Vissza
Vendégoldal

Kiből válhat Master of Wine?

Kiből válhat Master of Wine? című cikk borítóképe
2025. 07. 02. | Borsmenta
A borvilág jedi lovagjainak körébe jelenleg 422 fő tartozik. Tudásuk és felkészültségük páratlan, véleményük aranyat ér, ám magyar még nincs közöttük. De vajon lesz-e valaha? És egyáltalán: kiből válhat Master of Wine?

Kevesebben vannak világszerte, mint ahányan eddig megfordultak a világűrben, és feleannyian sincsenek, mint ahány ember mostanáig Nobel-díjat kapott. Képesítésüket nehezebb elnyerni, mint diplomát szerezni a világ legrangosabb egyetemén, hiszen a Master of Wine Intézetben csak a jelentkezők 7-10 százaléka tesz sikeres vizsgát, ugyanakkor a Harvard Egyetem hallgatói 95 százalékos arányban jutnak hozzá az oklevelükhöz. Egyetlen szavukra megtízszereződhet a borok ára, mégis alig ismerjük őket. Kik a Master of Wine cím birtokosai? Hogyan jutottak be a borszakértő elit legszűkebb körébe, és mi különbözteti meg őket a sommelier-ktől?

Közhely, mégis igaz, hogy a bor az emberi civilizáció egyik legfontosabb itala – cseppjeiben ott tükröződik az emberi kultúra és a gondolkodás kiteljesedésének története, de ugyanakkor fontos vallási szimbólum is. Sokáig a hatalmat és a presztízst jelképezte, ám mára mindenki számára elérhető, gasztronómiai szempontból szinte megkerülhetetlen ital. Nem csoda, hogy szakemberek egész sora foglalkozik vele a szőlészektől, borászoktól kezdve a bortechnológusokon, a gasztronómia területének legkülönfélébb képviselőin, a borszakírókon és a borbírókon át egészen a sommelier-kig.

Caroline Gilby MW és Rose Murray Brown MW - Edinburgh, Furmint February 2022


Szakmai kiválóságok: különböző szerepek, közös szenvedély

A közhiedelem szerint a sommelier-k állnak a legközvetlenebb viszonyban a borokkal, hiszen tudják, hogy egy-egy alkalomhoz, ételhez vagy ízléshez milyen ital társítható, ismerik a választott tétel eredetét, sajátosságait, és azt is, hogy miként kell azt helyesen felszolgálni. Nem egy közülük gasztronómiai influenszerként segíti a fogyasztókat, illetve a borok iránt érdeklődőket az információk elsajátításában és a helyes választásban.

Ám van egy szűk körű tudós társaság, ami a sommelier-knél is bensőségesebb kapcsolatot ápol a borral. E társaság tagjai egy komplex, három-öt éven át tartó tanulási folyamatot, majd szigorú vizsgák sorát követően szerezhetik meg az úgynevezett Master of Wine címet és kerülhetnek be abba a mindössze 422 főt számláló szakmai elitbe, akiket a borvilág doktoraiként is szokás aposztrofálni.

A világ legrangosabb boros címe egyetlen intézményben, a londoni Institute of Masters of Wine-ban szerezhető meg, és a jelentkezőknek mindössze 7-10 százaléka képes a szigorú követelményeket teljesíteni, mivel kivételes tudás, mentális erő, kitartás na és persze szenvedély szükségeltetik hozzá.

A Master of Wine akadémiai képzésben való részvétel előfeltétele az is, hogy a hallgatók négyes, vagyis Diploma szintű, tanúsítványt szerezzenek az ugyancsak londoni székhelyű Wine & Spirit Education Trustnál, amely a világ egyik legismertebb, borismereti tanfolyamokat lebonyolító szervezete. E képzés elvégzése, illetve az egyes fokozatok megszerzése akár két-három évet is igénybe vehet.
Elizabeth Gabay MW és Debreczeni Mónika, a Wylyan Pincészet társtulajdonosa - Blue of the Danube, London 2019


Mindent a borról

A Master of Wine hivatás jócskán túlmutat a borok pontos ismeretén, bár az alapját természetesen ez adja. Nem véletlen, hogy a legfontosabb vizsga kifejezetten az érzékeket dolgoztatja meg. A jelölteknek ugyanis egy háromnapos vaktesztsorozaton összesen harminchat – napi tizenkét – bort kell pontosan azonosítaniuk. Az azonosítások során lényegében tudományos értekezések születnek, hiszen a cím várományosainak ki kell térniük a borok stílusára, az adott szőlőfajtákra, továbbá pontosan meg kell határozniuk a borvidéket, az évjáratot, az előállítás során alkalmazott borászati technológiát, a hordóhasználatot és így tovább. Ugyanakkor a bort piaci szempontból is pozicionálniuk kell, egyszersmind felvázolva annak fejlesztési lehetőségeit – és ezzel még csak a felszínt kapargattuk.

