Ködös hétköznapok

2017.11.01. | Bodó Judit
Szüret vége. Végre! Mindenki fáradt. A borok a pincében, az aszúval még lesz dolgunk. Egy napra Jadvigának öltöztem – legalábbis hajilag –, és ezt értékelte a budapesti közönség. Amúgy éljen a czibamagdizás…
 

Szüret off

Ez is eljött, vagyis inkább elmúlt. A vendégnek is kétszer örül az ember: érkezéskor, távozáskor. A szüret is látogatóként érkezik. Augusztus végén feszít az izgalom, az újabb tapasztalatszerzési lehetőség, a következő évi megélhetés megalapozása, meg ilyenek. November elejére elfogy az erő, azzal párhuzamosan a lelkesedés is. Kezdem megszeretni az esőt – az egyetlen reményem, hogy Jóskám mellettem ébred az ágyban. Fáradt a család, mindenki mindenkinek hiányzik. Örülök, hogy ránk csapta az ajtót – most aztán egy évig ne is lássalak benneteket, mondta (mármint a szüret). Okés.



Jó lenne hinni, hogy a lehető legjobbat sikerült tennünk a szőlővel. Konklúziót még nem vonnék le, még alakul a csoda a hordókban. Az erjedés lassú, de nem baj, van idő.
Az aszúkészítés még hátravan. A Csontosból szüretelt aszúalap (27 mustfok) épp hogy elkezdett erjedni. Vannak évjáratok, amikkel nehezen békülök ki (2004, 2008). Ha végiggondolom, mindig az időjárás miatt. A hideg, nyirkos ősz eléggé beépül az ember ízületeibe, a folytonos köd meg a retinába. Ebben az évben igazán hálásak lehetünk a hosszú, napfényes hetekért. Káprázatos színekben pompáznak a hegyoldalak még most is – mintha nem is akarna vége lenni.



Závada könyve, Jadviga haja meg az én borom

Pár órára ez mind egy helyen volt a budapesti Magvető Caféban. Elégszer mondtam már, hogy csakis a legmagasabb minőségű bor elkészítésével érdemes foglalkozni, hiszen ezek a palackok ugyanilyen magas minőségű emberekkel és élményekkel gazdagítanak bennünket. Meghívást kaptam a Vörösen-Fehéren irodalmi borkóstolóra, ahol Závada Pállal együtt voltunk vendégek.



Reggel a szomszéd fodrász Katika minden ráhatás nélkül olyan jadvigás frizurát varázsolt a fejemre, amit büszkén viseltem a nyakamon egész nap. Závada Pál mellett fantasztikus volt ülni. Ennyire közvetlen élményem kortárs íróval eddig még nem volt. Borozgatás közben nagyon jó volt hallgatni, ahogyan felolvas a saját műveiből, az ő igazi, sajátos hangsúlyaival. Megdöbbentő volt, hogy milyen alaposan felkészült belőlünk. Még a blogot is olvasta. Úgyhogy ezen a fórumon keresztül is szeretném megerősíteni, hogy szeretnénk a beszélgetést Tokajban folytatni. A borozást is. (Azért mutatom a következő képet, mert ott a hajam is látszik.)



Jó!ga

Speciális hegyaljai változata a czibamagdizás. Nemrég még azt gondoltam, hogy távol áll tőlem ez a sport. Nem éreztem hiányát annak, hogy a lábujjammal vakargassam a fülem tövét, miközben kacsalábú palota pózban tisztítom a csakráimat. A nyári sporttáborban szerettük volna a kamaszainkat megismertetni a jóga alapjaival – utólag átgondolva az intimtorna (illegál) esetükben nagyobb sikert aratott volna. Nekem kóros mosolyoghatnékom támadt tőle.



Az őszi D-vitamin-hiányom kergetett Cziba Magdi csoportjába. Páratlanul kedves, befogadó társaságba cseppentem. A mellettem tornázó 80 éves hölgy miatt vagyok halmozottan hátrányos helyzetben. Egyrészt nem merek panaszkodni, nyögdécselni, másrészt igyekeznem kell, mert ha ő megcsinálja, akkor, ugye, szégyenben nem maradhatok. A csomag attól kerek egész, hogy a foglalkozás előtt-után receptek cserélődnek (csupa magvas, egészséges, az én pasijaimnak nem tálalható ételek). Csilla barátnőmmel ételminták is. Lehet könyvet kölcsönözni, élettapasztalatot meg zöldbabot borra cserélni. Életem része. Mindennapi kenyerünket és a keddi jógát add meg nekünk ma. Ámen.
 
:
Fotó:
Borsmenta - honlap
Bodó Judit

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)