Vissza

Borélmény a 21. században

2024.01.17. | Borsmenta
Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben, az alkoholmentesített borok szerepe a világpiacon és 21. századi borélmény. A március 1-jére tervezett 12. Borkonferencia a jövőt kutatja…


Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont – ezek a témák mind helyet kapnak a március elsejére tervezett Borkonferencián, amelynek programját kóstolóval egybekötött mesterkurzus és interaktív vita is színesíti.
 
Technológia a szőlőben

Alig pár éve még csak a tudományos-fantasztikus irodalom műfajában találko
zhattunk olyan technológiai megoldásokkal, amelyek mára az életünk szerves részévé váltak, hiszen már a szőlőtermesztésben és a bormarketingben is fizikai vagy informatikai robotokat alkalmazunk. A mezőgazdasági robotikai megoldások abszolút úttörőjének, csúcsának számító Naïo Technologies alapító-társtulajdonosa, Gaëtan Séverac nemcsak a jelen elképesztő technológiáiról, a szőlőben önállóan dolgozó robotokról, hanem a jövőben rejlő lehetőségekről is beszél majd.

Borélmény a 21. században - borkonferncia 2024
 
A mesterséges intelligencia szerepe

Persze nem csak fizikai robotok vesznek bennünket körül, a mesterséges intelligencia az emberiség történetének egyik legjelentősebb fejlesztése, ami számos technikai, társadalmi és etikai vitára ad okot, és ami ma még pontosan nem látható fejlődési potenciállal bír, de megkerülhetetlensége egyértelmű. Hogy miként, arról Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke beszél majd.
 
A bor mint élményforrás

A bor mindezek mellett kulturális élményforrás: a borturisták valódi, kézzelfogható, de egyedi, innovatív impresszióra vágynak, azt szeretnék, hogy egy-egy programban az edukáció és a szórakozás lehetőség szerint egyszerre legyen jelen. Hogy mindezt hogyan lehet megvalósítani, azt a Bordeaux-ból érkező Florence Maffrand, Európa csúcskategóriás borélményközpontja, a La Cité du Vin vezetője meséli el az érdeklődőknek.
 
Az alkoholmentesített borok szerepe

Mostanában egyre több szó esik a csökkentett alkoholtartalmú és az alkoholmentesített borokról, ezért fontos megvizsgálni ezek szakmai hátterét, kóstolni a borokat és vitázni a lehetőségekről. A téma körüljárásában a Geisenheimi Egyetem professzora, prof. dr. Szolnoki Gergely és az egyetem kutatója, dr. Matthias Schmitt lesz a hallgatóság segítségére.

Borélmény a 21. században - borkonferncia 2024
 
Bikavér mesterkurzus

Az elmúlt időszakban komoly nemzetközi elismeréseket besöprő St. Andrea Szőlőbirtok két meghatározó alakja, dr. Lőrincz György és ifj. Lőrincz György tart bikavér mesterkurzust a Borkonferencián. Kutatások igazolják, hogy a tokaji bor mellett a bikavér a legismertebb márkánk a borvilágban, már csak ezért is érdemes mélyebben foglalkozni ezzel a méltán híres házasítással.
 
Hol tart a magyar bormarketing?
 
A sokakat izgató kérdéssel kapcsolatban Rókusfalvy Pál, a magyar bormarketingért felelős kormánybiztos tájékoztatja a hallgatóságot. A szakember beszámol a már megvalósított és a 2024-re tervezett bel- és külföldi kampányokról az európai és a távol-keleti expókon szerzett tapasztaltakról, lehetőségekről. 
 
Csomagolási trendek a borpiacon
 
Bár nem a ruha teszi az embert, és nem a címke teszi a bort, a borpiacon fontos szempont a csomagolás. Az ezzel kapcsolatos trendek rejtelmeibe vezeti el az érdeklődőket az Unger & Partners tulajdonosa, Unger Zsolt. Csetényi Csaba elismert üzletember hiánypótló prezentációja azt járja körül, hogy hogyan határozható meg a prémium bor értékesítési ára a vendéglátás közegében. Az agrárfinanszírozási lehetőségek világába Hollósi Dávid, az MBH agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezetője kalauzolja majd el a konferencia résztvevőit.

Borélmény a 21. században - borkonferncia 2024
 
Kerekasztal
 
A konferencia záró szegmense, a mindig nagy érdeklődést kiváltó interaktív kerekasztal-beszélgetés ezúttal „A magyar bor alkoholmentesített jövője” témát járja körül. A szervezők Geri Ádámot, a Vince.hu szerkesztőjét, Romsics Lászlót, a Csányi Pincészet vezérigazgatóját, Bányai Gábort, a Borigo főszerkesztőjét és kiadóigazgatóját, valamint Ruppert Ignácot, a Cellarius Kft. tulajdonosát kérték fel.
 
Kiderül, kik lesznek a Borászok Borásza 2024-es jelöltjei

Az elmúlt években bevezetett hagyomány szerint ezen az eseményen hirdetik ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát, azaz itt ismerhetjük meg a Borászok Borásza 2024-es jelöltjeit!
 
A konferenciának a Budapest Music Center ad otthont. Az előadók listája folyamatosan bővül, kedvezményes árú jegyeket január 14-éig tudnak vásárolni az érdeklődők.

Borélmény a 21. században - borkonferncia 2024

Részletek: aborkonferencia.hu
 
:
Fotó:
Borsmenta - honlap

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)