Vendégoldal

Nálunk randizik a nemzetközi borszakma!

Nálunk randizik a nemzetközi borszakma! című cikk borítóképe
2025. 09. 10. | Borsmenta
Szeptember 8. és 13. között 150 boros szakember látogat el hazánkba a világ minden tájáról, hogy részt vegyen a BOR 2025 – Hungarian Wine Summit rendezvényen. Íme a részletek…

A BOR 2025 – Hungarian Wine Summit célja, hogy átfogó képet adjon a magyar bor egyediségéről, értékeiről és nemzetközi versenyképességéről. A rendezvényre 150 külföldi vendég érkezik – köztük válogatott importőrök, kereskedők, szakértők és újságírók –, elsősorban a Nemzeti Bormarketing Stratégiában kiemelt nemzetközi célpiacokról, akik közel 80 borászat tételeit ismerhetik meg, miközben személyesen is ellátogatnak hazánk több borrégiójába.


A program központi eleme a szeptember 10-11-én Budapesten zajló kétnapos konferencia, melyet Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos nyit meg. Az első nap a mesterkurzusoké, ahol a résztvevők a magyar borvilág ikonikus területeivel és stílusaival ismerkednek meg. Az előadásokat olyan neves szakemberek tartják, mint Tüű Péter (pezsgők), John Szabó és Gilvesy Róbert (vulkanikus borok), Gere Andrea és ifj. Lőrincz György (ikonikus vörösborok), valamint Molnár Péter és Mészáros László (tokaji édes borok). Az intenzív szakmai nap zárásaként kötetlen Gulyás Party várja a résztvevőket, ami a vendégszeretet és a közösségi élmény jegyében teremt lehetőséget a kapcsolatépítésre. A második nap a gyakorlati tapasztalatszerzésre és az üzleti kapcsolatok építésére koncentrál: a vendégek a Tasting Zone kóstolóin, valamint célzott B2B találkozókon ismerkedhetnek meg a borászatokkal és boraikkal. A nemzetközi média képviselői külön gasztronómiai sétán fedezhetik fel a főváros kulturális és kulináris értékeit, majd délután ők is csatlakoznak a kóstolóprogramhoz. Az estét a budai várban zajló Budapest Borfesztivál látogatása koronázza meg.

A Summit egyik legfontosabb újítása a kétszeresére bővített Study Tour program, ami lehetővé teszi, hogy a vendégek akár négy különböző vidéket is bejárjanak egyetlen hét alatt. A két turnusban zajló tanulmányutak során a résztvevők olyan ikonikus régiókat fedezhetnek fel, mint Tokaj, Eger, Szekszárd, Villány vagy a Balaton környéke, de az idén újdonságként Budafok, Pannonhalma, Sopron és Etyek is teljes értékű partnerként jelenik meg a programban. A túrák minden állomásán pincelátogatások és sétálókóstolók várják a vendégeket, ezek közvetlenebb, emberközelibb élményt biztosítanak, és arcokat, történeteket társítanak a borokhoz.

A BOR 2025 – Hungarian Wine Summit egyszerre szakmai platform, üzleti találkozási pont és élményalapú gasztronómiai utazás. A szervezők célja, hogy a nemzetközi vendégek komplex és inspiráló képet kapjanak a magyar borról – a pohárban, a termőhelyen és a közösségi élményekben egyaránt.

Fotó:
Magyar Bormarketing Ügynökség

Vendégoldal
Tokaj, a csoda című cikk borítóképe

Tokaj, a csoda

2022. 12. 13. | Stephen Quinn
A Tokaji borvidék Stephen Quinn szemével
Stephen Quinn szerint Tokaj ékkövei egyértelműen az édes borok, a legjobb hárslevelűt a Kikelet Pincénél itta, és a furmint pezsgőknek jót tenne a jelenleginél hosszabb érlelési idő. A Tokaji borvidék egy angol újságíró szemével...
Iszunk
Aszúszüret Tokajban című cikk borítóképe

Aszúszüret Tokajban

2022. 11. 28. | Szabó Edit
Angol borszakújságírók kicsi, de lelkes csapata járt nemrég Tokaj-Hegyalján. Programjukat a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a londoni székhelyű Wines of Hungary UK szervezte…
Iszunk
Örömünnep volt a magyar borok csúcstalálkozója! című cikk borítóképe

Örömünnep volt a magyar borok csúcstalálkozója!

2022. 03. 30. | Szabó Edit
A programban részt vevő borászok és a meghívott vendégek egyaránt sikeresnek értékelték az Agrármarketing Centrum által szervezett Hungarian Wine Summit rendezvényt…
Iszunk
Elstartolt a Hungarian Wine Summit című cikk borítóképe

Elstartolt a Hungarian Wine Summit

2022. 03. 24. | Szabó Edit
Ünnepi vacsorával és kétnapos bortúrával kezdődött az Agrármarketing Centrum által szervezett Hungarian Wine Summit. A Borsmenta munkatársa a balatoni túrán találkozott a vendégekkel…
Iszunk
Fókuszban a furmint című cikk borítóképe

Fókuszban a furmint

2021. 05. 28. | Borsmenta
A furmintnak mára valóságos kultusza lett a sommelier-k és a séfek körében. Fedezzük fel Caroline Gilby Master of Wine-nal, hogy milyen sokoldalú borok készülnek ebből az igazán nemes fehér szőlőből!
Iszunk
A magyar borokra figyel a világ! című cikk borítóképe

A magyar borokra figyel a világ!

2021. 04. 09. | Szabó Edit
36 oldalas mellékletet szentel a magyar boroknak a világ legismertebb borászati szaklapja, az angol Decanter. A kiadvány Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármarketing Centrum támogatásával jelent meg…