Vissza
Főzünk

Cukkinispagetti

Cukkinispagetti című cikk borítóképe
2019. 04. 03. | Szabó Ágnes
Szabó Ágnes újra a konyhában! Ezúttal nem édességeket, hanem egészséges ételeket mutat nekünk. Lássuk, mi fán terem a cukkinispagetti…

Olvasóink bizonyára emlékeznek még a Tortaálmok című sorozatunkra, amelyben Szabó Ágnes mesélt egy kezdő cukrász bizonytalan lépéseiről. Vele/tőle tanultunk meg rigójancsit, Esterházy-tortát, dobostortát és Rákóczi-túróst sütni, tőle tudjuk, hogy a Rákóczi-túrósnak linzer a cipője és édes túró a szoknyája, meg hogy nem szégyen, ha valamit elrontunk, a lényeg az, hogy legyen erőnk újrakezdeni.
Ági nemrég eldöntötte, hogy megpróbál egészségesebben étkezni, ezért szórakoztató diétába kezdett. És innentől át is adjuk neki a szót…

Szerelmes vagyok az összes ízbe, színbe, illatba: a gőzbe, ahogy megcsapja az arcom, amikor lekerül az ételről a fedő, a másik arcába, ahogy az első falat után kinyitja a szemét. Szeretem, ahogy roppan a paradicsom a kés alatt, ahogy összeesik a bébispenót a serpenyőben, imádom, ha római köményes az ujjam.

Hiszem, hogy a közös étkezés pozitív energiacsere, és egy jó falat a testen túl a lelket is táplálja. Ezt attól függetlenül állítom, hogy mi kerül a tányérra, vagy hogy éppen hol eszünk. Életem legfinomabb karácsonyi vacsoráját egy üres panellakás padlóján, eldobható tányérból, január közepén fogyasztottam el. Számít? Hisz az ünnep egy olyan piknik, amihez a takarót magunkban hordozzuk, és csak rajtunk múlik, hogy mikor terítjük ki.

Imádom a zöldségeket, és nem félek kísérletezni. Új köretek után kutatva találtam rá a cukkinispagettire… Íme a receptem hozzá:

Cukkinispagetti pulykagolyókkal – 2 főre

Hozzávalók:
A golyókhoz:

  • 3 egész tojás
  • 3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 0,5 kg darált pulykacomb
  • 1 kicsi sűrített paradicsom (konzerv vagy házilag eltett)
  • római kömény, curry, fahéj, só ízlés szerint
  • néhány csepp tabasco

A szószhoz:

  • 0,5 kg koktélparadicsom
  • 1 nagy doboz hámozott paradicsom (konzerv, nyáron pedig friss, hámozott paradicsom)
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 1 dl víz
  • oregánó, csilis só, bors, fokhagyma, bazsalikom ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor vagy édesítőszer (elhagyható)
  • 2-3 szál friss korianderlevél a díszítéshez

A körethez:

  • 3 nagyobb cukkini
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • bazsalikom, só ízlés szerint

Elkészítés:

1. A golyók hozzávalóit egy mély tálban egyszerre homogénné keverjük, majd nedves kézzel 8 egyforma golyót formázunk belőle, és tepsiben kisütjük.

2. A szószhoz a félbevágott koktélparadicsomokat és a hámozott paradicsomokat a fűszerekkel együtt az olajon egy bő órán keresztül pároljuk. Időnként meg kell keverni, nehogy leégjen. Ha szükséges, egy kevés vizet önthetünk alá.

3. A spagettihez a cukkiniket hámozóval a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk, aztán gyufaszál vastagságú csíkokra metéljük. (Ez művelet elég sok időt vesz igénybe, ezért érdemes bevonni másokat is. A közös főzés mindig jó program!) A kész spagetticsíkokat beleforgatjuk a bazsalikommal fűszerezett, sózott olívaolajba, majd kevés vízzel 7 percig pároljuk.

Tálaláskor a spagetticsíkokat tányérra halmozzuk, mellé tesszük a húsgolyókat, és az egészet leöntjük a forró szósszal. Korianderlevelekkel meghintve tálaljuk. Ez az üdezöld szín gyönyörű ékszer a tányéron.

Fotó:
Szabó Ágnes