Helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem

2017.05.03. | Bodó Judit
Ezt sem én találtam ki – sajnos. Egy székelyföldi óriásplakátról loptam a mondatot. Turnéztunk ugyanis – a szó szoros értelmében…
 

Erdélyben úgy fogadnak mindig bennünket, mint valami igazi sztárokat. Mindent szerveznek, intéznek, ha kérném, hát habbá vernék a levegőt, csak jól érezzük magunkat. Cserébe borkóstolókat tartunk a lelkes magyar borkedvelő közösségeknek.

KOLOZSVÁR

Kormos Zoltán vezetésével évek óta működik egy borklub: a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül borutcát szerveznek, borászok vezetésével kéthetente borkóstolókat tartanak.



Négy évvel ezelőtt kicsit vegyes érzelmekkel tértem haza tőlük. A boros rész felemelő volt, de borzasztó rosszul éreztem magam gyomorilag. Egész nap kólát ittam (merthogy a népi hagyomány szerint azt gyomorbántalmakra fejlesztették ki eredetileg). Nem múlt a fájdalom, így vírusra gyanakodtunk. Pár nappal később diagnosztizálták a kis kórokozót Bodó András néven. Üdvrivalgás, egyebek – így természetes, hogy mindig visszamegyünk. Ez alkalommal az unitárius egyház pincéje szolgált helyszínül. Hatvan vendég, vannak közöttük, akiket már barátként üdvözlünk. Például Sanyi – a Borsarock borbutikkal. Picike üzletét állandó és tudatos vásárlókra építi. Szabadkozott a készlet miatt, teljesen alaptalanul, mert az bármelyik hazai vinotéka becsületére válna. Szerény és kedves (házas?)párjával bármikor berúgna, illetve elnézést, kirúgna az ember a hámból.



A kóstoló után a szervezők meghívtak bennünket egy új étterembe, a Bistro 1568 nevű helyre. Jakab Zoltán és barátja igazi erdélyi konyháról álmodik, az ott élő nemzetek változatos ízeit szeretnék tálalni. Elmesélték a puliszkáról szóló elképzeléseiket, a juhtúrót, szó volt a szász, a rác és a román hagyományokról. Akkora megtiszteltetés ért bennünket, hogy ugyan az étterem csak egy héttel később nyitott volna, de a teljes személyzet munkába állt. Székelyföldön Szilárd barátunk édesapjával együtt lecsapatott egy birkát. A séf egész éjjel készítgette, csontozta, tekerte, mi meg jóízűen elfogyasztottuk. Friss palacsinta volt a vacsora végén!!!

SZÉKELYUDVARHELY

Hóesés. Télikabát vissza, sapka a fejen. A főúton az átlagsebesség 40 km/óra. Harminc méternél hosszabb egyenes szakasz nincs. Állítom, hogy az útépítő mérnökök valami pityókapálinka hatása alatt rajzolták a terveket.



A Gondűző panzióból ki sem kellett mozdulnunk, mindenre be vannak rendezkedve – szobák, étterem, jó borok, borkóstoló helyiség. Ja, és el ne felejtsem: pacalcsorba.  Nagy tállal, Csíki sörrel… nyami. (Hagyják a kocsit nyugodtan a parkolóban, mert ezért végül úgyis visszamennek majd.)
Szimpatikus volt, hogy a falakat – az értékeiket közvetítendő – székelyudvarhelyi lányok, asszonyok fotóiból összeállított kiállítás díszítette.



Ismerősök vártak itt is. Szövérdfi-Szép Zoli barátunk Temesvárról utazott idáig, hogy aztán másnap egy palack aszúval köszönthesse nagytatáját a 95. születésnapján. Nekünk az ilyen pillanatoktól kerek a világ. A zord idő miatt a városból keveset láttunk, de hatalmasat pihentünk.



MAROSVÁSÁRHELY

Lett itt is egy szívem csücske – ez az ízig-vérig székely lány, a Saci/Blanka. Hiánypótlásként (ez a szó a pályázatok miatt már annyira negatív érzéseket kelt bennem, hogy most muszáj volt pozitív környezetben is használnom) rendeztek be a férjével, Gál Istvánnal egy régi patikahelységet magyar borbolttá. A kedves Géza precízen előkészített, kinyomtatott kóstolójegyzetekkel várt. Hihetetlenül rokonszenves, érdeklődő társaság gyűlt össze. A legőszintébb mondat is itt hangzott el a kóstoló egyik vendégétől: „A borminőség alapján azt gondoltam, hogy sokkal nagyobb arcod lesz…”
 
:
Fotó:
facebook
Bodó Judit

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)