Egy Master of Wine pontosan ismeri a bor múltját, kultúrtörténeti értékét, illetőleg az egyes borrégiók sajátosságait, hiszen szakmai felkészülése során kiterjedt történelmi, filozófiai és gazdasági ismeretekre is szert tesz. A szőlőtermesztés és a borkészítés aktuális trendjeit elemezve kifejezetten foglalkozik a globális gazdasági helyzettel és egy-egy vizsgált térség financiális viszonyaival, továbbá pontos tudással rendelkezik arról is, hogy az éghajlatváltozás miként befolyásolja a bortermelési és a technológiai folyamatokat. Vagyis valóságos polihisztor a maga szakterületén, s mint ilyen, képes hatással is lenni a gazdasági folyamatokra.


A Master of Wine véleménye szó szerint aranyat ér

A szóbeszéd szerint a Master of Wine méltató szavai akár meg is tízszerezhetik egy-egy bor árát. Fontos azonban különbséget tennünk a borvilág doktorainak, illetve az influenszereknek a véleményformáló képessége, hatása között. Utóbbiak reklámot biztosítanak a termékeknek, márkáknak, a Master of Wine viszont szigorú szakmai elemzések révén határozza meg egy bor értékét és formál véleményt.

Persze a Master of Wine cím birtokosai is élnek az influenszerek által használt eszköztárral, többen közülük Instagram- vagy TikTok-csatornát is működtetnek. Hiszen e hivatásnak – az életre szóló tanulás mellett – célja a tanítás, az ízlésformálás, végső soron pedig az, hogy a fogyasztók valóban megtapasztalhassák a jó bor nyújtotta örömöket, gasztronómiai és esztétikai élményeket.

Ám egy Master of Wine természetes közege sokkalta inkább a lankás szőlőhegy, a présház vagy a pincemély. Ha feltűnik egy-egy borászat háza táján, az egyúttal azt is jelenti, hogy megbízója elkötelezett a valódi minőség és az innováció mellett. Borkedvelők, érdemes tehát résen lenni!
Jancis Robinson MW - Furmint February, London 2022


Lesz-e magyar Master of Wine?

A próbatételnek többen is nekifutottak már, de sikeres vizsgázó mindeddig nem akadt. Itt él viszont egy amerikai szakember, Ronn Wiegand, aki nem csupán a Master of Wine, hanem a Master Sommelier címmel is büszkélkedhet. És itt van a brit Sue Tolson is, aki – ha minden jól megy – hamarosan belép a borvilág jedi lovagjainak sorába. A legnehezebb vizsgákat már abszolválta, de még hátravan egy forduló. Sue gyönyörűen beszél magyarul, rajong a borainkért és jól ismeri a borászainkat, így személyében egy tiszteletbeli magyar Master of Wine-t köszönthetnénk.

Ujjakat keresztbe, szurkoljunk neki, megérdemli a sikert!

Fotó:
Borsos Annamária
Nagy Gábor
Szabó Edit
Borsmenta

Iszunk
Mesterkurzus Londonban, Caroline Gilbyvel című cikk borítóképe

Mesterkurzus Londonban, Caroline Gilbyvel

2024. 03. 13. | Vargha Márk
Az idei, immár a 6. londoni Furmint Februáron nagy érdeklődés kísérte Caroline Gilby tíztételes mesterkurzusát. A közönség soraiban Vargha Márk kollégánk is helyet foglalt. Íme a beszámoló!
Iszunk
Aszúszüret Tokajban című cikk borítóképe

Aszúszüret Tokajban

2022. 11. 28. | Szabó Edit
Angol borszakújságírók kicsi, de lelkes csapata járt nemrég Tokaj-Hegyalján. Programjukat a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a londoni székhelyű Wines of Hungary UK szervezte…
Iszunk
Fókuszban a furmint című cikk borítóképe

Fókuszban a furmint

2021. 05. 28. | Borsmenta
A furmintnak mára valóságos kultusza lett a sommelier-k és a séfek körében. Fedezzük fel Caroline Gilby Master of Wine-nal, hogy milyen sokoldalú borok készülnek ebből az igazán nemes fehér szőlőből!
Vendégoldal
A magyar rozék Elizabeth Gabay szemével című cikk borítóképe

A magyar rozék Elizabeth Gabay szemével

2021. 04. 20. | Borsmenta
A nyár közeledtével itt a legfőbb ideje, hogy megkóstoljunk néhány remek, fiatal rozét. Elizabeth Gabay Master of Wine ezt a tucatnyi bort ajánlja a Decanterben a magyar mezőnyből…
Beszélgetünk
Az ízig-vérig magyar borokat keresem című cikk borítóképe

Az ízig-vérig magyar borokat keresem

2018. 07. 25. | Szabó Edit
Beszélgetés Sebastian Payne Master of Wine-nal
Bölcsésznek készült, aztán beleszeretett a borokba. Mára a legrangosabb angol elit klub, a Wine Society meghatározó alakja, és sokak szerint ő a világ egyik legjobb „orra”. Sebastian Payne Master of Wine-nal a magyar borokról beszélgettünk…
Beszélgetünk
Nem zavart se eső, se szél című cikk borítóképe

Nem zavart se eső, se szél

2016. 04. 09. | Szabó Edit
Elizabeth Gabay Master of Wine Szekszárdról „Sötétben érkeztem Szekszárdra, és alig vártam, hogy meglássam a napsütötte dombokat. Reggel eső és szürkeség fogadott. Nem ezt vártam. Aztán találkoztam a szekszárdi borászokkal...”