Petráéknál az élet 1. – Minden, ami élő, tökéletlen

2020.06.18. | Sziegl-Nagy Petra
A Borsmenta legújabb sorozatában Sziegl-Nagy Petra, a hajósi Sziegl Pince borásza számol be időről időre arról, hogyan zajlik náluk az élet. Az első részből megtudhatjuk, hogy minden, ami élő, tökéletlen, de a 21 hónapos Benedek elindult permetezni a kistraktorral, úgyhogy nagy baj már nem lehet…
 


Éppen címkézzük a borokat a következő külföldi szállítmányhoz. Kézzel. Ehhez még mindig ragaszkodunk. Bár még nem tudjuk, hogy milyen érzés szülőként végignézni, ahogy kirepülnek a gyerekek, de egy kicsit talán ez is olyasmi lehet. Kell az az utolsó pillanat, simítás az elengedés előtt. Rápecsételjük a dűlőt jelképező famotívumot, ami – hol fakóbb, hol élénkebb, hol egy kicsit ferdén sikerül – titkon a tökéletlenséget is szimbolizálja. Hiszen minden, ami élő, tökéletlen. Ettől olyan izgalmas.



A múlt héten lepalackoztuk a 2019-es kadarkákat. Két dűlőszelekció kerül hamarosan forgalomba. A Herrebergből szüreteltünk fűszeres kadarkát, ez a P9-es klón hétköznapi neve. Ez a tavalyi évből különösen limitált palackszámban készült, mert a tervezett szüret előtt 3 nappal hatalmas jégesőt kaptunk. Siralmas volt a látvány, az egész éves munkánk kárba veszni látszott. Azonnal körbetelefonáltuk a családot, a néniket, akik segítenek nekünk ősszel, és elkezdtük a kényszerszüretet. Az eddiginél is szigorúbban kellett válogatnunk, de végül sikerült valamennyi termést megmenteni. Szerencsére a bor ízében ebből a traumából semmi sem érződik, sőt még több inkább a mesélnivalója. Csak a palackszám a címkén lett jóval karcsúbb.



A másik kadarkánk egy új területről való. Illetve csak nekünk új, tavaly vettük át a művelését. 88-as telepítésű, éppen a férjemmel, Balázzsal egyidősek a tőkék. Pár éve megfogadtuk már, hogy több szőlőterületet nem veszünk. Aztán jön Boldi bácsi, a nyugdíjas óvódagondnok, akiről a hajósi fiúknak egyből eszükbe jutnak gondtalan első éveik a közösségben, a zsibongó udvar, a még kötelesség nélküli, mókával töltött napok.



Boldi bácsi a maga közvetlenségével elmeséli, hogy nem bírja már tovább a művelést, a klasszikus, karós, bakművelésű kadarkatőkék pedig ezt jócskán igénylik. Szeretne már ő is végre kötelesség nélküli, gondtalan napokat. Szóval kadarka és sok kedves emlék. Persze, hogy elcsábultunk. Így lett megint eggyel több parcellánk, ezúttal a Csákányosban, vagy ahogy manapság hívják, a Kadarka-dűlőben.



Közben megérkezett az eső is, amire eddig már-már görcsösen vártunk. De elkésett, jobban mondva nem jókor jött. Kiszámíthatatlan, minden napra jut belőle több-kevesebb. Nehéz így a munkafolyamatokat tervezni, sokat bosszankodunk miatta. Ilyen ez, sosem tudunk megelégedni. A szőlő éppen virágzik, ilyenkor nagyon fogékony a betegségekre. Sok a csapadék, a reggeli pára – úgyhogy a permetezőnk is aktív részese a munkafolyamatoknak. Amikor ezt kimondom, sokan tágra nyílt szemekkel néznek: Na de bioművelésben?! Persze. A bio nem azt jelenti, hogy nem permetezünk. Sőt! Sokkal többször, folyamatosan kell jelen lennünk. A felhasznált anyagokban van a titok kulcsa – most éppen egy kevés kénnel és sok-sok gyógynövénnyel védjük a szőlőt.



Benedek, a lassan 21 hónapos kisfiunk is minden nap elmegy permetezni a kis lábbal hajtós traktorjával. Még szerencse, hogy a szőlők között élünk. Így képzeletben bármikor belebújhat apa bőrébe, vagy Feri bácsiéba, vagy Mongi bácsiéba... Lassan a környék összes traktorosát messziről megismeri, nevén szólítja. Azt hiszem, példaképek lettek.



A történet hamarosan folytatódi a második résszel...
 
:
Fotó:
Sziegl Pince

Tesztelünk

Sziegl Pince: Kolostor-domb Kadarka 2017

2019.11.28. | Szabó Edit
A Hajós-Bajai borvidék lelkes fiataljai, Sziegl Balázs és Sziegl Petra ajándéka ez a kadarka. Ajándék, mert alig van belőle, de olyan szívből jövő, amilyen csak lehet. Karácsonykor kell…
Beszélgetünk

Nagyon hiányoznak a vendégeink

2020.04.19. | Szabó Edit
Beszélgetés Sziegl-Nagy Petrával
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Sziegl-Nagy Petra, a hajósi Sziegl Pince borásza válaszol… &n…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (60) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (19) bio (12) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (262) borász (28) borászok borásza (5) borbár (24) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (21) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (7) borteszt (88) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (12) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (183) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (32) egészséges (5) erdőbénye (5) étterem (120) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (92) iszunk (4) kadarka (13) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (35) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (13) olaszrizling (21) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (44) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (127) rosalia (5) rozé (27) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (10) sommelier (8) soproni borvidék (12) sör (39) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tokaj (104) tokaj-hegyalja (62) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (18) vacsora (9) verseny (9) villány (6) villányi borvidék (38) vörösbor (34) vylyan (9) zenit (4) zöld veltelíni (4)