Vendégoldal

Borászok összefogása a Nivegy-völgyben

Borászok összefogása a Nivegy-völgyben című cikk borítóképe
2025. 10. 31. | Borsmenta
Egy derűs októberi hétvégén Borpikniket rendeztek a helyi borászok a Nivegy-völgyben. A rendezvényen több mint 300 vendég ünnepelte az összefogás erejét és az új, közös bor megszületését…

Október 18-án több mint 300 vendég – a Nivegy-völgyi Borpiknik történetének eddigi legnépesebb közönsége – érkezett a Dobosi Birtokközpontba, hogy vidám, kötetlen hangulatban ünnepeljenek együtt a helyi borászokkal. Az ünneplésre nem csupán az adott okot, hogy befejezték a szüretet, hanem az is, hogy nyolc Nivegy-völgyi borász, Szik Mátyás örökös magyar sommelier bajnok és Róka Ádám, a Nivegy-völgy online megjelenésének építője közös munkájaként megszületett első közös boruk, a NivEGY. A bor hatalmas sikert aratott: a közönség és a szakma egyaránt elismeréssel fogadta a Nivegy-völgy összefogásának üzenetét.

A közös bor célja, hogy választ adjon a hazai borászatok egyik legnagyobb kihívására: a kicsi, de kiváló minőséget előállító pincészetek önállóan nehezen tudnak exportpiacokra lépni. A közösségi együttműködés révén azonban egységes, megbízható minőségű, de nagyobb mennyiségű tétel születhet.

„A mai nap számunkra nemcsak borbemutató, hanem mérföldkő is, hiszen a NivEGY Bor nem csupán egy új márka, hanem annál sokkal több: közös gondolat arról, hogy összefogással messzebbre jutunk. Hisszük, hogy a Nivegy-völgy ereje abban rejlik, hogy sok kicsi érték összeadódik egy nagy egésszé” – mondta Dobosi Győző, a kezdeményezés házigazdája.

A bor a Nivegy-völgyi eredetvédelmi rendszer kategóriájába tartozik, ami a Balaton-felvidék egyik legautentikusabb, természetes stílusú védjegye. A házasítás nyolc pince borából született, és a térségre jellemző ásványos, sós, mandulás karaktert hordozza.

A bemutatón jelképes ceremóniával is megünnepelték a közös bort: a nyolc borász saját Nivegy-völgyi hegyborát öntötte össze egy nagy palackba, ezzel is szimbolizálva a közösség egységét.

A NivEGY Bor – ami egyébként egy olaszrizling – kereskedelmi forgalmazását a Dobosi Birtok végzi, de a bor mind a nyolc tag pincészetében elérhető a fogyasztók számára. Így egyszerre válik piaci termékké és közösségi szimbólummá: a völgy bora, ami mindenkié.

A borászok célja, hogy a bor a magyar csúcsgasztronómiában is helyet kapjon, és hosszabb távon az exportpiacokon is képviselje a termőhelyet és a Balaton-felvidéket. „A Bor az első lépés afelé, hogy a Nivegy-völgy neve egyet jelentsen a minőséggel – itthon és külföldön is.” – tette hozzá Szik Mátyás.

A NivEGY közösség tagjai: Kisspince • Holló Pince • Martinus Birtok • Szabó és Fia Borpince • Dobosi Borbirtok • Tánczos Pince • Tagyon Birtok • Kaszap Atilla, valamint Róka Ádám, a nivegy.com szerkesztője és Szik Mátyás szakmai tanácsadó.

Fotó:
Szabó Miklós

Tesztelünk
Dobosi Pincészet: Bio Chardonnay 2023 című cikk borítóképe

Dobosi Pincészet: Bio Chardonnay 2023

2024. 06. 24. | Szabó Edit
A Dobosi Pincészet 2023-as Bio Chardonnay bora illatban és ízben egyaránt sauvignon blanc-nak képzeli magát. Jól behűtve tökéletes lesz a vízpartra, a szódát se utasítja vissza…
Tesztelünk
Dobosi Pincészet: Bio Gyöngyöző 2020 című cikk borítóképe

Dobosi Pincészet: Bio Gyöngyöző 2020

2021. 10. 08. | Szabó Edit
Könnyű, nyári, természetes, zamatos. A Dobosi Pincészet bio gyöngyözőbora olyan, mint a naplemente. Nem tart sokáig, de tudod, hogy holnap megint lesz…
Tesztelünk
Dobosi Pincészet: Bio Háromszög Olaszrizling 2017 című cikk borítóképe

Dobosi Pincészet: Bio Háromszög Olaszrizling 2017

2019. 11. 15. | Szabó Edit
Ehhez az emlékezetes olaszrizlinghez a Dobosi család szentantalfai biobirtokán szüretelték a szőlőt. Lassan igyuk, sok titkot rejt – minél tovább barátkozunk vele, annál szerethetőbbé válik…
Iszunk
A nagy olaszrizlingteszt Vol. 1. című cikk borítóképe

A nagy olaszrizlingteszt Vol. 1.

2019. 11. 07. | Szabó Edit
A Borsmenta olaszrizlingtesztjére olyan sok bor érkezett, hogy kénytelenek voltunk két részletben megrendezni a rangadót. Az első forduló után egy egri, egy mátrai és egy balatonfüred–csopaki bor áll az élen…
Beszélgetünk
Győztes nem, de nyertes vagyok című cikk borítóképe

Győztes nem, de nyertes vagyok

2017. 10. 08. | Szabó Edit
Szeptember végén a világ 14 legjobb 30 év alatti sommelier-je mérte össze tudását Budapesten. A Chaine des Rotisseurs nemzetközi szervezet magyar tagozata által rendezett világverseny észrevétlenül zajlott, pedig Szik Mátyás személyében magyar versenyzője is volt a viadalnak…
Beszélgetünk
Euforikus pillanatok című cikk borítóképe

Euforikus pillanatok

2016. 05. 07. | Szabó Edit
„Megpróbáltam megőrizni a hidegvéremet, de be kell vallanom, hogy euforikus pillanatokat okozott a borok nyitás utáni kóstolása, ugyanis szinte kivétel nélkül mindegyik tökéletes állapotban volt” - nyilatkozta a Borsmentának Szik Mátyás sommelier az 1800-as, 1900-as években született borok kóstolása után.