Kiből válhat Master of Wine?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahányan eddig megfordultak a világűrben, és feleannyian sincsenek, mint ahány ember mostanáig Nobel-díjat kapott. Képesítésüket nehezebb elnyerni, mint diplomát szerezni a világ legrangosabb egyetemén, hiszen a Master of Wine Intézetben csak a jelentkezők 7-10 százaléka tesz sikeres vizsgát, ugyanakkor a Harvard Egyetem hallgatói 95 százalékos arányban jutnak hozzá az oklevelükhöz. Egyetlen szavukra megtízszereződhet a borok ára, mégis alig ismerjük őket. Kik a Master of Wine cím birtokosai? Hogyan jutottak be a borszakértő elit legszűkebb körébe, és mi különbözteti meg őket a sommelier-ktől?
Közhely, mégis igaz, hogy a bor az emberi civilizáció egyik legfontosabb itala – cseppjeiben ott tükröződik az emberi kultúra és a gondolkodás kiteljesedésének története, de ugyanakkor fontos vallási szimbólum is. Sokáig a hatalmat és a presztízst jelképezte, ám mára mindenki számára elérhető, gasztronómiai szempontból szinte megkerülhetetlen ital. Nem csoda, hogy szakemberek egész sora foglalkozik vele a szőlészektől, borászoktól kezdve a bortechnológusokon, a gasztronómia területének legkülönfélébb képviselőin, a borszakírókon és a borbírókon át egészen a sommelier-kig.
Szakmai kiválóságok: különböző szerepek, közös szenvedély
A közhiedelem szerint a sommelier-k állnak a legközvetlenebb viszonyban a borokkal, hiszen tudják, hogy egy-egy alkalomhoz, ételhez vagy ízléshez milyen ital társítható, ismerik a választott tétel eredetét, sajátosságait, és azt is, hogy miként kell azt helyesen felszolgálni. Nem egy közülük gasztronómiai influenszerként segíti a fogyasztókat, illetve a borok iránt érdeklődőket az információk elsajátításában és a helyes választásban.
Ám van egy szűk körű tudós társaság, ami a sommelier-knél is bensőségesebb kapcsolatot ápol a borral. E társaság tagjai egy komplex, három-öt éven át tartó tanulási folyamatot, majd szigorú vizsgák sorát követően szerezhetik meg az úgynevezett Master of Wine címet és kerülhetnek be abba a mindössze 422 főt számláló szakmai elitbe, akiket a borvilág doktoraiként is szokás aposztrofálni.
A világ legrangosabb boros címe egyetlen intézményben, a londoni Institute of Masters of Wine-ban szerezhető meg, és a jelentkezőknek mindössze 7-10 százaléka képes a szigorú követelményeket teljesíteni, mivel kivételes tudás, mentális erő, kitartás na és persze szenvedély szükségeltetik hozzá.
A Master of Wine akadémiai képzésben való részvétel előfeltétele az is, hogy a hallgatók négyes, vagyis Diploma szintű, tanúsítványt szerezzenek az ugyancsak londoni székhelyű Wine & Spirit Education Trustnál, amely a világ egyik legismertebb, borismereti tanfolyamokat lebonyolító szervezete. E képzés elvégzése, illetve az egyes fokozatok megszerzése akár két-három évet is igénybe vehet.
Mindent a borról
A Master of Wine hivatás jócskán túlmutat a borok pontos ismeretén, bár az alapját természetesen ez adja. Nem véletlen, hogy a legfontosabb vizsga kifejezetten az érzékeket dolgoztatja meg. A jelölteknek ugyanis egy háromnapos vaktesztsorozaton összesen harminchat – napi tizenkét – bort kell pontosan azonosítaniuk. Az azonosítások során lényegében tudományos értekezések születnek, hiszen a cím várományosainak ki kell térniük a borok stílusára, az adott szőlőfajtákra, továbbá pontosan meg kell határozniuk a borvidéket, az évjáratot, az előállítás során alkalmazott borászati technológiát, a hordóhasználatot és így tovább. Ugyanakkor a bort piaci szempontból is pozicionálniuk kell, egyszersmind felvázolva annak fejlesztési lehetőségeit – és ezzel még csak a felszínt kapargattuk.
Egy Master of Wine pontosan ismeri a bor múltját, kultúrtörténeti értékét, illetőleg az egyes borrégiók sajátosságait, hiszen szakmai felkészülése során kiterjedt történelmi, filozófiai és gazdasági ismeretekre is szert tesz. A szőlőtermesztés és a borkészítés aktuális trendjeit elemezve kifejezetten foglalkozik a globális gazdasági helyzettel és egy-egy vizsgált térség financiális viszonyaival, továbbá pontos tudással rendelkezik arról is, hogy az éghajlatváltozás miként befolyásolja a bortermelési és a technológiai folyamatokat. Vagyis valóságos polihisztor a maga szakterületén, s mint ilyen, képes hatással is lenni a gazdasági folyamatokra.
A Master of Wine véleménye szó szerint aranyat ér
A szóbeszéd szerint a Master of Wine méltató szavai akár meg is tízszerezhetik egy-egy bor árát. Fontos azonban különbséget tennünk a borvilág doktorainak, illetve az influenszereknek a véleményformáló képessége, hatása között. Utóbbiak reklámot biztosítanak a termékeknek, márkáknak, a Master of Wine viszont szigorú szakmai elemzések révén határozza meg egy bor értékét és formál véleményt.
Persze a Master of Wine cím birtokosai is élnek az influenszerek által használt eszköztárral, többen közülük Instagram- vagy TikTok-csatornát is működtetnek. Hiszen e hivatásnak – az életre szóló tanulás mellett – célja a tanítás, az ízlésformálás, végső soron pedig az, hogy a fogyasztók valóban megtapasztalhassák a jó bor nyújtotta örömöket, gasztronómiai és esztétikai élményeket.
Ám egy Master of Wine természetes közege sokkalta inkább a lankás szőlőhegy, a présház vagy a pincemély. Ha feltűnik egy-egy borászat háza táján, az egyúttal azt is jelenti, hogy megbízója elkötelezett a valódi minőség és az innováció mellett. Borkedvelők, érdemes tehát résen lenni!
Lesz-e magyar Master of Wine?
A próbatételnek többen is nekifutottak már, de sikeres vizsgázó mindeddig nem akadt. Itt él viszont egy amerikai szakember, Ronn Wiegand, aki nem csupán a Master of Wine, hanem a Master Sommelier címmel is büszkélkedhet. És itt van a brit Sue Tolson is, aki – ha minden jól megy – hamarosan belép a borvilág jedi lovagjainak sorába. A legnehezebb vizsgákat már abszolválta, de még hátravan egy forduló. Sue gyönyörűen beszél magyarul, rajong a borainkért és jól ismeri a borászainkat, így személyében egy tiszteletbeli magyar Master of Wine-t köszönthetnénk.
Ujjakat keresztbe, szurkoljunk neki, megérdemli a sikert!