséget. Az amforás érlelés valahol a hordó és a tartály között van, az agyagon keresztül ugyanis több levegő jut a borba, mint a szinte tökéletesen záró tartályon át, de messze nem annyi, mint egy hordó fáján keresztül. Ahogy a tölgyfa hordóknál, itt is számít az alapanyag minősége és neutrális karaktere, hogy kiemeljen bizonyos ízeket, aromákat. A Légli-amforák tömör kőagyagmasszából, kézzel, döngöléssel készülnek, magas hőfokon kiégetve.

„A hatás nagyon érdekes, nagyon zamatos, emel a boron – mondja róla Áts Károly. Az amforában mindig üdébb, mindig gyümölcsösebb lesz a végeredmény, mint egy hordóban. Mintha nem is ugyanaz a 2013-as évjárat lenne, mint a hordóban érlelt párja. Kétféle személyisége alakult ki ugyanannak a bornak, és mindkettő csodálatos a maga nemében.”

A tokaji karakter eléréséhez nélkülözhetetlen az olyan pince, vagyis érlelési környezet, ahol a kizárólag Hegyaljára jellemző Zasmidium cellarepincepenész biztosítja a levegő tisztaságát. Mivel a szamorodnit és az aszút hosszú ideig érlelik, nagyon fontos az az állandó, optimális hőmérséklet és páratartalom, amit a tufába vájt, kétszintes Szegi pince biztosít mind a frissen készülő tételek, mind a muzeális palackok zavartalan pihenéséhez.

Az eszencia lényege egyetlen szóban: TOKAJ

Akik kedvelik az összetéveszthetetlen, jellegzetes ízeket Tokaj száraz, dűlőszelektált boraiban, azokat valószínűleg az eszencia is megszólítja. Képzeljük csak el! Egy mázsa szőlőből mindössze 5-7 liter eszencia csöpög ki úgy, hogy az ötödére töppedt, koncentrált savakat, cukrot és aromaanyagokat rejtő szemek a saját súlyukkal nyomják egymást. Egy dűlőszelektált aszúbor – amilyen például a Szarvas – a termőhely legtisztább szimbóluma, az eszencia azonban még ennél is több. „Benne van a napfény. Benne van Tokaj. Az emberek gondos, fáradságos munkája. A Bodrog és a Tisza köze. A Zempléni-hegység. A fajtáink. A Szegi pince. Az egész élet. Ezért kell ezt a bort legalább egyszer mindenkinek megkóstolnia” – hangsúlyozza Áts Károly.

Ünnepi tétel gyűjtőknek és Tokaj szerelmeseinek

A Terroir Selection Amphora Aged Eszencia 2013 alapanyagát aszúsodott szőlőszemek adták, furmint, hárslevelű, sárga muskotály, zéta, kabar és kövérszőlő fajtákból. Természetes maradékcukor-tartalma literenként 550 gramm, mellette 16 gramm/liter savat és mindössze 2,5% alkoholtartalmat találunk. A bor 2024 év végére került forgalomba.

Tíz év elrepült

„Tíz évvel ezelőtt, amikor Karcsiék elvitték Tolcsvára az első kőedényt, és belekerült az eszencia, eleinte naponta, azután hetente, majd havonta hívogattam Karcsit, hogy hogyan alakul benne a bor. Mindig megnyugtatott, hogy várni kell, várni, még nem kóstolgatjuk, nem zavarjuk. És egyszerre csak eltelik tíz év, mintha egy pillanat lett volna, én pedig nagyon-nagyon izgulok, hogy milyen a végeredmény. Karácsonyra, remélem, lesz alkalmam megkóstolni” – meséli a kőedény alkotója, Légli Attila balatonboglári fazekasmester.

És mivel a 2013-as tétel meggyőzte a szakembereket, az amforás kísérlet folytatódik: a 2023-as eszencia is amforába kerül: két 125 literes, Légli Attila által készített edény telik majd meg az értékes alapanyaggal. Újra van tehát mit várni, de addig is boldogok lehetnek azok a szerencsések, akik a Grand Tokaj első amforás eszenciájában megízlelhetik a 2013-as év lenyomatát.

Fotó:
Grand Tokaj

Iszunk
Bemutatkoztak a világ első amforában érlelt pálinkái című cikk borítóképe

Bemutatkoztak a világ első amforában érlelt pálinkái

2022. 11. 18. | Szöllősi Edit "össz-szesz mester"
Különleges születésnapi ajándékkal lepte meg fogyasztóit az idén 20 éves Agárdi Pálinkafőzde. Hároméves előkészítés után megalkották a világ első amforában érlelt pálinkáját – mindjárt három ízben. A világpremiert Budapesten tartották…
Tesztelünk
Grand Tokaj: Pillanat Gyöngyözőbor 2019 című cikk borítóképe

Grand Tokaj: Pillanat Gyöngyözőbor 2019

2021. 07. 25. | Szabó Edit
A Grand Tokaj első gyöngyözőbora kedvességével és eleganciájával teszi emlékezetessé a pillanatot. Vendégváró italnak tökéletes, de vigyázat: egy palack soha nem elég…
Beszélgetünk
Aszú Day című cikk borítóképe

Aszú Day

2017. 12. 02. | Szabó Edit
A február elsején debütált International Furmint Day után december 10-én itt az Aszú Day. Töltsünk aszúbort a poharunkba, aztán készülhetnek a szelfik. Mutassuk meg a világnak, milyen csodálatos bor terem a Tokaji borvidéken. A programról az ötletgazdát, Kézdy Dánielt kérdeztük…
Iszunk
Aszú az asztalon című cikk borítóképe

Aszú az asztalon

2016. 12. 19. | Szabó Edit
Nem kétséges, hogy az aszú illik a karácsonyhoz, önmagában is tökéletes desszert, de gondosan megkomponált ételek mellett egészen más arcát mutatja. Nézzünk néhány klasszikus párost!
Iszunk
Aszúkisokos című cikk borítóképe

Aszúkisokos

2016. 11. 16. | Burai László
Nem mindennapi dolog, ha az ember egy aszút bont – tény, hogy a jó minőségnek ára van, két cserszegi még nem tesz ki egy aszút –, így ezeket a borokat leginkább az ünnepnapokon fogyasztjuk. A karácsony közeledtével elmondjuk, hogy mire érdemes figyelni.
Beszélgetünk
Egy kerek történet című cikk borítóképe

Egy kerek történet

2016. 10. 15. | Szabó Edit
Beszélgetés Csetvei Krisztinával
A szerbiai Bácstopolyán született. Nem lett úszóbajnok, pedig annak készült, de nem lett műszaki menedzser sem, noha néhány évet eltöltött ezen a területen. Csetvei Krisztina, a borász szakma egyik nagy reménysége az idén szüretelte a hatodik évjáratát Móron…