Vissza

Cukkinifőzelék

2020.04.16. | Klich Zsuzsa
Olyan, mint a zsenge tök, de mégse olyan. A cukkinifőzelékben az a legjobb, hogy az is szereti, aki a tökfőzeléket nem. Ki érti ezt?
 


A tökfőzelék az egyik legmegosztóbb étel, legalább is a gyerekeknél. Felnőtt korunkra általában akkor is megbarátkozunk vele, ha korábban a gondolatától is lúdbőrözött a hátunk. A cukkini valahogy más tészta, pedig voltaképpen olyan, mint egy zsenge tök. Bizonyára jobb a píárja, mert sokkal könnyebben elfogadjuk. Fasírtként, lecsóban, lepényként vagy süteményben egyaránt imádjuk, és most kiderült, hogy főzelékként is nagyon menő. Selymes, krémes, laktató, de nem nehéz, ráadásul tele van vitaminnal.



Szezonon kívül az ára kicsit borsos, de szezonban megfizethető, lédús, kalóriaszegény és gyorsan elkészíthető, szóval az isten is az elfoglalt háziasszonyoknak teremtette. Magas víztartalmának köszönhetően kiválóan hidratál, B-vitaminokat, különböző tápanyagokat és rostokat bőségesen találunk benne, antioxidáns és gyulladásgátló hatása is van, sőt még luteint is tartalmaz, ami jót tesz a szemnek. Íze meglehetősen jellegtelen, de ez az egyik legnagyobb erénye, mert így bátran fűszerezhető és sokoldalúan felhasználható a konyhában.

A recept első változatával Stahl Judit egyik könyvében találkoztunk, aztán ahogy lenni szokott, tettünk is hozzá, vettünk is el belőle. Íme a mi verziónk:



Hozzávalók:

fél kg cukkini (nagyjából 2-3 kisebb)
2-3 dkg vaj
1 biocitrom héja
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál kapribogyó
1 dl tej
1 dl tejszín
1 csokor kapor
só, bors
 


Elkészítés:

1. A cukkiniket megmossuk, és egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

2. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a cukkinit, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk az alaposan megmosott biocitrom vékonyan levágott héját. Átkeverjük, kb. negyedóra alatt megpároljuk.

3. Simára keverjük a keményítőt a tejjel és a tejszínnel, ráöntjük a megpuhult cukkinire, beledobjuk az apró kapribogyókat (ha nagyobbacskák, daraboljuk fel) és a megmosott, összevágott kaprot.

4. Néhány perc alatt összefőzzük; ha hígabban szeretjük, mehet hozzá még egy kis tej. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, tegyünk még hozzá sót, borsot.

Magában is nagyon finom, akkor inkább előétel; ha főzeléknek esszük, akkor mehet rá feltétként fasírt, virsli, tükörtojás, de fogyaszthatjuk köretként is natúr vagy rántott húsok mellé.


 
Megjegyzés: bogyónak hívjuk ugyan, de amit fogyasztunk, az valójában a kapricserje ki nem nyílott bimbója. Zöld színű, íze fanyar, nyers állapotban ritkán találkozunk vele, általában ecetben, sóban, olajban tartósítják. Étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő hatású, erősíti az immunrendszert, vérszegényeknek is ajánlott. Nem túl olcsó, de erős aromája miatt nem kell sokat használni belőle. A megbontott üveget tegyük hűtőbe, úgy elég sokáig megőrzi a minőségét.

Borsmenta-tipp: a megmaradt kapribogyóból fehérborral, mézzel, citrommal, zellerrel és mustárral elkeverve kiváló remuládmártás készíthető, amit főként a halételek kísérőjeként tudunk jól hasznosítani a konyhában.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Cukkinispagetti

2019.04.03. | Szabó Ágnes
Szabó Ágnes újra a konyhában! Ezúttal nem édességeket, hanem egészséges ételeket mutat nekünk. Lássuk, mi fán terem a cukkinispagetti…  
Főzünk

Fetás cukkinilepény

2019.05.29. | Szabó Edit
A kolokythokeftedes az egyik legnépszerűbb görög étel. Elkészítése egyszerű, hamarabb kisül, mint hogy megtanulnánk a nevét. A cukkini és a feta az alapja, de a menta a lelke, már csak…
Főzünk

Cukkinifasírt spárgakrémmel

2019.06.11. | Klich Zsuzsa
Nyár van, megjelent a friss cukkini a piacon, és szerencsére még mindig tart a spárgaszezon. Készítsünk cukkinifasírtot, és tálaljuk spárgakrémmel. Ez az egyik legfinomabb húsmentes éte…
Főzünk

Cukkinis lecsó

2019.07.29. | Klich Zsuzsa
A lecsó szent és sérthetetlen. Olyan, mint a halászlé: egyszerűnek tűnik, aztán kiderül, hogy mégsem az, lelkesen főzzük és tökéletesítjük egy életen át. A cukkinis változat nem tekinth…
Főzünk

Hideg uborkaleves

2019.09.09. | Klich Zsuzsa
A hideg uborkaleves az egyik legüdítőbb nyári fogás. Számtalan változata ismert, mi most a kapros-joghurtos variáció receptjét mondjuk el…
Főzünk

Egzotikus lencse

2020.01.13. | Klich Zsuzsa
Bár az ízvilág kicsit szokatlan annak, aki a tradicionális magyar konyhán nevelkedett, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez az egzotikus lencseétel mindenkit meghódít. Nem kell megvárn…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (106) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (243) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (50) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (17) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)